7 tipp arra, hogy kerüld el, hogy egy kutya megharapjon

Bármennyire csodálatosak is négylábúink, nem felejthetjük el, hogy saját személyiséggel rendelkező állatok, így reakcióik nem minden esetben kiszámíthatók. Néhányan, a számukra ijesztő helyzetekben bizony a harapást is felhasználják, hogy elhárítsák a kellemetlen behatást. Minden felnőttnek és gyereknek érdemes tudnia, mit tegyünk vagy pont ne tegyünk, hogy ezt elkerüljük. 

Ember és kutya számtalan esetben szuper párost alkot. Az ebek kedveségükkel, intelligenciájukkal lelki társat jelentenek nekünk. Terápiás kutyaként dolgoznak mellettünk, részesei a katonai vagy életmentő feladatoknak, de leginkább hétköznapjainknak. Megbízhatóságuk nem kérdés. Vagy mégis?

Nem ront a megítélésükön, hogy bizony az ő életükben is vannak ijesztő, stresszes helyzetek, amikor nem biztos, hogy ösztöneik és érzelmeik hatására mindig ugyanúgy fognak reagálni.

Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint évente mintegy 4,5 millió kutyaharapás történik. Még a gyakorlott kutyatartókkal is előfordulhat. Íme 7 lépés, amit betartva nagyobb esélyünk lesz megelőzni egy kutyaharapást.

A kutyaharapás lehetséges okai

– stresszes
– fél
– védekezik
-fenyegetve érzi magát
– fájdalmai vannak
– a területét őrzi.

A tulajdonos feladata, hogy kedvencét a lehető legjobban szocializálja más állatokkal és emberekkel szemben. Ahol kötelező, ott használjon pórázt, a helyi szabályok szerint szájkosarat.

Mindenki másnak pedig adott a lehetőség, hogy képezze magát a kutyák viselkedésében, hiszen a harapást legtöbbször egyszerűen olvasható jelek előzik meg, és sok esetben könnyű elkerülni.

#1 Kérjünk engedélyt a tulajdonostól

Bárhol találkozunk kutyával, a tulajdonos engedélye nélkül soha ne érjünk hozzá. A gazdi joga és kötelessége eldönteni, kutyája milyen reakciót mutat idegennel szemben.

#2 Hagyjuk, hogy a kutya közelítsen meg bennünket

Ne nyomuljunk! Hagyjunk teret és lehetőséget az állatnak, hogy eldöntse: akar-e velünk ismerkedni. Ha szeretne, ki fogja fejezni! Ha nem, azt is. Hasonló a helyzet, ha elveszett kutyát találunk, sokkal többet ér, ha nyugodtan magunkhoz hívjuk, mintha a fél városon keresztül üldözzük.

#3 Ne nézzünk farkasszemet vele

Számos eb fenyegetésnek veszi, ha egyenesen a szemébe bámulunk vagy közvetlenül elé állunk. Első találkozáskor inkább álljunk kissé oldalt az állatnak, és kerüljük az erőltetett szemkontaktust.

#4 Ne zaklassuk, ha eszik vagy alszik

Bár soha nem elfogadható viselkedés, ha egy kutya az élelmét akár harapás árán is védelmezi, de a nyugodt, privát idő az evésre és alvásra nekik is jár. Az alvásból is ébredhet úgy egy állat, hogy hirtelen fenyegetve érezze magát.

#5 Soha ne zaklassuk a kölykeit ellátó anyakutyát

A legjámborabb állat is válhat anyatigrissé, ha kölykeit érzi veszélyben. Talán a legerősebb szituáció, amit könnyedén el tudunk kerülni, kutyánk azonban nem fog sokáig hezitálni, ha fenyegetést lát utódai felé.

#6 Ne a kutya fején kezdjük a simogatást

Sok kutya egyszerűen fenyegetésnek érzi, ha a feje felé közelítünk. Kezdjük az imserkedést először egy oldalát vagy hátát érintő simogatással, és hagyjuk meg neki a lehetőséget (figyelembe véve a 2. és 3. pontokat), hogy ő hozza közel hozzánk buksiját.

#7 Lehetőleg ne mutassunk pánikot

Igyekezzünk akkor is erőt venni magunkon, ha esetleg egy kutya fenyegetően lép vel velünk szemben. Ha igyekszünk nyugodt és határozott viselkedést mutatni, az talán meggyőzi a kutyát, hogy nem érdemes egy erősebbel kezdeni. Semmi esetre se rohangáljunk vagy kiabáljunk kézzel-lábbal kapálózva. Próbáljunk meg nyugodt de határozottan szólni hozzá, a „Nem!” szót a legtöbb kutya érti (kivétel, amelyik nem).

 

Hamarosan folytatjuk azokkal a jótanácsokkal, amikor már nem tudjuk elkerülni a harapást!

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: littlethings
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...