Figyelem – A városok sem mentesek az élősködőktől

Bár a hideg hónapok kissé visszavetik ugyan a jelenlétüket, de sajnos már sem idő, sem helyszín nem élvez védettséget az élősködőkkel szemben. Ha azt hisszük, hogy a városban biztonságban vagyunk a kullancsoktól és egyéb vérszívóktól, akkor sajnos nagyon tévedünk – a helyi parkokban, futtatókon, sőt, a játszótereken is megtalálhatók a veszélyes élősködők. Egy talpalatnyi hely sincs, ahol ne kellene a megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Alapszabály: csak azzal nem történik semmi, aki nem csinál semmit. Szerencsére a városi kutyák is egyre több lehetőséget kapnak, hogy felelős gazdijaikkal kimozduljanak a szabadba egy kis kirándulásra, aktívan éljenek. Ez azonban azzal jár, hogy már nem csak a természet lágy ölén kell figyelmesnek lennünk, ha a betegségeket terjesztő élősködők elleni védelemről van szó.

Ha nem járunk városon kívül kutyánkkal, és emiatt nem gondoltunk még az élősködők elleni védelemre, itt az ideje, hogy mégis körbejárjuk a kérdést. Sajnos elérkezett az az idő, mikor már városon belül sem ülhetünk be vele „büntetlenül” egy kerthelyiségbe egy üdítőre, nem futtathatjuk meg a városi folyóparton anélkül, hogy ne gondoskodnánk megfelelő védelemről.


Hazánkban a magas rizikójú városok ezekhez a területekhez esnek közel: a nyugati, délnyugati megyék közül főleg Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém megye, északon elsősorban Nógrád és Borsod megye, illetve az Északi-középhegység.


Hogy kerülhetnek a városi környezetbe?

– Az élősködők érkezhetnek egyenesen külföldről: szerencsére egyre több házikedvencet visznek el a családi üdülésre – legyen az belföldi vagy külföldi út. Ez azonban azzal jár, hogy az itthon még ismeretlen vérszívók is egyenesen a városba érkeznek. Az orvosok figyelmeztetnek: a legtöbb külföldről behurcolt élősködőkkel szemben nem biztos, hogy megfelelő lesz a kutyák jelenlegi védettsége.

A szúnyogok mindenhol jelen vannak, a városokon belül pedig különösen nehézkes az irtásuk. Sajnos nem csupán kellemetlen viszketést okoznak, hanem az egyik legsúlyosabb betegséget, a szívférgességet is ők terjesztik.

A bolhák elterjedésére általában koszos, ápolatlan közegben lehet számítani, de mindenhol jelen vannak a környezetünkben.

A kullancsokat behozzák a közeli erdőben kiránduló, túrákon részt vevő kutyák, emberek vagy más állatok – gondoljunk csak a városi madarakra.

Válasszunk körültekintően védekezési módszert, lehetőleg olyat, ami mindegyik főbb élősködő ellen védelmet biztosít, nem csak elpusztítja a már az állaton lévő élősködőket, de távoltartó hatással is bír, ezzel minimalizálva a fertőződés kockázatát.

Ide kattintva találsz megfelelő megoldást a biztonságos városi kutyázásra.

 

Ezeket is ajánljuk:

Mitől jó egy élősködők ellen védelmet ígérő szer?

Kutyával kirándulni maga a szabadság – viszont ezeket sose felejtsd el indulás előtt

 

 

(kutyabarát.hu)

PR

Fotók: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...