11 dolog, amivel biztosan megrövidíted kutyád életét

Egy egészséges kutyához sokkal több kell, mint élelem, egy labda és pár perc séta a háztömb körül. Néha végig kell gondolni: valóban mindent megteszünk azért, hogy hosszú, boldog élete legyen, vagy akaratlanul is pont az ellenkezőjét érjük el bizonyos dolgokkal?

1. Elmulasztod a rendszeres fogápolást

A fog- és szájüregi fertőzések általános és komoly probléma kedvenceink életében. Régebben még talán eszünkbe sem jutott, hogy az állítólagos fogtisztító rágóka helyett valami komolyabb tisztítást kellene végeznünk kutyánk szájában. Pedig, ha belegondolunk, mi emberek elképzelni sem tudjuk, hány napot bírnánk ki, ha nem moshatnánk fogat.  Ráadásul kutyánk a földön sokkal több lehetséges fertőzéssel néz szembe, mint mi. A megoldás a rendszeres fogkőleszedés és szájápolás szakember segítségével. Nem is hinnéd, hogyan hosszabbítja kutyád életét! (és a kutyapuszi tisztaságára is hatással van). A fogas kérdésekről bővebben itt olvashatsz.

2. Elmulasztod az éves kontrollt

Általános tévhit, hogy állatorvoshoz csak akkor kell menni, ha valami baj van. Még ha kutyánk teljesen normális állapotban is van, valami akkor is bujkálhat benne, esetleg egy betegség ütheti fel a fejét, aminek még külső jelzője nincs. Számos betegség gyógyítható, ha az ember korai stádiumban találja meg. Mikor már a szimptómák megjelennek, sok esetben már elkéstünk a kezeléssel.

3. Nem biztosítod a szükséges mozgás mennyiséget naponta

Az, hogy a kutyád jól kijátszotta magát a parkban hétfőn, nem ok arra, hogy csütörtökig meg se mozdítsd. A mozgáshiány rontja az egészségét, súlynövekedéshez vezet, és a mentális egészségét is nagyban befolyásolja. A napi rutin feladatok, trükkök, mozgás elengedhetetlen kutyánk egészséges életviteléhez.

4. Passzív dohányzásnak teszed ki

Ahogy az emberi tüdőt, úgy a kutyatüdőt is roncsolja a dohányfüst, talán még jobban is. Kutatások bizonyítják, hogy a kutyákban megnöveli a rák kialakulásának esélyeit és súlyos légzési problémákat okozhat.

5. Elfelejtkezel a szívféreg, bolha és kullancs elleni védekezésről

Már nem kevésbé fontos ezeket észben tartani, mint magát a vakcinázást. Az élősködőktől és a szívféreg fertőzéstől szinte egész évben, az ország minden területén tartanunk kell. Muszáj rendszeresen állatorvossal konzultálni, szűrésre menni és megfelelő minőségű, tesztelt védekezési módot választani.

6. Túlhajtasz egyes kutyafajtákat

Feltétlenül érdemes a kutya fajtájához értő szakemberrel vagy állatorvossal egyeztetni, hogy melyek azok az elvégezhető feladatok és mozgás mennyiség, amit az azokra érzékeny fajták (pl. a nyomott orrú fajták: mopsz, bulldogok) még kockázat nélkül vállalni tudnak. Ha túlhajtjuk őket, súlyos légzési elégtelenség léphet fel, a kutya kimerül, szíve túlterhelődik.

7. Hagyod, hogy az asztalodról pluszban falatozzon

Nem csak a mennyiségi etetéssel van probléma, de általában az ember sokkal fűszeresebben eszik, ahogy azt a kutya gyomra képes elviselni. Ráadásul mai modern élelmünk tele van cukorral és zsírral, amivel pláne nem teszünk jót. Tartsuk étele mennyiségét, és saját magának megfelelő összetételű eledelt válasszunk.

8. Hagyod, hogy felügyelet nélkül kijusson az utcára

Az önsétáltató kutyák ideje leáldozott. Míg régen – főleg vidéken – semmi probléma nem volt abból, ha a kutya ment a saját feje után, de mára a megnövekedett forgalommal már egyetlen rossz lépés is elég lehet, hogy tragédia történjen.

9. Nem szocializálod a kutyád

A nem megfelelően nevelt és felkészített kutya lényegében nem beszéli azt a nyelvet, amit szocializált társai igen. Így gyakran keveredik helyzetekbe, ahol az agresszivitáshoz, mint viselkedési módszerhez kénytelen nyúlni. Ekkor nem csak sérüléseket szerezhet be, de egy kutyákkal nem boldoguló eb egy idő után magányossá, sőt, depresszívvá válhat, ami szintén rontja jóllétét.

10. Nem ivartalanítod időben

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az ivartalanítás mely időpontban ideális. Valaki a korai ivartalanításra esküszik, valaki a későbbire. Egy biztos: azokat az állatokat, amelyek semmilyen tenyésztésben nem vesznek részt, érdemes kés alá fektetni. Saját testüket is megvédjük számos később kialakulható betegségtől, valamint így a meg nem született utódait is megkíméljük attól, hogy esetleg senkinek nem kellő, kóbor vagy menhelyi kutya sorsára jussanak. (Már Magyarországon is elérhető a minimális beavatkozást igénylő műtéti megoldás).

11. Hagyod, hogy elhízzon

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az állatok kóros felhízlalásával. A négylábúak túlsúlya ugyanolyan világméretű probléma, mint az embereké. A rosszul megválasztott összetételű és mennyiségű etetés sok súlyos egészségügyi problémát okozhat kedvencünknél: szívkoszorúér-megbetegedést, magas vérnyomást, stroke-ot vagy 2. típusú cukorbetegséget. Egyeztessünk akár táplálkozási szakértővel, ha kell, de kutyánknak kutyák számára megfelelő táplálékot és mozgás programot válogassunk össze.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...