A vietnámi háború kutyái

A vietnámi háború kutyái

2017 OKT 05  |  Hasznos

A vietnámi háború híres volt arról, hogy az áldozatul esett csapatok 90%-a sosem látta, ki ölte meg, honnan érte támadás. De nekik is volt egy titkos fegyverük, amiből előnyt tudtak kovácsolni, ráadásul több ezer volt belőle. Ők voltak az elit-fegyverek: a katonai kutyák. 4000-ből mindössze 200 tért haza. 

Vietnámban az amerikai csapatok széles körben hasznosították a kutyák képességeit: a bázisok biztosításától a lesállások és az ellenséges csapatok felderítéséig. Általában német juhászkutyákat használtak, ezek keverékeit illetve labrador retrievereket. Furcsa, de legtöbbjüket családok adták a katonaságnak.

A kutyák a texas-i kiképzőbázison kezdték a felkészülést. Később szelektálták őket képességeik szerint, hogy mely feladatokban lesznek legjobban bevethetők. Bal fülükbe egyedi tetováló számot kaptak. Fegyelem – agresszió és felderítés: e három területen kellett felmérni a négylábúakat, később jöhetett a vezetők kiképzése. Az egyik veterán szerint, aki kutyájával, Smokey-val szolgált Vietnámban, azt mondta, hogy a kutyákat akkor még akkora becsben tartották, hogy a kiképzők élvezettel éreztették a katonákkal: képességeik messze elmaradnak az ebek mögött.

Vietnámban ezek a kutyák jelentették az arany tartalékot a csapatok számára. Messze jó előre jelezni tudták az ellenséget, mielőtt a katonákra támadtak volna a dzsungelben. Figyelmeztetni tudtak a csapdákra, hatalmas előnyt jelentettek azokhoz a csapatokhoz képest, akiknek nem jutott kutya.

A szakértők szerint a kutyák évek óta éltek az „amerikai illatanyagok” között, így a szokatlan, idegen szagokat sokkal gyorsabban érzékelni tudták, mint egy átlagos bevetésen. A kutyák munkaidejét a nyakörvük cseréjével jelezték számukra: speciális bőrnyakörvet helyeztek a nyakukra, mikor szükség volt rájuk, így azonnal tudták, mikor kezdődik az ő bevetésük.

Talán a legveszélyesebb munkát a csapda és aknakereső kutyák látták el. A gránáthoz vagy más robbanó eszközhöz rögzített vékony zsinór az emberi szem számára láthatatlan volt, ám a kutyák könnyű szerrel megtalálták.

A háború ideje alatt 4,000 kutya szolgált Vietnámban és Thaiföldön. Jól ismert tény volt, hogy olyan kemény ellenfélnek tekintették a kutyákat, hogy Vietnámban szabályosan fejpénzt ígértek a katonai kutyák megöléséért. Körülbelül 350 állat pusztult el akció közben, sokan megsérültek, és mintegy 263  kutya vezető vesztette életét.

Ami a háború legsötétebb foltja volt: mikor a kormány úgy döntött, hogy csapataik elhagyják Vietnámot, a kutyákat egyszerűen felszerelésnek minősítették át és hátra hagyták őket. Néhányukat a dél-vietnámi katonai rendészetre szállítottak. A 4,000 kutyából kevesebb mint 200 tért vissza épségben az Államokba. Nem túl nemes adat ahhoz az embert próbáló feladathoz képest, amit ezek a négylábúak véghez vittek.

Egyes becslések szerint a Washingtonban felállított Vietnámi Veteránok Emlékfalán 10,000-el több áldozat neve lenne felírva, ha az a 4,000 kutya nem szolgálta volna őket odaát. Többek szerint még ez a szám is alul becsüli a hős kutyák valódi eredményeit.

 

Hasonló cikkeink:

Kutyák tragikus harctéri szolgálata – II. világháború

A tragikus angol kisállat-holokauszt

Háromlábú kutya volt az I. világháború hőse

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: NYTimes

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület

Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület

HEROSZ Budapesti Állatotthon

HEROSZ Budapesti Állatotthon

Jobb Mint Otthon Kisvendéglő

Jobb Mint Otthon Kisvendéglő

Vakvarjú Vendéglő Sörkert

Vakvarjú Vendéglő Sörkert