Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

Kutyajogosítvány – illene végre bevezetni?

2017 OKT 25  |  Hasznos

Újra egyre több hír szól ember elleni kutyatámadásokról, ami mindig ugyanazokat a kérdéseket veti fel. A háziállatok elvileg barátságosak, de néhány fajtát támadásra tenyésztettek? Nem mindenkinek szabadna kutyát tartania? – ezekhez hasonló mondatokkal kampányolnak hosszú évek óta a cél támogatói. Vajon jogos?

Nem mindenki szereti vagy ismeri a kutyákat

Ha szereti is, van olyan helyzet, mikor egy ember elbizonytalanodhat, megijedhet. Bizonyos fajták nem ismerete vagy félreismerése is csak ront a helyzeten. És ha feltesszük a kérdést egy olyan szituációban, amikor félünk egy kutyától: honnan tudjuk, hogy nem fog megtámadni? A leggyakoribb válasz az, hogy mert még sosem támadott meg senkit. Sokak szerint azonban mindegyik – később emberre támadó kutyának volt egy olyan periódus az életében, mikor még nem támadt meg senkit.

Értjük, hogy a kutyák ugyan nem emberek, annál is inkább, mert ők feltétel nélkül szeretnek, a legjobb barátaink. De a kutyák nem emberek. Nem teljesen beszélik ugyanazt a nyelvet velünk, és nincsenek tisztában a tetteik következményeivel.  

A statisztikák állítólag nem hazudnak

Bár feldolgozásuk is nézőpont kérdése. A melbourn-i Royal Children gyermekkórház adatai alapján évente 13,000 ember szorul kórházi ellátásra kutyaharapás miatt Ausztráliában. A legveszélyeztetettebbek az 5 év alatti gyerekek, leggyakrabban nyaki vagy fejet ért harapással.

Az Egyesült Államokban még riogatóbbak a statisztikák: 78 millió körül van a kutyák száma, körülbelül 4.5 millió kutyaharapás történik minden évben, ebből 900,000 valamilyen fertőzés is kialakul a harapással. Az államok lakosságát nézve ez azt jelenti, hogy minden 72. embert ér kutyatámadás. A harapások 80%-a azonban nem komoly, orvosi ellátást nem igényel.

A Center for Desease nevű amerikai szervezet adatai szerint a legtöbb harapást a csivava fajta jegyzi. További érdekesség, hogy az adatok szerint a nem ivartalanított kutyák követték el a harapások nagy részét, a halálos támadások 25%-a pedig láncra kötött, vegyes fajtájú kutyákhoz kapcsolódik.

A legerősebb harapás a hiedelmekkel ellentétben a kangal-é, majd következik a dobermann, az angol masztiff, a rottweiler, az amerikai pit bull terrier csak a 8., még a német juhászkutya is megelőzi.

Nem az egyedek, hanem a fajták kerülnek célkeresztbe

A vita általában nem azon megy, hogy bizonyos kutyák képesek emberre támadni, hanem inkább azon, hogy mely kutyák ezek. Az örök visszatérő kérdés: csak bizonyos fajtájú kutyák hajlamosak emberre támadni, ezzel különleges veszélyt jelentve a társadalomban?

Minden országban más fajták esnek a tiltólista hatálya vagy korlátozás alá, vannak átfedések, de van több olyan fajta, aminek viszonylag meglepő a listára kerülése. Ausztráliában a kutyaharapások 75%-át ugyanaz a négy fajta egyedei követik el: az ausztrál pásztorkutya, a dobermann, a német juhászkutya és a rottweiler, de az ötödik a sorban a labrador retriever, ami a világ szinte összes országában a top#1 fajtaként fut. 

Sokszor szóba kerül a kutya jogosítvány kérdése: számos országban már bevezettek különböző feltételeket (ezeket itt megtalálod), amelyeknek teljesülnie kell, ha valaki kutyát szeretne tartani – illetve bizonyos fajtájú kutyát választ maga mellé. Itthon is sokadjára kezd körvonalazódni az igény egy vizsgához kötött kutyatartásra, hogy ezzel is erősödjön a felelős állattartók tábora.

 

Folytatjuk!

 

A kutyatámadás jogi következményei

Mit tegyünk, ha nem tudunk elkerülni egy kutyatámadást

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Six Feet Kutyaiskola

Six Feet Kutyaiskola

Balázs Béla utcai kutyafuttató

Balázs Béla utcai kutyafuttató

DiVino Gozsdu

DiVino Gozsdu

BOOKR

BOOKR