Most légy okos: a legújabb elmélet szerint meg kell nyugtatni a tűzijátéktól stresszes kutyát

Most légy okos: a legújabb elmélet szerint meg kell nyugtatni a tűzijátéktól stresszes kutyát

2018 JAN 17  |  Hasznos

A legújabb elmélet szerint hibás volt az a tanács, amit a kutyatartók éveken át hallgattak: most azt állítják, mégsem az a helyes, ha figyelmen kívül hagyjuk, ha kedvencünk retteg a tűzijátéktól.

 

Az eddigi egyik fő elmélet szerint a gazdi nem mutathatna érdeklődést a kutyája iránt, mikor az félelmet él át a durrogtatás miatt, nem nyugtathatja, simogathatja. Az új elmélet szerint azonban, ha hirtelen megvonjuk tőle a megnyugvás lehetőségét, akkor sokkal nagyobb stressz helyzetet teremtünk számára.

A korábbi tanács alapja az volt, hogyha megpróbáljuk megnyugtatni, simogatni kutyánkat stressz helyzetben, azt az eb dicséretként értelmezheti, és helyes viselkedésként könyvelheti el magában a félelmet, mint válasz reakciót a tűzijáték zajaira. Egy másik megközelítés azonban azt állítja, hogy a nyugtatást a kutya nem dicséretként értelmezi, hanem a stressz csökkentéseként – és ezzel sokkal jobbat teszünk neki, mintha hagynánk eluralkodni rajta a rettegést.

A Dog Trust kiképző központ és menhely munkatársai arra alapozzák a megállapításukat, hogy hosszú távon ugyan valóban jobb, ha a kutyánk nem függ a figyelmünktől, amikor aggódik valamiért vagy fél valamitől - de ennek a megváltoztatása hosszú távú cél, nem akkor kell elkezdeni, amikor pánikba esik a tűzijátéktól. A kiképzők szerint az akkor és ott túl nagy stressz helyzet ahhoz, hogy egyszerűen csak úgy tegyünk, mintha minden természetesen alakulna körülöttünk.

Dr Rachel Casey, a szervezet vezetője szerint hosszú évek óta tanulmányozzák a kutyák viselkedését, és azzal, hogy ignoráljuk a félelmeiket, mintha nem lenne körülöttük semmi különös, még sosem sikerült segíteni nekik megküzdeni a stressz helyzetekkel.

A kutyákat abban a pillanatban meg kell nyugtatni, és később, nyugodt környezetben kell megtanítani nekik kezelni a kellemetlen szituációkat, hangokat.

Dr. Casey, a Bristol Állatorvostudományi Egyetem társas állatok viselkedésével és jólétével foglalkozó részlegének vezető előadója szerint egy korábbi kutatás eredménye azt mutatta, hogy a kutyák fele fél a tűzijátéktól. A gazdik nagy része arról számolt be, hogy a kutya félelmének figyelmen kívül hagyása nem oldotta meg a problémát sem rövid, sem hosszú távon. Dr. Casey figyelmeztet: a kutyák nagyon régóta élnek mellettünk, viselkedésük nagyban függ a mi figyelmünktől.

- Ez csak növeli a stresszt és a zaklatottságot. Az önuralmat akkor kell megtanulni, mikor távol vagyunk a stresszes szituációtól – javasolja a szakértő.

 

Ezek is hasznosak lehetnek:

Dolgok, amiket kutyád titokban utál

Újabb év – újabb szilveszteri áldozatok

Ezekkel a szerekkel tudod csökkenteni a tűzijáték okozta stresszt kutyáidban

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: telegraph

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Zágráb utca kutyafuttató

Zágráb utca kutyafuttató

Gaja Női Fitness Terem és Szépségsziget

Gaja Női Fitness Terem és Szépségsziget

Pohárszék Bor és Kávé

Pohárszék Bor és Kávé

Anker`t

Anker`t