Kutyád túlsúlyos? Így tudod otthon megállapítani

Kutyád túlsúlyos? Így tudod otthon megállapítani

2018 MÁR 19  |  Hasznos

Már pár extra kiló is sokat tud számítani abban, hogy kedvencünk ne tudja fittnek és egészségesnek érezni magát. Természetesen az ideális súlyt és kinézetet befolyásolhatja a kutya fajtája, testalkata, de van pár olyan külső jel, amiből mi is meg tudjuk határozni: kedvencünk felszedett magára egy kis felesleget.

 

A túlsúly kutyáinkat ugyanúgy veszélyezteti, mint egész társadalmunkat. A legtöbb tulajdonos sajnos egyáltalán nem ismeri fel a túletetés jeleit, még akkor sem, ha már egészségkárosító hatásokkal járnak.

1. Bordák ellenőrzése

Futtassuk végig az ujjunkat kutyánk oldalán. Ideális súlyban lévő kutyánál könnyedén kitapinthatjuk és megszámolhatjuk bordáit.

2. A homokóra teszt

Nézzünk felülnézetből kutyánkra. Egészséges esetben homokóra alakot fog mutatni: mellkasa kidomborodik, derekánál összeszűkül, majd csípője környékén újra kiszélesedik.

3. Hasi lejtő ellenőrzése

Ha kutyánk áll, nézzük meg oldalnézetben. Ideális esetben a hasi rész a csípő felé felfelé húzódik, semmi sem lóg.

4. A csípő ellenőrzése

Álló helyzetben tegyük kezünket kutyánk csípőjére. Muszáj, hogy érezzük a medenceövét, csípőjének vonalát. Ha úgy érezzük, mintha zselébe nyúltunk volna, akkor bizony érdemes elkezdeni tenni valamit az ideális súly visszaszerzéséért.

Ha rendszeresen járunk állatorvosi kontrollra, akkor ideális súlyát is könnyebb meghatározni a doktor segítségével. De mivel kutyáinkra könnyen és gyorsan tudunk felesleget pakolni, ha csökkentjük a mozgás lehetőségét vagy emeljük az étel mennyiséget, így érdemes ismernünk a jeleket, amelyek segítségével otthon is meg tudjuk állapítani, nagyjából megfelelő-e a súlya.

A túlsúly ugyanis nem csak megjelenés kérdése, hanem erős hatással van az élet minőségre.

Ezt tedd, ha túlsúlyos a kutyád

A kutyák kóros felhízlalása állatkínzás?

Ne engedd, hogy elhízzon

Szükséges-e a kutya táplálékát időnként változtatni?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Kutyaközpont - Kutyaiskola

Kutyaközpont - Kutyaiskola

Kutyaduma központ

Kutyaduma központ

0,75 Bisztró

0,75 Bisztró

Tranzit Art Café

Tranzit Art Café