Saját KB bal
Saját KB jobb

10 dolog, amit érdemes tudni a szobatisztaságról

Az egyik legkeményebb kiképzés, amin gazdiként át kell esnünk. Sok mindent ronthatunk el, amit nehéz helyrehozni, és számtalan kellemetlen esettel járhat a lakásunkban. De azt is tudjuk, hogy kutyáink gyorsan és könnyedén tanulnak, így összeszedtük, mire érdemes figyelni, hogy azonnal sikereket érjünk el. 

1. El kell kapnunk őket közvetlenül az eset után

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: felesleges és káros úgy büntetni, hogy az eset óta akár több óra is eltelt. Képesek értelmezni, hogy dühösek vagyunk valamiért, de már nem tudják hozzákapcsolni, hogy mit követtek el. Rövidtávú memóriájuk máshogy működik, így, ha rajtakapjuk őket, hogy a lakásban végzik a dolgukat, azonnal érdemes őket kivinni őket a szabadba – így érteni fogják, melyik a helytelen és melyik a helyes viselkedés.

 

2. Alkalmazzuk inkább a pozitív megerősítést

Erről is olvashatsz bővebben korábbi cikkünkben, ami éppúgy igaz a szobatisztaságra nevelésben: a büntetés hosszú távon csak félelmet alakít ki kutyánkban velünk szemben. Teremtsünk olyan helyzeteket a szabadban, hogy helyesen cselekedhessen, kint tudja elvégezni a dolgát, majd jutalmazzuk, erősítsük meg benne, hogy melyiket válassza adott helyzetben.

 

3. A kutyák nem éreznek bűntudatot, de remekül eljátsszák!

Mi is szeretjük a szégyenteljes ebeket nézni, de a valóság az, hogy a bűntudat emberi érzelem. A kutyák remekül el tudják sajátítani azokat a metakommunikációs eszközöket, amelyekkel elhitetik velünk, hogy sajnálják, de ezek csupán külsőségek – sajnos sok esetben a büntetéstől való félelmet mutató reakció.

 

4. Lefekvés előtt nem a legjobb a bőséges itatás

A kutyák kissé hasonlóan működnek éjszaka, mint a gyerekek: lefekvés előtti ivás sokszor vezet balesetekhez, aminek nagy részét észre sem vesszük, így nem tudjuk korrigálni a helytelen viselkedést. Érdemes az utolsó séta után már félretenni a vizes tálat – ha napközben kedvencünk eleget iszik, akkor nem kel félnünk attól, hogy kiszárad.

 

5. Ami bement, annak ki is kell jönnie

A pisi és kaki idő nagyban függ attól, hogy kutyánk mikor, mennyit és mit eszik vagy iszik. Nagyon fontos odafigyelni ennek rendszerességére és időközeire, egyrészt tervezhetőbb lesz a szobatisztaságra szoktatás, másrészt fontos egészségügyi mutató is a pisi és a kaki gyakorisága vagy épp állaga. A hirtelen étrend váltás emésztési gondokat, hasmenést okozhat, ami cseppet sem segít a szobatisztaságra nevelésben.

 

6. Az időjárás nem lehet befolyásoló tényező

Ha menni kell, akkor menni kell – tartja a mondás. Az időjárás nem lehet meghatározó eleme, hogy mikor vigyük ki kedvencünket, hiszen ők sem ettől teszik függővé, hogy mikor akad dolguk. Hatalmas hibát követünk el, ha saját kényelmetlenségeinket kutyáink szükségletei elé helyezzük.

 

7. A következetesség kulcsfontosságú

Csak akkor tanítható bármire egy kutya, ha nem zavarjuk össze. A nevelés szabályai rutinná kell, hogy váljanak benne, ezt pedig csak akkor érhetjük el, ha az adott szabályt mindig ugyanúgy alkalmazzuk – nincsenek kivételek.

 

8. A kutyák jeleznek nekünk, csak észre kell venni

Ahány kutya, annyi féle jelzés: a mi dolgunk, hogy megtanuljuk értelmezni a felénk küldött jeleket. Ha hosszú távon semmilyen jelet nem kapunk, érdemes végiggondolni nevelési módszereinket, vagy állatorvoshoz fordulni, hogy nem valami egészségügyi ok áll-e a háttérben a vizelet- vagy széklet visszatartásban.  

 

9. Balesetek márpedig mindenkivel előfordulhatnak

Még a legjobban képzett kutyákkal is előfordul, hogy valami olyan, általunk nem látott folyamat zajlik éppen, ami balesetet okozhat. Ha kedvencünk a hétköznapokban teljesen szobatiszta, érdemes nem azonnal büntetéssel indítani – inkább kezdjük el megfigyelni, mi történik. Ha ne találunk rá okot, irány az állatorvos egy alapos kivizsgálásra. Állhat pillanatnyi emésztési probléma, de stressz is a háttérben.

 

10. A kutyák sokkal gyorsabban tanulnak, mint a gyerekek

Hisszük vagy sem, de alapvetően egy kutyát szobatisztaságra nevelni nem bonyolult dolog, inkább a vele járó szagos kellemetlenség az, ami nehezíti. A gyerekek még két-három évesen is pelenkában rohangálnak, kedvencünknél ez akár napok alatt is megoldható, ha jó módszereket választunk és időt szánunk a következetes tanításra.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...