Valóban kezdjük emberként kezelni a kutyákat?

Az Ikea már gyárt bútort a kutyádnak, a Starbucks pedig árul kutyáknak való kávét, ez a puppucino. Egy egész világ szól kedvenceinknek, ők pedig az egész világot jelentik nekünk. De miért kezeljük őket úgy, mintha már nem is kutyák lennének?

Őrület van

Kutya, macska, nyúl, pocakos mikromalac – a kiskedvencek világa kitárult. Egyre többen tartanak háziállatot, és bár azt hisszük magunkról, hogy ég és föld mindentudó urai vagyunk, mégis sokan kezdenek saját állataik rabszolgái lenni ahelyett, hogy társként kezelnék egymást. Egyre többen csak hiszik, hogy állatot tartanak otthon, de valójában az állatok tartják őket. Úgy látszik, eljött a háziállatok hatalomátvétele.

A legjobb példa az Ikeában végbemenő őrület: a bútorlánc egyik nap piacra dobta az új kollekcióját állatok részére, amit úgy kezdtek felvásárolni a vevők, mintha nem lenne holnap.

A másik hatalmas változást a kedvencek etetése mutatja: bár kutyáink néha boldogan elvannak saját hányásukkal, mégis gurmet-kat megszégyenítő módon sütünk-főzünk, és hizlaljuk az egészségtelen határig őket.

Rekord összegek

Az emberek rekord mennyiségű összegeket költenek állataikra. Az állati felszerelések globális eladását nézve 2016-ban ez 103,5 billió dollár volt, 4,7%-os emelkedést mutatott 2015-höz képest, jócskán megelőzve több termék eladási mutatóit.

Az összes kutatás azt mutatja, hogy a kutyák humanizálása igencsak felgyorsult. Egy 2015-ös kérdőíves vizsgálat szerint az Egyesült Államokbeli házikedvenc gazdik 95%-a a család tagjának tekintik az állatot, míg ez 2007-ben még csak 88% volt. És nem csak ott: a világ minden táján ez a trend érvényesül, és ezzel még semmi baj sem lenne. Egy brit kutatás szerint a britek 56%-a több pénzt tervez elkölteni a kedvencek ajándékára, mint az ember családjukra.

Miért a változás?

A trend egyenes arányban áll a demográfiai változásokkal. Egyre többen élnek egyedül, sokan nem vállalnak gyereket. A kutya, macska, malac pedig a legjobb társaság, akit ez ember után – vagy helyett? választhatunk. Ennek viszont az az ára, hogy az állatokra kisgyerekként, emberként kezdjük tekinteni. A másik hatás, ami piedesztálra emeli az otthoni állatokat, az az emberi fajba vetett hit elvesztése. Kihez fordulnánk, ha nem az állatokhoz, miután saját fajtánkban képtelenek vagyunk bízni?

Kutya jóga, kutya chat, vegán ebek – az emberi bánásmódnak hátulütői is vannak. A szocializációjukban nem jó modelleket kezdünk követni, megzavarjuk egymás közti kommunikációjukat, de ami a legrosszabb: talán kutyánk valóban nem élvezi, hogy emberként kezeljük. Hiszen mi is pont tőlük igyekszünk néha elfordulni, és kutyáink (szerencsére) nem emberek.

 

Ezek is hasznosak lehetnek:

A gazdik két harmada lelkifurdalással tudja csak otthon hagyni kutyáját

A legszélsőségesebb gazdi típusok

Érezhet-e a kutya gyűlöletet gazdája iránt?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: guardian
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...