Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit és mit tehetünk

A meleg már tavasszal megérkezett, és főleg a zárt helyeken, lakásokban, városokban sokkal nagyobb veszélyt jelent kedvenceinkre, mint azt gondolnánk. Ha nem cselekszünk azonnal, a hőguta gyorsan halálos kimenetű is lehet. De egyáltalán nem mindegy, felismerjük-e adott pillanatban, hogy mekkora a baj, és tudjuk-e, mit kell tennünk.

 

Hogyan ismerjük fel a hőguta jeleit?

Kutyáinkat általában remekül megvédi bundájuk a hűvös időtől, a melegben azonban terhet is jelenthet. Izzadni nem tudnak, mindössze a mancsaikban van némi izzadság mirigy, a túlzott hőség ellen kizárólag lihegéssel tudnak védekezni. A szőr nyírással is csak kíméletesen: bizonyos fajtáknál egyáltalán nem mindegy a szőr ápolás.

Amikor már a zihálás sem könnyít a közérzetükön, a testhőmérsékletük elkezd emelkedni, és ha nem figyelünk oda visszahűtésükre, akár bele is halhatnak. Autóban egyenes tilos hagyni őket, de lakásunkban is figyelnünk kell rá, hogy legyen egy hűs helyiség, ahova behúzódhatnak.

A kertben is biztosítsuk az árnyékot és a friss vizet – akár olyan mennyiségben is, hogy testüket is be tudják vizezni egy kicsit – jó megoldás lehet rá egy kisebb műanyag gyerekmedence.

Ezeknél a jeleknél már ne habozzunk cselekedni:

Komoly zihálás: a kutyák lihegése megszokott dolog mozgás után vagy meleg időben. Azonban, ha már teljesen nyitott szájjal zihálnak, nyelvüket folyamatosan kilógatják, azonnal hűvös helyre kell vinnünk, és meg kell itatnunk.

Túlzott nyáladzás: a feltűnő nyáladzás az egyik jele lehet annak, hogy kutyánk sikertelenül próbálja lehűteni magát.

– Saját maga iktat be szüneteket az aktivitásban: ha elmegyünk sétálni, kocogni, kirándulni vagy csak a dolgunkat intézni, és kutyánk gyakran lemarad, lefekszik az út szélére, az világos jele lehet, hogy nem tudja kezelni a hőmérsékletet. Ilyenkor feltétlenül adjunk neki pár percet az árnyékban, vízzel is kínáljuk meg. Súlyosabb esetben, ha összeesnek, dörzsöljük át nedves ruhával a szőrüket, és azonnal vigyük el az állatorvoshoz.

Gyors és rendszertelen szívverés: a túlmelegedés egyik jele lehet a rendszertelen szívverés. A megnövekedett pulzusszám annak köszönhető, hogy a szervezet megpróbálja a túlmelegedett vért távolra pumpálni az alapvető szervektől, ahol kárt okozhat, amennyire csak lehetséges. Szintén azonnali orvosi ellenőrzést igényelhet.

Megemelkedett testhőmérséklet: kedvenceink testhője alapvetően átlagosan magasabb, mint az emberé. 37 és 39,2 celsius fok között teljesen normális. Ha ennáél magasabbra emelkedik, akkor azonban figyelnünk kell rá.

Egyéb sürgető jelek lehetnek a letargia, hányás, hasmenés, étvágy csökkenés. Idegi kísérő jelenségek lehetnek a botladozás, a rohamok.

Hogyan hűthetjük le biztonsággal kutyánkat:

1. Használjunk egy csomag jeget vagy nedves törülközőt – fektessük rá

2. Adjunk egy pár jégkockákat a vizéhez

3. Töltsünk tele egy kisebb medencét, amibe akár bele is fekhet

4. Fektessük az árnyékba

5. Fürdessük meg őket fokozatosan hűtött vízzel – soha ne kezdjük hideggel

 

Ezeket is ajánljuk:

Ismered kutyád egészséges értékeit?

Hosszú szőr nyáron – mi legyen vele?

Durva kísérlettel mutatják be, miért ne hagyd melegben az autóban a kutyád

Kutya kánikulában – előzzük meg a baleseteket!

Egy kétségbeesett figyelemfelhívás – HŐGUTAVESZÉLY, nemcsak az autóban!

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...