Mindent a végső búcsúról

Kutyáink iránti szeretetünkből fakad, hogy utolsó óráikat is minél inkább meg szeretnénk könnyíteni. De honnan tudhatjuk, helyesen döntünk-e, mikor van itt az ideje és mi történik olyankor? Legmélyebb, olykor tabu kérdéseket igyekszünk tisztázni az eutanáziáról.  

Honnan tudhatod, hogy itt az idő?

Mondhatjuk, hogy nincs helyes ideje az eutanáziának, de legjobb ideje mégis van. Sosem érezzük majd teljesen visszaigazoltnak és helyesnek döntésünket, de elhihetjük: olykor ez a legjobb, amit tehetünk. Érdemes konzultálnunk állatorvosunkkal, megnézni, tud-e kutyánk még értékes, hozzá méltó életet élni, milyen fájdalmakkal kell megküzdenie, tudunk-e ezeken enyhíteni, és maradt-e még olyan kezelési lehetőség, ami nem tűnik teljesen feleslegesnek.

Ha mindezeket végig vettük, és arra jutottunk, hogy kedvencünknek csak elnyújtani tudnánk a szenvedését, akkor itt az idő: önmagunkért nem tarthatjuk életben. Higgyünk a köztünk lévő erős kapcsolatban: bízzunk ítélőképességünkben, amire szükségünk lesz. Jobban ismerjük kutyánkat bárkinél, legyünk őszinték: akarna-e tovább úgy élni, és mi akarnánk-e.

Természetes, hogy kutyánknak az utolsó időkben is vannak jobb és rosszabb napjai. Nehéz érzés eutanáziára gondolni, miközben kutyánk éppen jobban lett. Akkor is tudjuk: közeledik a vége. Próbáljuk a végső búcsút inkább széppé és boldoggá tenni, felkészülni rá, de halogassuk az utolsó percig, mikor már mindannyiunknak csak a szenvedés marad. Tökéletes nap nincs rá. De lehet szép is az a nap.

Értsük, mi történik olyankor!

Általában az állatorvos két injekciót ad. Az első egy nyugtató, amitől 5-10 percen belül a kutya mély álomszerű állapotba kerül. Már nem lesz tudatánál, nem érez fájdalmat, félelmet. Amikor a család is felkészült, akkor adható be a második injekció, amely szép lassan lelassítja, majd megállítja kedvencünk szívét. Állatorvostól függ, hogy intravénásan adja-e be, ami pár másodperc alatt hat, vagy egy hosszabb lefolyású megoldást választ az izomba adott injekcióval.

Mivel kutyánk ilyenkor már nem érzékeli ezt a részét a világnak, így, ha a doktor tisztelettel bánik vele, nem kell félnünk attól, hogy fájdalmat okozunk neki. Az eutanázia szó a görög euthanatos szóból származik, aminek jelentése: „kellemes halál”.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen kedvencünknek?

– Néhány állatorvos vállalja, hogy házhoz jön: egy békés, otthoni környezet sokat segíthet mindenkinek, ráadásul a szállítással nem okozunk plusz fájdalmat vagy zaklatottságot kutyánknak

– A legtöbb állatorvosi rendelőben van lehetőség egy hátsó helyiségbe menni, ahol szintén nyugodtabb körülmények között búcsúzhatunk. Kérjük doktorunktól ezt a lehetőséget, érteni fogja, miért tesszük

– Rendezhetünk egy búcsúnapot, ahol szép lassan engedjük el egymást: ha nem okozunk neki extra fájdalmat, elvihetjük kedvenc helyére, meghívhatjuk egy gombóc fagyira. Az ilyen lezárás is része a gyásznak

– Próbáljunk nyugodtak maradni, ha te békét sugárzunk, kutyánk is érezni fogja: nincs miért aggódni.

– Maradjunk végig mellette. Nehéz, de ott a helyünk. Az utolsó pillanatban nem lehet idegenek között. Ők is mindig ott voltak mellettünk, nem válogattak a pillanatok között.

Hogy tudjuk magunknak megkönnyíteni?

– A bakancslista rajtad is könnyít. Tudhatod, hogy megszépítetted az utolsó időket. Egyetek együtt, üljetek együtt, búcsúzzatok együtt

– Rendezhetsz búcsúbulit – furcsán hangozhat, de körbe venni magatokat titeket szerető emberekkel az egyik legjobb terápia. Gyújtsatok gyertyát, meséljetek emlékezetes történeteket.

– Emlékeztesd magad arra, hogy kutyád a legjobbat akarja neked. Te is tegyél így vele.

– Válassz olyan állatorvost, akivel képes vagy bizalmi viszonyt kialakítani, és ha sírnod kell a búcsúzáskor, akkor ne érezd kínosan magad. Ha valódi állatszerető doktort választottál, ő megtiszteltetésnek fogja érezni, hogy ott lehet veletek abban a pillanatban, és részese lehet a szép, méltó búcsúnak.

 

Ezek is érdekelhetnek:

Így tedd kutyád utolsó napjait a legszebbé a világon

A család előbbre hozta a karácsonyt, hogy kutyájuk még részt tudjon venni rajta

Búcsúlevelet írt haldokló kutyája nevében

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: today
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...