Készen állsz arra, hogy gazdi legyél? Derítsd ki!

Az eleinte lelkesnek tűnő gazdijelöltek sajnos nem egyszer meghátráltak és visszaléptek már, mert nem készültek fel arra, mi vár rájuk egy kutyus befogadása után. Pedig egy kutya nem játékszer, és hatalmas traumaként éli meg, ha visszakerül a menhelyre.

Hirtelen elhatározás helyett alapos megfontolás után kell eldönteni, belefér-e az életünkbe egy boldogsággombóc befogadása. Ha te, vagy ismerősöd egy négylábú adoptálásán gondolkodtok, a www.dogster.com 5 kérdése segíthet a döntésben.

#1 Tisztában vagy a költségekkel?

Tudod, mibe kerül a kutyatartás? Kalkulálnod kell a tápok, a kötelező oltások és szükséges féregtelenítők árával, de gondolj az esetleges, nem tervezett állatorvosi látogatások pénzügyi vonzatára is. A kiegészítőkről, játékokról már nem is beszélve.

#2 Van elég időd foglalkozni a kutyusoddal?

Koruktól függetlenül igénylik a képzést, és ha társasházban élsz, akkor be kell ütemezned a napi többszöri sétáltatást is (például mielőtt munkába indulnál). Amikor új jövevény érkezik a családba, meg kell tanítanod neki, mit szabad és mit nem. A kutyák szocializálása, és a befogadó családdal való összekovácsolódás szintén időigényes folyamat.

#3 Magaddal tudnád vinni, ha hosszabb időre elszólítana a kötelesség?

Lehet, hogy a munkád miatt el kell utaznod, és az is előfordulhat, hogy több időre szólít el otthonról a napi kötelesség, mint általában. A kutyádnak akkor is enni, inni, és üríteni kell, nem említve, hogy nagyon várja haza a gazdit. Mi a helyzet a nyaralással? Magaddal tudnád vinni, vagy lenne kire rábíznod?

#4 Hogyan fogadnák az ebet a veled egy háztartásban élők?

Sajnos számos esetben előfordult már, hogy egy befogadott kutyus azért került vissza a menhelyre, mert nem jött ki jól új családja más háziállataival. Máskor az volt a gond, hogy egyes családtagok allergiásak lettek a kutyaszőrre. Bizonyos problémákon lehet dolgozni, a kérdés csak az, vállalod-e.

#5 Készen állsz az áldozatokra?

Nemcsak a napos délutánokon, hanem hideg téli reggeleken is fel kell kerekednetek, ha a helyzet éppen úgy kívánja. A baráti köröddel persze simán össze tudtok futni; nem kell lemondanod a találkákat, hála a kutyabarát helyeknek, de azért fontos a tervezés.

+1 Megváltozik az életed, felkészültél?

Amikor kutyus kerül a házhoz, minden fenekestől felfordul, a legpozitívabb értelemben. Az idő múlásával rájössz, csak így lehet teljes az életed. Számtalan boldog pillanat és szuper közös kaland vár rátok!

 

Szerencsi Évi

(Kutyabarát.hu)

Forrás: www.dogster.com

Képek: Unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...