Fül- és farok vágás állatorvosi szemmel

Fül- és farok vágás állatorvosi szemmel

2017 NOV 07  |  Hasznos

A fül- és farokvágás körüli vita egy-két évtizedes múltra tekinthet vissza. Az ellenzői szerint a kupírozás kizárólag esztétikai célokat szolgál, támogatói viszont arra hivatkoznak, hogy egészségügyi, úgymond „preventív” okai is vannak. Vadócz Éva állatorvos számol be tenyésztői és állatorvosi tapasztalatairól: visszaigazolta-e az élet a vágás-pártiak félelmeit a gyakoribb sérülésekről?

 

A fül és a fa​rok sérülékenyebb így vagy úgy?

Szerintem nem, a spiccekre, szánhúzókra jellemző, hátra kunkorodó farok kivételével a hosszúra hagyott farok általában sérülékenyebb. A fülnél azonban más a helyzet, a lógó fül hajlamosabb a fülgyulladásra, mivel kevéssé szellőzik. Erre oda kell figyelni.

Gyakori érv a fülvágás ellen, hogy meg kell hagyni a kutyát, a kutya fülét „természetes állapotában”…

A természetben nincs lógó fül. A lógó fül a tenyésztés során alakult ki, a természetes forma az álló fül lenne, mert az szellőzik, azt tudja a kutya a hangok irányába forgatni. A faroknál más a helyzet, meg kell nézni egy vágott és egy hosszúra hagyott farkú kutya mozgását, egészen másképp fordulnak, a kutya a farkát is használja a „kormányzáshoz”, kivéve, ha vágva van, mert akkor fenékből, hátból próbál kompenzálni.

A populációra hatással volt, hogy egyes országokban visszaesett a kupírozás tiltásának a hatására az egyedszám, miközben más országokban – ahol nem volt érvényben ilyen tilalom – felfutott?

Minden olyan országban, ahol betiltották a fül- és farokvágást, nagyon visszaesett az egyedszám, és ez az összes vágott fülű, farkú fajtára igaz. Öt, tíz év elteltével azért visszaállt az alomszám és az egyedszám is. A dobermant például megviselte a fül- és farokvágás tilalma, a többi fajta valahogy jobban elbírta azt. Szerintem azért, mert a nehéz fejű kutyáknál valahogy kisebb a törés. A dobermann hosszú, finom fejéhez kevésbé passzol a lógó fül, nem beszélve a kunkori farokról. Egy boxert például sokkal könnyebb volt megszokni lógó füllel.

Volt olyan fajta – az óangol fehér terrier – amely kihalt a fülvágás betiltása után. Van-e ilyen veszély, hogy egy fajta ennyire megsínyli ezt a változást? Szó volt róla, hogy a dobermant jobban visszavetette a tilalom, mint a többi, korábban vágott fülű, farkú német fajtát.

Biztos, hogy nem. Elég sok dobermanost ismerek, eleinte kézzel-lábbal tiltakoztak, többen mondták, hogy abbahagyják a tenyésztést, ha nem lehet kupírozott kutyákat felvezetni. Ennek ellenére ma már a farkat is alig vágják.

A fülvágásra visszatérve, meg lehet különböztetni a fülvágási módszereket egymástól állatvédelmi, állatorvosi szempontból?

Az amerikai staffordshire terrier és az argentin dog – rövid, egyenesre vágott – füle mindig gyorsabban gyógyult, mert nem kellett kötözni. A dobermanoknak, boxereknek vékonyabb a füle, vékonyabb a kötőszövet, vékonyabb a porc. Dobermannál előfordult, hogy csak arra az időre vették le a kötést, amíg bevitték a ringbe, pedig két éves kutyáról beszélünk! Biztos vagyok benne, hogy az utókezelés miatt lett betiltva a fülvágás. Igaz, először az angolok tiltották be, (1895-ben, a szerk.) és az olaszoknál volt igazán szokásban iszonyú hosszú füleket vágni a német fajtáknak.

Nápolyi masztiffnál viszont nem csak rövid fület vágnak, hanem az se lényeges, hogy álljon, az a jó, ha rádől a fejre…

Hát igen, a mastinónál az a lényeg, hogy élje túl az altatást…

Létezik olyan, hogy a kívánt lógó fülformát ugyanúgy műtéttel alakítják ki, mint régen az állót?

Persze, természetesen, de egy nagyobb kiállításon általában már nézik, hogy ne legyen plasztikázva a fül, hiszen ez egy plasztikai műtét. A farok rázósabb. A német fajtáknál eleinte nagyon szigorúan vették, hogy kard alakú legyen a farok, de rájöttek, hogy nagyon sok jó kutyát kéne lapátra tenni csak azért, mert mondjuk kunkori a farka. Egyszerűen nem maradna jó tenyészállat. Ezért az utóbbi időben az lett a szemlélet, hogy csak két egyébként azonos értékű kutya közül sorolják hátrébb a rossz faroktartásút. Ez idővel nyilván szigorodni fog lesz, ehhez legalább 15 év kell, egyelőre még türelmesek a bírók, igaz, bírója válogatja. Itt visszatérnék arra a kérdésre, hogy az anatómiát befolyásolja-e a farokvágás tiltása. Régen az óriás schnauzernél nagyon szép volt az egyenes hát és az abból kiálló, magasan tűzött farok. Ma ugyanezeknél a kutyáknál megfigyelhető, hogy rossz a faroktartásuk, mindnek a hátára tekeredik a farka, miközben a standard az enyhén csapott fart és kard alakú farkat tartja kívánatosnak. Azaz igen, van hatása a farokvágásnak a kutyák anatómiájára is, hiszen azok a kutyák, amelyek régen jónak számítottak, na, azoknak most pechjük van.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Remíz Kávéház Söröző

Remíz Kávéház Söröző

Kárpát utcai kutyafuttató

Kárpát utcai kutyafuttató

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola

Hermina Terasz Cafe

Hermina Terasz Cafe