Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogy segítsünk gyermekünknek kutyánk halálakor?

Ha egy családban élünk, legtöbbször gyermekünk ugyanannyira kötődik kedvencünkhöz, ahogy mi. Így elvesztésekor ugyanazt a fájdalmat éli meg, mégis kicsit másképp, hiszen gyermekfejjel sok mindent nem úgy lát, mint mi, felnőttek. Hogy segíthetünk nekik megfelelően feldolgozni a gyászt? 

1. Mutass példát!

Figyelj magadra, soha ne felejtsd el: gyermeked számára te vagy az első számú minta a gyász és a kiegyensúlyozott szomorúság modellezésében. Kutyád elvesztésekor talán belül összeroppansz, de mégis meg kell találni a középutat: nem kell ridegnek, érzéketlennek mutatnunk magunkat, ahogy próbáljuk visszatartani az elvesztés iránti szomorúságunkat, de összeomlanunk sem szabad.

2. Beszélgess az előnyökről, amit gyermeked kapott a család négylábújától!

Furcsa, de többek között az egyik legnagyobb ajándék, amit a kutyák adnak nekünk – az esélyt arra, hogy megtanítsuk gyermekeinket, hogyan búcsúzzanak, ha elveszítenek valakit, aki fontos nekik. A lényeg azonban mindig a megélt emlékek.

3. Értsd meg, hogy a gyerekek mások, és hagyd meg nekik a mássághoz való jogot!

A gyerek nem felnőtt, életkorukból és személyiségükből is más megélés fakad. Még gyerekek között is vannak különbségek, ne várjuk el, hogy mind ugyanúgy reagáljanak a gyászban, sem egymáshoz, sem hozzánk hasonlóan. Nem mindenkinek kell hangosan zokognia, és ne higgyük, hogyha nincs külső nyoma, akkor belül sem megy végbe a gyász érzése.

4. Kezeld az érzelmeket, akkor is, ha furák!

A te dolgod annyi, hogy figyelj, válaszolj a kérdésekre, és ne hagyd, hogy a szomorúság mindent maga alá temessen. Gyakran meglepő érzelmek törnek ilyenkor a felszínre egy gyereknél, ilyen például a bűntudat (pl. nem törődött vele eleget, amikor még tehette volna)! Beszélgessetek sokat, hiszen ha kimondatlan frusztrációk maradnak utána, később egy szeretett ember elvesztésekor még tovább súlyosbodhatnak a negatív érzelmek.

 

5. Ne bagatellizáld e a történéseket!

Ne tégy úgy, mintha nem lenne nagy dolog kutyád halála, adj a búcsúnak, a temetésnek valamilyen hivatalos utat, amiben gyermekeid is bekapcsolódnak, akárcsak egy kis időre. Nem véletlenül alakultak ki a temetési ceremóniák – segít valóssá tenni a történteket, megadja a lehetőséget a méltó búcsúra,  és összetartja a gyászolókat.

6. Ne erőltesd azonnal az új kutyát, de soha ne mondd azt se, hogy soha többé

Nem a gyász időszak a megfelelő pillanat, hogy gyermekeid unszolásának engedj, vagy épp te kényszeríts ki választást tőlük. Nem kell azonnal határozni az új kutya érkezéséről, hagyjátok meg ezt az időt az elválásnak.

7. Ne titkold el előle!

Ha már elég idős, hogy valamit megértsen a halálból – márpedig a meséken keresztül egész kiskortól kezdve az életük része a gyerekeknek is – akkor ne titkold el előle, mi fog történni. Nem kell részletekbe bonyolódni, de a gyereknek kapaszkodót adsz, ha megtiszteled vele: elmondod, mi lesz, ha már nem lesz veletek kutyátok.

8. Ne verd át!

Soha ne hazudj neki arról, hogy mi történt. Ne mondd, hogy elköltözött valakihez, hiszen nem tudhatod, gyermeked milyen élénk fantáziával fűzi tovább a történéseket. Sok gyerek, akinek azt mondják, hogy elköltözött a kutyájuk, mert például megházasodott, elkezd gondolkodni, hogy miért nem volt elégedett a kutya ezzel a családdal, aki annyira szerette miért hagyta el őt, a gyereket, aki annyira kötődött hozzá. A hazugságba belebonyolódhatunk, ne tegyük!

9 Add meg neki, hogy ő is elbúcsúzhasson

Akármennyire nehéz látni, akkor is tiszteld meg azzal gyermeked, hogy hagyod elbúcsúzni, ha tervezett az időpont, mielőtt kutyátok elmegy. Sokkal nagyobb sérülést okozhatunk a lelkükben, ha nekik nem adjuk meg azt, amit mi is elvárunk az élettől: hogy legyen egy utolsó közös pillanatunk, amiben fülébe súghatjuk: mindig szeretni foglak! Ezt gyermekeink is megérdemlik, sőt, jár nekik!

 

Ezeket is ajánljuk:

Gyerek és kutya – amikor anygali párosok

Egyre több kutyás gyerektábor iránt van igény

10 jel, hogy készen állsz egy második kutyára

 

 

(kutyabarát.hu) 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...