Minden ország ilyen állatrendőrségre vágyik

Hollandia sok mindenben az élen jár az európai országok között, nem csodálkozunk hát azon sem, hogy saját állatrendőrséget tart fenn. A közel 250 főállású rendőrből álló csapat kezeli az összes olyan ügyet, ahol állatok is érintettek. joguk van a helyszínen bírságolni, és a hágai kerületi bíróságon pedig külön ügyész dolgozik, aki az állati ügyekért felelős. Irigyeljük tőlük mindezt.

Erik Smit őrmester a rendőrségtől szerelt le – most 37 évesen állatrendőrként dolgozik, ő volt az egyik első tiszt, akit átképeztek a feladatra. Mielőtt egy hatalmas hóvihar készült lecsapni városában, kapott egy hívást egy az erkélyre szorult jack russel terrierről. A szomszédok jelentették be, mivel tudták: gazdája reggel kizárja az erkélyre a kutyát, és csak este ér haza. Az őrmester azonnal a helyszínre sietett, és miután megbizonyosodott róla, hogy nincs ember a lakásban, azonnal intézkedett, majd teljesen hivatalos úton egy létrás autóval lemenekítették a kutyát. A tulajdonos nem kis pénzbüntetést kapott.

Smit egyike annak a 250 teljes munkaidős tagnak, akik az állatrendőrség kötelékébe tartoznak Hollandiában. Rajtuk kívül is vannak még, akik megkapják a kiképzést, de nem kizárólag ezt a funkciót látják el.

A hágai régióban évente három millió hívás érkezik a rendőrséghez, ezek közül pedig több mint 3,000 esetben érintettek állatok – egyértelmű volt tehát az ország vezetőinek, hogy ezek ellátására külön szervre van szükség. 

Fegyverekkel, bilincsekkel és jelvényekkel felszerelve: az állatrendőrség tagjai rendszeresen olyan rendőrtisztek, akik extra képzést kaptak és speciális felszereléssel rendelkeznek. Az állati ügyek számára külön telefonszám él! – a 144-es telefonszámot bármely holland telefonról lehet hívni.

A fő feladatuk az állatvédelem és az emberi igények közti szolgálat, megtalálni a lehető legjobb megoldást olyan helyzetekben, ahol az állat élete, jólléte is érintett. Nem mindig csak az állatokra kell koncentrálniuk, fontos szempont, hogy képesek legyenek komplexen látni egy-egy problémát, és nagyobb távlatokban gondolkodni a megoldással kapcsolatban – hiszen az állatok életében mindig érintett legalább egy ember is.

Munkájuk során egy átlagos hétköznapon fel kell rá készülniük, hogy a tengerparton beteg fókán kell segíteniük, letartóztatniuk állataikkal rosszul bánó gazdákat vagy megfékezni egy agresszív kutyát.

Az állatok jogairól szóló törvényt 2013-ban fogadták el, ekkor vált egyre fontosabbá, hogy megoldást találjanak az állatokkal kapcsolatos ügyekre. – Az állatoknak és az egész társadalomnak szüksége van az állatrendőrségre – nyilatkozta Marianne Thieme, holland politikus, állatvédelmi aktivista. – Szoros kapcsolat áll fent az állatokkal és az emberekkel szembeni kegyetlenség között. –

Míg a hölgy üdvözölte az állatrendőrség felállítását, arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy nem csak az egyénileg bajba jutott állatokon köteles segíteni az ország, de hosszú távon a gyárszerű méreteket öltött állat gazdálkodásokkal is foglalkozni kell majd: ahol milliónyi állat él és hal mindenfajta állatorvosi felügyelet vagy minőségi életfeltételek nélkül.

Egy jó példa az állatrendőrség működésére: egy férfit letartóztattak, miután belerúgott saját kutyájába az utcán. Egy 40 perces tárgyalás után, ahol a szomszédok tanúskodtak és egy állatorvos is részt vett a procedúrában, a férfit 56 óra közmunkára ítélték, és egy évre eltiltották új állat tartásától. Sőt, kisebb esetekben az állatrendőrök a helyszínen önállóan is bírságolhatnak pénzösszegre vagy közmunkára anélkül, hogy bíróság elé kerülne az ügy.

 

Ha te is szeretnél hivatalos Állatrendőrséget Magyarországra, itt a hozzá elérhető petíció.

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nytimes
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...