Ne vegyük félvállról!

A fogkő komoly egészségügyi kockázatot jelent kutyáink számára! A fogkőképződés elhúzódó folyamat, amely előbb vagy utóbb majdnem minden kutyát és macskát utolér. A következménye lehet fájdalmas fogínygyulladás és fogágybetegség, a legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése és a csont sorvadása. Cikksorozatunk második állomása szintén nagyon hasznos információkat tartalmaz!

Egyes kutyák sajnos fokozottan ki vannak téve a fogkővesség kialakulásának, ha nagyobb csoportokat említhetünk, ide tartoznak a kistestű, rövidorrú valamint az idősödő kutyák.

A fogkő megjelenését és mennyiségét különböző tényezők befolyásolják, például függ a nyál mennyiségétől, a fogak egymáshoz viszonyított helyzetétől, de a száj baktériumflórájának összetételétől is. Sok esetben a fogövesedés hajlam, genetika kérdése is, így előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére felrakódik a fogkő. Ezeknél a kutyusoknál különösen oda kell figyelni az alapos fogápolásra. 

Mit tehetünk a fogkövesedés elkerüléséért?

Ne hagyjuk kutyánk előtt az ételt!

Minden egyes étkezés után a táplálékból visszamaradó darabkák további egy-két órán keresztül bomlanak, így ha például egész nap kutyánk előtt van az étel, a lepedék képződéssel járó folyamat akár egész álló nap fennáll. Egyes kutyafajtáknál (például az uszkárok, west-highland white terrierek, yorkshire terrierek) megfigyelhető genetikai hajlam miatt fokozottan oda kell figyeljünk kutyánk szájhigiénéjére.

Mindezidáig az egyetlen megoldás az altatásban végzett ultrahangos fogkőeltávolítás volt, ugyanakkor az altatás  az állat korának előrehaladtával, valamint szervi megbetegedések esetén gyakran nagy kockázatot rejt.

Ma már azonban elérhető egy 2013-ban innovációs díjat nyert, természetes összetevőkön alapuló készítmény, amelynek segítségével a Gazdi maga tudja otthon, teljesen veszélytelenül eltávolítani kedvence fogkövét illetve megakadályozni annak kialakulását!

Ismerje meg a kutyák és macskák számára készült PLATINUM OralClean+Care-t!

Korábbi cikkünk a kutyák fogkövesedéséről, cikksorozatunk első részeként ITT olvasható.

 

(x)

(kutyabarát.hu)
 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...