Saját KB bal
Saját KB jobb

10 tipp, hogyan strandolj biztonsággal kutyáddal

Szerencsére egyre inkább melegszik az idő, és már Magyarországon is bővülnek a lehetőségek, hogy kutyánkkal együtt strandoljunk. Hatalmas élmény annak, aki szereti aktívan tölteni szabadidejét kedvencével, főleg a nyári nagymelegben, de még ha kutyánk fegyelmezett, jó úszó és barátságos is, akkor is érdemes odafigyelni pár fontos dologra, hogy biztonságban legyen a közös időtöltés alatt is.

 

1. A kulcs a szocializáció

Ha azt tervezzük, hogy a strandon szabadon engedjük kutyánkat a pórázról, hogy ő is élvezze egy kicsit a szabadságot, maximálisan biztosnak kell lennünk benne, hogy minden más állattal és emberekkel is barátságos lesz. Még a legjobban viselkedő kutyák is keveredhetnek olyan szituációkba, ahol elfajulhat egy játék vagy félreértenek egy szituációt. A saját testi biztonsága sem utolsó szempont, így, ha nem vagyunk teljesen biztosak a viselkedésének kiszámíthatóságában, akkor inkább tartsuk pórázon.

2. Válaszd a számotokra leginkább megfelelő strandot

Sajnos az igényekhez képest még mindig nincs elég partszakasz, ahol szabad a kutyás fürdés, de a kínálat azért bővül. Mielőtt eltervezzük a programot, érdemes utána járni az aktualitásoknak, elolvasni a véleményeket. Ha nincs túl messze, látogassunk el először kutya nélkül a fürdőhelyre, győződjünk meg róla, hogy nekünk való. Például, ha a strand túlzsúfolt, és kutyánk ettől szorongana, válasszunk másik lehetőséget vagy időpontot a közös fürdőzésre.

3. Még a jó úszóknak is szüksége van figyelemre – vagy mentőmellényre

Mivel a legtöbb mai kutyának viszonylag kevés lehetősége adatik a hosszabb távú fürdésre, úszásra, így még egy vizet kedvelő, jól úszó ebnek is szüksége van arra, hogy mindig figyeljünk rá. A legjobb, ha beszerzünk egy mentőmellényt, amely segíti mozgását, ha esetleg túl messzire beúszna, és nem lenne ereje kijönni, akkor sem eshet baja.

4. Biztosíts árnyékos pihenőhelyet

Ha melegben megyünk a strandra, biztosan szükségünk lesz egy árnyékos helyre, ahol meg tudunk pihenni. A szívproblémák vagy a kiszáradás kutyáinkat ugyanúgy fenyegeti nyáron, mint bennünket, még akkor is, ha sok időt töltenek a hűs vízben. Vigyünk magunkkal egy üveg friss vizet, egy törülközőt, amit benedvesítve ráteríthetünk, és egy árnyékolót vagy napernyőt. Legyünk biztosak benne, hogy kutyánk bizonyos időnként szünetet tart a játékban, és rendesen kitölti a pihenő idejét is, hiszen nem biztos, hogy magától észreveszi, mennyire fáradt.

5. Nekik is kell fényvédő

Szőrük ugyan némi védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben, de a rövidszőrű, világos szőrű- és bőrű kutyákra ugyanaz a veszély leselkedik, mint ránk. Már nyár elején érdemes állatorvosunkkal egyeztetni, melyek azok az anyagok, amelyeket használhatunk rajtuk. Óvakodjunk az embereknek szánt naptejektől, napolajaktól, főleg, amely cink-oxidot tartalmaz, mert mérgező lehet rájuk nézve. Az állatorvos tanácsát követve rendszeresen kenjük a legérzékenyebb területeket: ilyen az orr, a has és a fülek környéke.

6. Felügyeld és ellenőrizd állandóan

Ha kutyánk láthatóan jól szórakozik is, akkor is folyamatosan figyelnünk kell rá. Nem csak saját fizikai állapota, de a többi kutya és ember miatt sem lankadhat figyelmünk. Vizsgáljuk meg rendszeresen a talpát, hogy a homok vagy egy kő nem sértette-e fel, nem fárad-e vagy iszik-e eleget.

7. Hozz megfelelő játékokat

Néhány állatorvos már felhívta a figyelmet arra, hogy a teniszlabda által összegyűjtött homok lenyelése bélelzáródást okozhat. Az ilyen labdák és különböző textilből készült játékok helyett vigyünk inkább gumiból készülteket, esetleg frizbit, amire nem ragad a homok.

8. Legyen nálad póráz, törülköző, elsősegély felszerelés

A helyszíni szabályok miatt is, de bármilyen baj történik is, muszáj, hogy tudjuk kordában tartani kedvencünket, így mindig legyen nálunk egy póráz, még akkor is, ha alapvetően nem szoktuk használni. A kisebb sérülésekre érdemes egy alap elsősegély felszereléssel is készülnünk, állatorvosunkkal egyeztetve lehet nálunk gyógyszer, gyulladáscsökkentő krém vagy esetleg méhcsípésre valami.

 9. Frissítsd a mikrochip és a biléta adatait, ha kell

Ha a legrosszabb történik egy idegen helyen, és kutyánk elvész, akkor alapvető fontosságú, hogy mások által beazonosítható legyen. Ellenőrizzük a mikrochiphez rendelt és a bilétára írt adatokat, és legyen nálunk egy friss fotó róla.

10. Mosd le fürdés után

Az ember környezetében lévő „természetes” vizek természetes velejárói a különböző baktériumok, paraziták, kemikáliák és más toxikus anyagok, amelyek gondot okozhatnak, ha a szőrükön, bőrükön megülnek. Hiába az egész napos fürdőzés a vizekben, inkább iktassunk be utána egy tisztító fürdést, ha hazaérünk.

 

Kapcsolódó tartalmainkból:

Tiszafüred nyitott a kutyások felé

Siófok ismét nemet mondott a kutyabarát strandra

Mit tegyünk, ha kutyánkat méh csípte meg?

Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit és mit tehetünk

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...