Saját KB bal
Saját KB jobb

Az új nyalimatrac lehet a megoldás kutyáink szeparációs szorongására

Minden felelős kutyatartó hallott már a szeparációs stresszről, és tisztában van vele, hogy még a legkiegyensúlyozottabb kutya is érezhet szorongást, ha hosszabb időre egyedül marad. Ahogy becsukódik a bejárati ajtó, egyes ebek képesek egész nap üvölteni, rombolni vagy akár magukban is kárt tenni, hiába mindennapos az, hogy egyedül hagyjuk. A gyártók számos termékkel próbálják meg segíteni a gazdikat, hogy kutyáik átvészeljék az egyedüllétet: itt a legújabb.

 

 

A kutyák szociális lények, akik vágynak a szeretetre, társaságra ugyanúgy, ahogy mi, emberek. Lehet, hogy a falkában való élettől már távol vannak, de családtagként ugyanúgy igénylik a mindennapos interakciót a család többi tagjával.

Ha kutyánk szocializációjába csúszott hiba, vagy csak egyszerűen személyisége, múltbeli emlékei akadályozzák meg, hogy önmagától megbirkózzon a rövidebb – hosszabb idejű egyedülléttel, akkor bizony a hétköznapok gyorsan képesek rémálomba átcsapni.

Sok gazdi annyira fél egyedül hagyni kedvencét, hogy inkább csak akkor vállal kutyát, ha már munkája megengedi, hogy szinte minden idejét otthon töltse. De aki ezt nem teheti meg, és küzd kedvence szeparációs szorongásával, az hamar kutyaiskola vagy erre megoldást kínáló termékek után néz.  

A legújabb ilyen, ausztrál fejlesztés az ún. Lickimat (durva fordításban nyalimatrac), ami gyorsan megragadta a gazdik figyelmét szerte a világon. Mindössze egy kis darab műanyagról van szó, amelynek felülete érdes, így kiválóan alkalmas, hogy a gazdi feltöltse nehezen felehető finomsággal – persze olyanokkal, ami nem káros a kutyáknak. Állítólag az ebek képesek 20-90 percet is eltölteni a gumidarab fölött, így nincs idejük átadni magukat a szorongásnak.

Ráadásul már a piacra kerülésekor is pénztárca kímélő ára volt, hiszen nem éri el a 2,000 forintnak megfelelő ausztrál dollárt. Nyáron le is fagyasztható, így még hűsítő hatása is lehet. A tulajdonosok, Joe és Hazel Clarke egyetlen hónap alatt közel 160,000 darabot adtak el. Még András, york-i herceg is több darabot vett saját kedvencei számára.


Mik a szeparációs szorongás jelei?

– Már a távozásunkkor szorong a kutya

– Megpróbál megakadályozni abban, hogy egyedül hagyjuk

– Kaparja az ajtót, szőnyeget, megrágja a bútorokat, felugrál az ajtóra – ablakra

– Liheg, nyáladzik, szobatisztaságbeli problémákat mutat, levegővétele és szívverése megemelkedik

– A kedvenc tárgyainkat rágja szét

– Hazaéréskor szinte kikel önmagából, úgy örül


Persze általában a gazdik nem csak 90 percre vannak távol, de ha az új kísérleti termék az első – és legnehezebb időszakban segít stresszt oldani a kutyának és eltereli figyelmét, akkor lehet, hogy könnyebb áttörést elérni a későbbi órákban is. A Lickimat már rendelhető az Amazon oldaláról.

 

Kapcsolódó tartalmainkból:

A gazdik kétharmada lelkifurdalással hagyja otthon kedvencét

Mi a szeparációs stressz és mi nem az

Az új intelligens kutyaház aranyárban van, de megoldás lehet a petárdától rettegő kutyáknak

Szorongó kutyákon is segíthet a legújabb okoscsont

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: metro

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...