Ezek a tünetek jelezhetik a szívférgességet

Pár éve még azt hittük, csak a mediterrán országokban tomboló betegségről van szó – mára az egész világon kiterjedt. Rengeteg kutyát veszélyeztet – kockázata pedig abban mutatkozik, hogy akár fél évig is lappanghat súlyos tünetek nélkül. Ezekre azonban érdemes odafigyelni, és állatorvosunkkal konzultálni egy szívférgességet kimutató teszt elvégzéséről.

 

Hamarosan megkezdődik az idő melegedése, aminek mi, kutyások nagyon örülünk, de ezzel az is együtt jár, hogy a vérszívó élősködők – a szúnyogok is egyre aktívabbak, akiknek hatalmas szerep jut a szívférgesség terjesztésében. Ezekre a tünetekre, ha több egyszerre teljesül, mindenképp oda kell figyelni, és gyanakodni.

1. Köhögés

A kezdeti stádiumban egy kis köhögés kísérheti a megbetegedést, már akkor, mikor a tesztek eredménye még negatív.

 

2. Fáradtság

Sokszor a köhögés mellé párosul egy feltűnő levertség, ahogy a szívféreg megkezdi a növekedését. Kutyád többet alhat, mint megszokott és a kedvelt feladatait, tevékenységeit sorra megtagadja. Ne higgyük tavaszi fáradságnak – ebben a stádiumban már szokott eredményt hzni a teszt.

 

3. Légzési nehézségek

Ahogy a fertőzés egyre jobban terjed a vérárambna, és a köhögés rosszabbodik, a kutyának problémát okozhat, hogy elég levegőt kapjon. Ilyenkor már a fáradtság is látványosabb, orrvérzés is kísérheti. Ezen a ponton a szívférgességnek már röntgenen is jól láthatónak kell lennie.

 

4. Súlyvesztés

Kezelés nélkül a tünetek egyre nagyobb és tartósabb problémákat okoznak a szervezetben. Az étvágytalansággal megkezdődik a fogyás. Ha a kutya nem hajlandó enni, akkor már valószínű, hogy a betegség meglehetősen előrehaladott.

 

5. Felduzzadt mellkas

Amint a kutya súlyt veszít, a mellkas elkezd megduzzadni. Ezt a parazita hatására a folyadék felhalmozódása okozhatja a mellkasban. Ha eddig még nem tetted meg, kérj azonnal segítséget egy állatorvostól. A betegség ezen a ponton már a végső idő a beavatkozásra.

 

6. Összeomlás

Amikor a férgek elkezdenek elterjedni, az a véráram akadályozottságához vezet. Ez a vörösvérsejtek megsemmisüléséhez vezethet, így a kutya összeomlik. Görcsök, vakság és sántaság esetén a paraziták sajnos eljutottak az agyba is. Ha a betegséget nem kezelik, innentől kezdve bármikor végzetes lehet.

Ha látod ezeket a tüneteket, ne kezdd saját kezűleg kezelni kedvenced! Néhány otthoni beavatkozás ezen a ponton halált okozhat, ha a kutya már megfertőződött. Fordulj az állatorvosodhoz, akármelyik tünetet tapasztalod. A megelőző gyógyszerek és az éves vizsgálat a legjobb módja annak, hogy megállítsuk a szívférgességet.

 

Itt még többet tudhatsz meg a betegségről:

Szívférgesség gyorsteszteket kaptak az illatos úti kutyák

Így védje kutyáját a halálos betegségtől

Szívügyünk a szívférgesség

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...