A külföldre utazó kutyák rengeteg idegen betegséget terjesztő élősködőt hozhatnak haza

Szerencsére az egyre kedvezőbb kutyabarát utazási és szállás lehetőségeknek, rengeteg házikedvencet visznek magukkal a gazdik külföldre üdülni. Azonban a szakértők figyelmeztetnek: idegen országokban olyan élősködők által terjesztett megbetegedéseket hozhatunk haza, amelyekre jelenleg még nincs megfelelő kezelési lehetőség. 

 

Csak Nagy-Britanniából 300,000 kutyát, macskát és egyéb kiskedvencet vittek nyaralni tavaly külföldre, amellyel akaratlanul is rengeteg idegen fertőzésnek teszik ki őket a gazdik. Pár éve még a szívférgesség is csak a mediterrán területeken volt elterjedt, mára már szinte mindenhol felütötte a fejét, nálunk is általánosan megtalálható.

Az orvosok figyelmeztetnek: a legtöbb külföldről behurcolt, még ismeretlen élősködőre nem biztos, hogy megfelelő a védettsége mind az adott állatnak, mind az állatorvosok által ismert készítményeknek.

Nagy-Britanniának különösen komolyan kell vennie az ügyet sziget mivolta miatt, hiszen rekord mennyiségű állat utazik ki, majd be az országban, mindenféle karantén nélkül. Magyarországon sincs semmilyen ellenőrzési mechanizmus beépítve, hogy egy kutya hogyan tér vissza amúgy jól megérdemelt pihenéséről.

A legtöbb külföldi úthoz elég egy érvényes veszettség elleni oltás, a megfelelő féreghajtás és egy állat útlevél. Azonban a tulajdonosoknak nagyon ajánlott lenne érdeklődni az adott országban létező betegségekről, fertőzésekről, ahova a kirándulást tervezi. Az Egyesült Királyságban például a kullancs által okozott encephalitis nem is igazán létező betegség – egyelőre, mivel a betegséget terjesztő állat a melegebb éghajlatot kedveli. De egy utazási felmérés eredményei alapján a külföldet megjárt kutyák háromnegyede idegen országban összeszedett kullancs csípéssel tér haza.

Tippek, ha külföldi utat tervezünk

– Ne felejtsük el a kötelező mikrochipet, a hozzá tartozó adatok ellenőrzését

– Érdeklődjünk a célország szabályairól, dokumentumokra vonatkozó elvárásairól

– Egyeztessünk állatorvosunkkal és járjunk utána, milyen lehetséges fertőzéseknek lesz kitéve kedvencünk külföldön

– Ha van rá mód, szerezzük be a külföldön ismert élősködőkkel szembeni megfelelő szereket, ha az más, mint amit itthon használunk, és kezdjük meg időben a kezelést (de semmiképp sem egyidőben az itthon használt készítményekkel!)

– Külföldön még inkább figyeljünk a megelőzésre, sokkal gyakrabban ellenőrizzük kedvencünk bundáját, környezetét

– Kössünk biztosítást kutyánkra is.

 

Ezeket is ajánljuk:

Nem szeretjük a vérszívókat, de Kullancs Kálmán a nap arca

Bőrféreg – Tények, tévhitek, teendők, 1. rész

Ez a lista kell neked, ha kutyáddal mész nyaralni

Így végeztek a kullancs nyakörvek a teszten

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...