Saját KB bal
Saját KB jobb

Így óvjuk kiskedvencünket a kutyahidegben

Hasznos tippek felelős gazdiknak a Vaterától – Kiskedvencnek és gazdinak egyaránt sok örömöt és vidám percet okozhat, ha télen is aktívan töltjük az időt. Most ugyan kényeztet az enyhébb idő, de jól tudjuk, hogy jön még kutyára dér. Mégis, hogyan óvjuk meg a hidegtől és a hótól kutyusunkat? Ahhoz, hogy a móka a szabadban igazán felhőtlen legyen, a Vatera most pár hasznos tippel szolgál.

Szobakutya a szabadban

A téli hideg ellenére is fontos, hogy ölebünk elegendő időt töltsön a friss levegőn. Ugyanakkor, ha mi rétegesen öltözünk fel, miért ne adhatnánk négylábú barátunkra is ruhát vagy cipőt? Ha kisállatunk nem szereti a lábbeliket, mancsvédő krémet is használhatunk. Hosszabb kirándulás esetén célszerű egy kutyatáskát is magunkkal vinnünk, mert nem biztos, hogy kedvencünk a hideg földön sokat tud sétálni. Így bármikor felkaphatjuk, és elkerülhetjük a felfázást. Kellően felkészülve akár fagyos időben is útnak indulhatunk, de ne ácsorogjunk sokat egyhelyben, hiszen, ahogy mi fázunk, úgy kutyánk is előbb-utóbb reszketni kezd. Inkább vigyünk magunkkal gumicsontot vagy labdát, és játsszunk a hóban. A hógolyózással viszont legyünk óvatosak, hiszen, ha kutyusunk lenyeli a havat, könnyen torokgyulladást kaphat. Hazaérkezés után pedig ne felejtsük el langyos, tiszta vízzel leöblíteni hűséges társunk lábát, hogy a só ne marja meg, és azt is ellenőrizzük, hogy a jég megvágta-e valahol.

Kutyaházban is komfortosan

Az udvaron tartott kutyusokat másképp kell védeni, mint a lakásban tartott társaikat. Az ápolt bunda jól szigetel, így erre különös figyelmet kell fordítanunk. Ugyanakkor a téli fürdetést esetükben kerüljük, akkor is, ha szőrüket bent szárítjuk meg, mert könnyedén megfázhatnak. Fontos, hogy kinti kedvencünk házának hőszigeteléséről gondoskodjunk, és ügyeljünk rá, hogy ne ázhasson be. Egyébként meg miért ne szerelhetnénk be egy infralámpát is? Éjszakára felkapcsolhatjuk, így meleget biztosíthatunk házőrzőnknek. Rongyokat ellenben ne rakjunk be, mert azok könnyen átnedvesedhetnek, inkább szalmával béleljük ki a kuckót.

Az étkezésekre is fektessünk nagyobb hangsúlyt: hideg időben naponta többször is adjunk enni kutyánknak. Célszerű magasabb szénhidráttartalmú tápot vásárolni, és meleg ételt is tegyünk rendszeresen a táljába. Végül de nem utolsósorban a vízről is gondoskodjunk, ami viszont télen gyorsan befagyhat az edénybe, így ajánlott gyakran frissre cserélni, hiszen, ha szomját hóval csillapítja, könnyen begyulladhat a torka.

Nem csak a hidegben

A Vatera nem csak télen szentel kiemelt figyelmet a felelős állattartásnak. Szeretné a leendő kisállat-tulajdonosokat egész éven át hasznos információkkal ellátni azzal kapcsolatban, hogy mi mindent szükséges ellenőrizni egy kutya örökbefogadásakor, beleértve az eb származási helyét, vagy, hogy probléma esetén hová fordulhatnak. Ezért az online piactér 2018 januárjában csatlakozott az Országos Állatvédőrség Alapítvány kezdeményezéséhez, valamint figyelemfelhívó anyagokat is elhelyezett az oldalán, hogy felhasználóik kellő információval rendelkezzenek a felelős állattartásról. Az Állatvédőrség célja hosszú távon a jelenlegi kóbor állatállomány számának csökkentése, nagy hangsúlyt fektetve a további szaporulatok megakadályozására. Emellett a szervezet célul tűzte ki, hogy a fiatalokat a felelős állattartásra neveli, természetbarát, környezettudatos szemléletet alakít ki és oktatásokat, programokat szervez a kutyaharapásos esetek megelőzése érdekében.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: vatera.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...