Így szoktasd hozzá kutyádat egy cicához

Sokan tartanak együtt kutyát és cicát, néhány gazdinak azonban első pillantásra ez lehetetlen küldetésnek tűnik. Ugyan van néhány kutya, aki valószínűleg soha nem fogja elfogadni a macskákat maga körül – és ez fordítva is igaz, de a legtöbb ebnél valójában csak az ügyes szoktatás kérdése, hogy barátok legyenek az állítólagos ősi ellenséggel.

 

Mint minden nevelési folyamatban, ennél is az első lépések kulcs fontosságúak. Ne gondoljuk azt, hogy minden kutya gyűlöli vagy imádja a macskákat. Fajta és vérmérséklet függő, hogy hogy viszonyulnak egymáshoz, de ezek sincsenek kőbe vésve.

Az összeszoktatás titka mindenképp a kitartás, a következetesség, a pozitív megerősítés és a kis lépésekben haladás. Két, egymás számára idegen faj egyedeinek muszáj megismernie egymást, így az első találkozást bizony meghatározhatja mind a félelem, mind az agresszió – vagy épp az extrém izgalom, a vadász- és menekülő ösztön.

A folyamatban minden lépést érdemes addig gyakorolni, amíg biztosan tovább léphetünk: el eltarthat napokig, nehezebb esetekben akár hónapokig. Ha már otthonunkban van mindkét állat, első körben különzárva kezdjük meg az ismerkedést, a szemtől szembe találkozást halasszuk későbbre.

1. Szoktassuk őket egymás illatához

Dörzsöljük meg egy kicsit egy ruhával mindkét állatot, és tegyük a másik pihenő helyére, tálja alá vagy akár az ölünkbe. Ismételjük meg többször, frissítsük az illatokat. Egészen addig tegyük ezt meg, amíg már semmilyen izgatottságot nem mutatnak az eltérő illatokra.

2. Engedjük meg, hogy megvizsgálják egymás élőhelyét

Míg az egyik állatot kiengedjük egy másik helyiségbe vagy a kertbe, addig engedjük, hogy a másik házikedvenc megszagolgassa, körbejárja a másik territóriumát. Így később nem lesz megrázó esemény a felfedezés.

3. Az első találkozásnál legyenek egymástól elválasztva

Fő a biztonság – és nem csak a macskáé. A cicák is tudnak karmukkal olyan sérüléseket okozni, amit a kutyák mind fizikailg, mind lelkileg nehezen hevernének ki. Az eb pedig akár könnyen a macska halálát is okozhatja egyetlen fogással – még ha nem is ez a terve. Így elsőre álljon valami az útjukban: lássák egymást, de ne férjenek egymáshoz közvetlenül. Alkalmas lehet erre egy biztonsági kapu, amit akár szobák közé is elhelyezhetünk. Figyeljünk arra, hogy egyikőjük se ugorja át, és soha ne erőltessük az érdeklődést.

4. Használjuk a pozitív megerősítést

Már a semleges viselkedést is jutalmazhatjuk, hiszen értkeljük, ha az egyik állat nem támad a másikra. Dicsérjünk és használjunk jutalomfalatot, ha a két állat úgy viselkedik egymással, ahogy azt mi szeretnénk.

5. Fokozatosan engedjük közel egymáshoz őket

Hagyjunk nekik időt, hogy megszokják egymás látványát, illatát. Legalább addig várjunk az első közvetlen találkozással, amíg kutyánk már nem extrém módon izgatott, a macska pedig nem rémült. Ha az eb üldözésbe vagy vehemens játékba kezdene, a macska pedig menekülőre fogná, gyorsan elérhetünk egy olyan nem kívánt viselkedés mintát, amit nehéz visszafordítani.

6. Az első közvetlen találkozásnál használjunk pórázokat

Nem csak kutyákra, de a cicára is lehet hámot és pórázt kapni. Azonban egyik eszközt sem lehet arra használni, hogy erőltessük az ismerkedést, maximum az ijedtségből adódó szökést tudjuk megakadályozni. Elsősorban kutyánkat tegyük pórázra, és nézzük minden mozdulatát. A cicának hagyjunk teret, hogy ha nem szeretne tovább ismerkedni, kivonulhasson a helyzetből. Ne hagyjuk, hogy akár az érdeklődés, akár a kezdődő játék elfaljuljon.

7. Adjunk feladatot kutyánknak, ha túl érdeklődő

Semlegesíthetjük kedvencünk figyelmét azzal, ha túlzó érdeklődését eltereljük. Ha a macska jelenlétében sikeresen old meg olyan feladatokat, amelyeket mi kérünk tőle, jutalmazzuk.

8. Ha a macska fúj, sokszor jobb, mint ha elszaladna

Bár figyelmeztető jel lehet a macska részéről, ha fúj vagy a kutya felé kap, mégis sokszor jobb jel a barátkozás kezdetére, mint a fékevesztett rohanás. Ha a cica ugyanis van annyira bátor, hogy nem iramodik el, akármi történik, előbb utóbb meglesz benne a lehetőség, hogy egymás mellett maradjanak.

9. Soha ne engedjük az üldözést

A leginkább kockázatos játék, amit se a kezdetekkor, se később ne engedjünk.

10. Csak felügyelettel

Amikor már megszokták egymás társaságát, az első időkben akkor is csak felügyelettel legyenek együtt, ha elmegyünk otthonról, zárjuk őket el egymástól.

 

Még több különleges kapcsolat:

Kutya-macska barátság igenis létezik

Az üldöző-rögeszmés kutyákra sok veszély leselkedik – így előzheted meg a bajt

A kutya és a bagoly barátságánál nem látsz ma szebbet

Ebédlopásnak indult, csodálatos barátság lett belőle

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...