Vészhelyzetben: így csökkentsd vagy állítsd el, ha kutyád vérzik

Vészhelyzetben: így csökkentsd vagy állítsd el, ha kutyád vérzik

2018 MÁR 14  |  Hasznos

Bár az állatorvosok óva intenek az otthoni hozzá nem értő kezelésektől, de érdemes néhány olyan fogást tudni, ami bizonyos vészhelyzetekben akár életet menthet. Az egyik ilyen a vérzés intenzitásának csökkentése vagy elállítása. Már a testtömeghez mérve kilónként egy-két teáskanálnyi vérveszteség is elég lehet ahhoz, hogy kutyánk sokkos állapotba kerüljön, így minden gazdinak tudnia kellene, mit kell tenni ilyen esetben, amíg orvoshoz érünk.

 

Külső vérzés

A külső vérzés szabad szemmel látható, a bőr felületén megmutatkozik.

- Nyomókötés: A leggyakoribb lehetőség a vérzés elállítására. Helyezzünk egy tiszta ruhát vagy gézt közvetlenül a seb fölé, biztosan, de enyhe nyomást gyakorolva a testrészre, és hagyjuk, hogy a vér elálljon. Ne zavarjuk a véralvadást. Ha a vér átnedvesíti az anyagot, ne szedjük le, inkább helyezzünk a friss gézt a régi tetejére, és továbbra is gyakoroljunk rá nyomást. Ha más sérüléseket is el kell látnunk, akkor kössük oda az anyagot. Ha semmilyen anyag nem áll a rendelkezésünkre, kezünkkel is megoldhatjuk a nyomást.

- Megemelés: Ha a vérzés a lábakon helyezkedik el, finoman emeljük olyan magasságba, hogy magasabban helyezkedjen el, mint a szív. Ez egyszerű elveken alapul: a gravitáció ellentétesen fog hatni a vérnyomással a seb környékén, így lelassíthatjuk a vér távozását. Inkább nagyobb testű, hosszú lábú állatoknál működik, akiknél nagyobb a távolság a sérülés és a szív között. A módszer egyszerre alkalmazható a nyomókötéssel.

- Nyomás az artériára: Ha a vérzés a közvetlen nyomás és az emelés alkalmazása ellenére folytatódik, akkor nyomást kell gyakorolnia az artériára, amely a sérüléshez szállítja a vért. Ha a sérülés az első lábszáron van, gyakoroljunk nyomást a melső láb felső részén található kar-artériára. Ha a sérülés a hátsó lábszárra esik, akkor az ágyékperemre gyakoroljunk nyomást, és ha a sérülés a farok környékén van, gyakoroljunk nyomást a farok alján lévő kaudális (farki)artériára. Folytassuk a közvetlen nyomást, amíg a kutyát állatorvoshoz tudjuk szállítani.

- Nyomás a sérülés alatt és felett: A felső nyomás csökkenteni fogja az artériás vérzés intenzitását, míg az alsó nyomás a vénákon keresztül érkező vért fogja lassítani. A nyomókötéssel egy időben érdemes alkalmazni.

- Érszorító: Nem ajánlott mindenkinek, csak akkor alkalmazható, ha a sérülés a farok környékén vagy a lábon helyezkedik el, máskülönben a kutya halálát is okozhatja. Utolsó lehetőségként merüljön fel ez a módszer! Egy vékonyabb rongyot kössünk meg a végtagon és kössük csomóra. Egy botot vagy tollat kössünk a csomóba, majd tekerjük meg a tárgyat, amíg a testrészt elszorítja. Nagyon fontos, hogy írjuk fel az időt, amikor feltettük, mert minden húsz perc eltelte után legalább tizenöt - húsz másodpercre meg kell lazítani

Belső vérzés

A belső vérzést már cseppet sem könnyű felismerni, mivel szabad szemmel nem látható. Ezekre a jelekre figyeljünk, és ha felismerjük őket, induljunk azonnal az állatorvoshoz:

- A kutya ínye és/vagy szemhéja színtelen, sápadt

- A kutya lába, füle vagy farkája hidegnek tűnik

- A kutya kivételesen izgatott vagy szokatlanul bágyadt.

 

Ezeket is ajánljuk:

Így válassz megfelelő állatorvost

9 súlyos hiba, amit elkövethetünk az állatorvosnál

15 intő jel, mikor ideje meglátogatni az állatorvost

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület

Dalmata Fajtamentő Közhasznú Egyesület

Burok-völgy, Bakony

Burok-völgy, Bakony

Dunakeszi Állatkórház

Dunakeszi Állatkórház

Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa

Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa