A kutya képes segíteni megelőzni egy öngyilkosságot

Az idegrendszeri és mentális zavarok az európai népesség 38 százalékát érintik, a tavalyi adatok szerint pedig Magyarországnál már csak Litvániának rosszabbak az öngyilkossági mutatói. A kutya ezen a téren is képes csodákat tenni. 

A múlt héten volt a Nemzetközi Öngyilkosság Megelőzés hete. Egy hét, ami igyekszik felhívni a figyelmet a csendben gyötrődőkre. Az öngyilkosság a 10. vezető halál ok az Egyesült Államokban, sokszor semmilyen előjelet nem vesz észre az illető környezete.

Semmilyen magánszemély vagy szervezet nem képes megelőzni egy öngyilkosságot, ha a személy azt valóban el akarja követni, de sokszor csak egy apró tetten – vagy épp egy kutyán múlik, hogy az érintett ember élete megváltozzon. Az első és legfontosabb állomása a gyógyulásnak, ha az érintett megérti: nincs egyedül. A kutyák nagyon erős támogató közegként vannak jelen az életünkben, már csak puszta létezésükkel is elérik ezt az áhított állapotot.

Ebben az esetben nincs szükség képzett terápiás állatra, ha egy veszélyeztetett ember mellett van saját állat, a köztük lévő kapcsolat csodákra képes. De hogyan?

– Bizonyított, hogy már gyerekkorban oldják a stresszt. A kutyatulajdonos gyerekeknek csupán a 12 százaléka küzdött szorongásos tünetekkel, míg a kutya nélkül élők 21 százalékára volt jellemző ugyanez

– A kutyák nem ítélkeznek, nem minősítenek, önmagunkért szeretnek, és olyannak fogadnak el, amilyenek valójában vagyunk

– Ha úgy érezzük, hogy az egész világgal szemben állunk, kutyánkat akkor is a mi oldalunkon fogjuk érezni

– Van miért kimozdulni: a fizikai bezárkózáson is segít egy háziállat, ugyanis muszáj felkelni, kivinni, aktívnak maradni

– Vele együtt könnyebbek a szociális interakciók– az állandó téma miatt a kutyát tartóknak megkönnyíti a dolgát, ha beszédbe kell elegyedni más emberekkel

– Jelenlétével csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót

– Növeli az önbizalmat.

Az öngyilkossági gondolatok leggyakrabban akkor fordulnak elő, amikor a stresszoldók felülemelkednek a mentális problémákkal küzdő személyek képességein a jelenlegi kezelésükben. A legtöbb öngyilkosságot magány, elszigeteltség érzése előzi meg. Mindannyian tudjuk, ki a legjobb stresszoldó egy ember életében.

Figyelj oda, ha ismersz környezetedben szorongó, depresszív embert, kérj segítséget, itt megtalálod a Kék vonal elérhetőségeit! Nem minden a kutyákon múlik!

 

Ezeket is ajánljuk:

Így néz ki, mikor esküvője napján kutyája nyugtatja a szorongással küzdő menyasszonyt

Szorongás? Megoldás lehet a kutya

Figyelem! A kutya is lehet depressziós

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...