Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért alszanak olyan sokat a kutyáink?

A kutyát átlagosan 12-14 órát töltenek alvással. De vajon mi befolyásolja őket ebben és van-e köztük különbség? Ezeknek jártunk most utána.

 

# Befolyásolja a kor

A kölykök képesek 18 vagy akár 20 órát is képesek aludni. Ennek legfőbb oka, hogy az éber órákban hatalmas energia adagokat égetnek el a futkározással, játékkal, a világ felfedezésével. Képzelj el egy kisbabát, aki napi 4 órát tölt azzal, hogy egy 160 km/óra sebességű motoron száguldozik, hogy felfedezze a körülötte lévő környéket, amennyire csak tudja. Na, ilyenek a kölykök.

# A fajta is hatással van rá

Nem mindegy természetesen, hogy az adott kutya mennyire felel meg fajtája eredeti funkciójának, de alapvetően jellemző, hogy a munkakutya- vagy azok a fajták, akiket valamilyen különleges feladat ellátására tenyésztettek ki, sokkal inkább éberek és aktívak. Míg azok a fajták, akiknek funkciója inkább a társasági eb kategóriájára korlátozódik, inkább szeretnek a párnák közt heverni.

# A méret is lényeg

A vizsgálatok alapján úgy tűnik, minél nagyobb testű az eb, annál aluszékonyabb. Ennek egyszerű oka van: nagyobb testtömeget kell ide-oda hordoznia. Furcsa módon az előzővel összevetve a munkakutyák egy jó része nagytestű, így valószínűleg még egy ok, miért figyeljünk oda kiemelten nagytestű kutyáink egészséges etetésére és súlyára.

# De miért is alszanak ennyit? Az egész titka az egyik alvási fázis

Az emberek az alvás idejük mintegy 25%-át töltik az ún. REM fázisban (Rapid Eye Movement, az alvás egyik fázisának angol neve, a szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra, az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik). Ezzel szemben a kutyák mindössze 10%-át töltik alvás idejüknek a REM-ben, így több alvásra van szükségük, hogy ugyanazt a minőségi alvást megszerezzék. A kutyákéhoz hasonlóan érzékeny fülekkel és orral sokkal nehezebben aludnánk el és tudnánk pihenni.

Végül, de nem utolsó sorban kutyáink sokkal rendezetlenebbek, mint mi, emberek. Egy szórakozott professzorhoz hasonlóan egyszerűen képesek elaludni unalomból, viszont néha csak kipattan a szemük, és azonnal pörögnek. Azért, ha belegondolunk, nekünk is sok lenne, ha egész nap pörögnének, a labdájukat dobálnák elénk vagy csak bámulnának ránk a következő programért, és még egy csésze kávét sem igényelnek mindehhez.

 

Ha már alvás:

Ha alvásidő van – akárhogy, akárhol

Kutyák alvási pozíciói

Egy ágyban a kutyámmal

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: barkpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...