Amit a siket kutyákról tudni kell – 2. rész

Amit a siket kutyákról tudni kell – 2. rész

2017 AUG 30  |  Hasznos

Ismerjük meg most a siket kutyákkal való együttélést, tanításuk lehetséges útjait. Tóth Ancsával, a DogIsland Kutyasuli egyik vezető kiképzőjével beszélgettünk. Az iskola kimondottan nyitott a siket kutyákkal érkezők iránt. Ez ugyanis messze nem minden iskolára igaz.

Egy siket kutya másképp kommunikál a többi kutyával?

Azok a siket kutyák, akik alapvetően valamilyen viselkedési problémával rendelkeznek, az nem feltétlenül a siketségükből fakad, hanem inkább valami rossz élmény vagy bármilyen lenyomata a múltnak. De amellett, hogy viselkedési zavarokat mutat, ugyanúgy kommunikál, mint egy teljesen halló viselkedészavaros kutya. A morgást is érzékelik.

Van egységes jelrendszer, vagy te találod ki a jeleket? 

Nem én találom ki, hanem a gazda, ami számára kényelmes. Mutatunk pár jelet, például: ül, fekszik, de mindenki magának találja ki, ami neki jó. Nem olyan, mint a jelbeszéd, nem minden siket kutya érti pontosan ugyanúgy. Nagyon sok jel kell, míg a halló kutyáknál nem feltétlenül kell annyi jelet adni. 

Jelalkotásnál miket kell figyelembe venni a gazdáknak?

Főleg azt, hogy nagy kézmozdulatok legyenek benne, hogy távolról is észrevegye a kutyus. A másik dolog pedig, hogy ne legyen hasonló. Nagyon könnyen összekeverik a jeleket, ezért kell egyértelműnek lenni, hogy mit várunk el tőle.

A behívás a halló kutyáknál is sokaknak nehezen megy, mire visszahívják a kutyáikat. A siket kutyákat hívjátok be? 

A siket kutyáknál a mi iskolánk elektromos nyakörvet használ. Természetesen csak rezgő üzemmódra állítva, magasabb fokozaton nem lehet használni. Csak és kizárólag jó élménnyel kell, hogy párosuljon ez a rezgés. Első körben kondicionáltatjuk, hogyha a gazda megnyomja a rezgő nyakörvet, akkor jutalomfalat jár. Majd egy idő után megtanítjuk a kutyának azt, hogy rezgésre fel kell néznie a gazdára, és utána kapja a jutalmat. Ezáltal, ha a gazda távolabb van, és megnyomja a rezgő gombot, a kutya egyből oda kell, hogy nézzen, és akkor tudja a gazda kiadni a hívó jelet.

Ha valaki nem használ elektromos nyakörvet, akkor mit tehet? 

Akár egy 10-20 méteres póráz legyen rajta folyamatosan, és akkor meg lehet egy picit húzgálni, hogy ránk figyeljen. Vagy ne engedjük el, vagy menjünk oda hozzá, bökdössük meg, és utána adjuk ki a jelet. De mindenképpen az lenne a cél, hogy egy folyamatos szemkontaktust betanítsunk a kutyának.

Hogyan lehet velük olyan dolgokat érzékeltetni, aminél a hallóknál a hangszínünket használjuk, például szidásnál?

Testtartásból nagyon sokat értenek a kutyusok. Például szidásnál nem feltétlenül kell fizikai kontakt, egyszerűbb, ha felvesszük a szemkontaktot: ha el tudjuk érni, hogy ránk figyeljen, testtartással, arcmimikával sokmindent lehet kommunikálni.

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Dropshop Borbár

Dropshop Borbár

Országos Állatvédőrség Alapítvány

Országos Állatvédőrség Alapítvány

Késmárk utcai kutyafuttató

Késmárk utcai kutyafuttató

Jurányi Suterene

Jurányi Suterene