Ezeket próbáld ki, hogy a szomszéd kutyája ne ugasson annyit

Ezeket próbáld ki, hogy a szomszéd kutyája ne ugasson annyit

2018 FEB 12  |  Hasznos

Még a legodaadóbb kutyást is halálra idegesítheti, ha a szomszéd kedvence szünet nélkül ugat. Mielőtt hivatalos útra terelnénk a dolgot, érdemes pár egyszerű módszert végig venni, hátha közelebb jutunk a megoldáshoz – egy nyugodtabb kutyához és egy nyugodtabb környezethez. 

Számos oka lehet, ha egy kutya túl sokat ugat – ez lehet akár az unalom vagy a nevelés hiánya. Mindenesetre az üggyel kezdeni kell valamit, és a jó szomszédi viszony megmaradása érdekében érdemes minél finomabb módszerekkel kezdeni.

 

1. Beszéljünk a szomszédunkkal – kezeljük emberként

Banális javaslatnak tűnik, ám nem mindenkiben merül fel ez a lehetőség. Feltételezzük, hogy szomszédunk nem rosszindulat miatt szándékosan hagyja ugatni kutyáját, így valamilyen más ok állhat a háttérben. Talán, ha szomszédunk sokat nincs otthon, nem is biztos, hogy tud a problémáról, vagy ha ő nem tartja zavaró mértékűnek az ugatást, akkor arról sem tud, hogy másokat mégis zavar. Az is kiderülhet, hogy már dolgozik a problémán, akkor pedig nem árt neki egy kis támogatás. Mindenképp jelezzük felé a zavaró tényezőt, és kérdezzük meg, mi a gond és hogy segíthetünk.

Mit ne tegyünk? – Ne üzengessünk, ne írjunk névtelen vagy fenyegető levelet, ne kezdjünk azonnal a bíróságon!

 

2. Takarjuk el a látványt

Természetesen ezt csak saját telkünk felé tudjuk megtenni, de sokszor ez is sokat segít. A kutyák, akikben erős a területőrző ösztön, minden mozgásra ugranak. Ha a szomszéd ebe minden alkalommal megőrül, ha csak kilépünk a kertbe, blokkolhatjuk a látványt különböző kerítés elemekkel, takarással. Ha nem lát arrafelé, biztosan kevésbé fog reagálni a történésekre is. Ha bevált a módszer, javasolhatjuk a szomszédnak a többi telekhatárra is a megoldást.

Mit ne tegyünk? – Semmiképp se hergeljük vagy kiabáljunk a kutyával, mikor ugat bennünket. Csak fenyegetésnek fogja érezni jelenlétünket.

 

3. Barátkozzunk össze

Ez a szomszédra is igaz lehet, de elsősorban a kutyával érdemes. Ha megismer bennünket, már nem fog idegenként vagy a területét veszélyeztető fenyegetésként érzékelni minket. Ha a kertünkben ritkán jelenünk is meg, az ismerkedés után érdemes mégis többször kint lenni, hogy a kutya beazonosítsa: mi vagyunk és nincs miért jeleznie.

Mit ne tegyünk? – Soha ne a kerítésen keresztül, a szomszéd engedélye és felügyelete nélkül barátkozzunk. A kerítés biztossá teszi a kutyát a terület őrzésben, az előtte álló emberről és a helyzetből nem azt fogja levonni, hogy ismerkedni szeretnénk, hanem, hogy fenyegetést jelentünk a területére. Kérjük meg a szomszédot, hogy hadd menjünk át.

 

4. Próbáljuk ki a kutyasípot

Ha a fentiekkel nem értünk el eredményt, és megbizonyosodtunk róla, hogy a szomszédunk nem kezeli helyesen a kutya kellemetlen viselkedését, megpróbálkozhatunk egy kutya síppal. Az embereket nem zavarja, és a kutyának sem árt, mindössze kellemetlen frekvenciájú hang zavarja majd az állatot. Az első másodpercekben a kutya talán még jobban ugatni fog a hangra, de gyorsan összekötheti a fejében, hogy a kellemetlen hang megszűnik, ha abbahagyja az ugatást.

Mit ne tegyünk? – Ne felejtsük el, hogy a zajkeltők hangja a többi kutyát is zavarhatja, annak ellenére, hogy ők semmilyen negatív viselkedést nem tanúsítottak. Ne vidd túlzásba és ne használd össze-vissza a sípokat.

 

5. Éljünk birtokvédelemmel

Sajnos, ha a fenti módszerek ellenére még mindig túlzott mértékben zavarja a környezetét egy kutya, és a szomszéd nem hajlandó lépéseket tenni a megoldás érdekében, kérhetünk birtokvédelmet. Kérjünk segítséget a jegyzőtől, hogy mik a teendőink, lehetőségeink. Érdemes beszélnünk a helyi vagy környékbeli kutyaiskola vezetőjével is, hogy segítsen rávenni a szomszédot a változtatásra. Először mindig csak egy figyelmeztetéssel kezdjük, hátha az is elég a változás eléréséhez!

Mit ne tegyünk? – Soha ne intézzük agresszíven, indulatosan az ügyet. A szomszédi viszony végleges megromlása sokkal súlyosabb és évekig tartó harcokhoz vezethet. Soha ne a kutyát hibáztassuk vagy bántsuk!

 

Ide kapcsolódnak:

Örökbe fogadás előtt állsz? Ezeket a hibákat ne kövesd el!

A kutyánk azért van, hogy ugasson?

A kollégiumvezető megtanította némán ugatni a kutyáját, hogy ne zavarja a diákokat

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Agricum Termelői Termékek Boltja és Tourist Info Paks

Agricum Termelői Termékek Boltja és Tourist Info Paks

Gyulai tér kutyafuttató

Gyulai tér kutyafuttató

PIÑA Bar Budapest

PIÑA Bar Budapest

Petmetic Állatkozmetika

Petmetic Állatkozmetika