Amelyik kutya szeret kutya kakit enni, az a frisset szereti

Amelyik kutya szeret kutya kakit enni, az a frisset szereti

2018 MÁR 07  |  Hasznos

Mondhatni, hogy a kutyák egy része tökéletes utcaseprő. Sok gazdi tisztában van vele: néhány kutyának megvan az a hajlandósága, hogy olyan dolgokat tegyen, ami kevésbé kellemes. Az egyik legfőbb ilyen az ürülék evés – legyen az macskáé, madáré, lovaké vagy magáé az emberé. Sokan szembesültek már vele, hogy kutyájuk a fajtársak vagy saját maguk kakiját is előszeretettel befalatozzák. A jelenségnek még neve is van: koprofágia. A mostani kutatás számos részletet feltárt a cseppet sem gusztusos témában.

 

A kutyák egy része igényes, ami a környezetét illeti: tisztán tartja fekhelyét és elkerüli a más kutyák által már beszennyezett területeket – valószínűleg ez egy ősi ösztönnek köszönhető a fertőzések elkerülésére. A legújabb kutatás pontosan ezért vizsgálta meg a kakievő kutyákat, hogy jobban megértsük a jelenséget, és segítséget kapjunk a viselkedés kezelésében.

A kutatás azt bizonyította, hogy a lényeges jellemzők nincsenek hatással arra, hogy kutyánk eszik-e ürüléket: ilyen volt a kor, a nem, az ivartalanítottság, a nevelés szintje, vagy az étrend. Az is bebizonyosodott, hogy sem a büntetés, sem a problémára kínált szerek nem működnek, hogy megszüntessük a viselkedést.  

A vizsgálati eredmények szerint a koprofág kutyák 80%-a csak azt a kakit eszi meg, ami nem régebbi, mint két napos, így a kutatás furcsa megoldást kínál a gondra: az, hogy mennyire tudjuk megakadályozni az ürülékevést, attól függ, hogy kutyánk mennyire fér hozzá az ürülékhez – tehát egyszerűen csak el kell kerülni a friss kutyagumit.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mohóbb és a több kutyával élő kutyák inkább mutatnak ilyen viselkedést, a terrierek és a vérebek közt is nagy számban találhatjuk meg a koprofágiát, míg az uszkárok nem igazán gyakorolják ezt a tevékenységet.  

A lehetséges okokról és evolúciós hátteréről már korábban beszámoltunk, a cikket itt megtalálod.

És hogy mi a megoldás? Gyakorlatilag az egyetlen lehetőségként a megelőzést találták: főként a minél frissebb kutyaürüléktől kell kedvenceinket távol tartani. És milyen egyszerű lenne ezt megoldani, ha mindenki felszedné kutyája után a piszkot…

 

Még több kaki:

15 meghökkentő tény a kutyákról

Miről árulkodik kutyánk ürülékének állaga?

Beszédes kutyakaki

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: popsci

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Berda József utca kutyafuttató

Berda József utca kutyafuttató

Pláne Badacsony borterasz

Pláne Badacsony borterasz

Alabárdos Étterem Delikát Sonka és Borbár

Alabárdos Étterem Delikát Sonka és Borbár

Oázis a Klastromhoz Wellness Vendégház

Oázis a Klastromhoz Wellness Vendégház