Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért olyan boldog kedvencünk, mikor hazaérünk?

Elég jók az esélyek arra, hogy a mindennapos mókuskerék után hazaérve kutyád a nyakadban landol, boldogan, izgatottan, minden tagját csóválva. De elgondolkoztál azon, hogy valójában mi teszi ennyire hiperboldoggá őt abban a pillanatban? Mutatjuk. 

Az első válaszunk természetesen ez: mivel te vagy számára a legjobb, és ezt a kedvenced is tudja, egy család vagytok örökre, és minden pillanatot megbecsültök, amikor csak együtt lehettek! De azért e mögött van egy kis tudomány is!

Örömközpont az agyban

Gregory Berns neurológus MRI-vel vizsgált kutyákat, hogy lássa: a különböző ingerekre hogyan reagál az agyuk. A vizsgálatból kiderült, hogy (1) egy ismerős ember illata aktiválja a kutya agyának „öröm és jutalom” központjait, valamint, hogy (2) egy kutya agya ugyanúgy reagál gazdájára, ahogy mi, emberek reagálunk legjobb barátunk jelenlétére.

Berns szerint a kutyák gondolkodása messze nem olyan absztrakt és összetett, mint az embereké, érzelmeik is sokkal célratörőbbek. Mikor kedvencünk meglát bennünket, az maga a „tiszta öröm”. Így nekünk sem érdemes olyan érzelmeket vagy gondolatokat társítani hozzá, ami nem létezik. Nem egy másik kutyaként azonosít bennünket, és nem azzal foglalkozik abban a pillanatban, hogy reggel hogyan búcsúztunk, vagy, hogy hány órája vagyunk távol egymástól.

Szociális lények

Természetesen a gazdi hazatérése hatalmas boldogság, de az is növeli a kitörő érzelmek hevességét, hogy szociális lények lévén egyszerűen jobban szeretik a társaságot, mint egyedül lenni.

Kajaillat

Ha szeretnéd megtudni, hogyan telt egy barátod napja, megkérdezed. Kutyád ennél sokkal konkrétabban áll neki a dolognak: nem kérdez, hanem nyal, ahol ér. Mondhatnánk, hogy pusztán szeretetből, de ez több annál. Kezeden, arcodon és egész bőrödön érzi, hogy hol jártál, mit csináltál, főleg pedig hogy mit ettél, és hoztál-e neki belőle.

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a hazatérésünkkor mutatott örömöt nem szabad hagyni elharapózni, mert előbb utóbb levakarhatatlan szeretet-támadásoknak leszünk kitéve, mikor belépünk az ajtón. Senkinek nem kellemes érzés, ahogy a ránk ugráló kutyánk a bevásárlószatyor tartalmával együtt bőrünket is lehántolja rólunk örömében.

Ha jó fejek akarunk lenni, a napközben fogyasztott ebédünkből vigyünk egy kis kóstolót haza: kutyánk úgyis lebuktat minket egy perc alatt, hogy mit ettünk. Így legalább egy közös kis „vadászat” összekovácsolja a külön töltött órákat.

 

Még többet tudhatsz meg kutyád viselkedéséről:

Mit tehetünk, ha kutyánk unatkozik?

Miért alszanak olyan sokat a kutyáink?

Kutyáink és az alapérzelmek

Bűntudat vagy drámajáték?

 

 

 (kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...