Lehet kutyabarát a kertünk

Ha kutyát is, no meg szép kertet is szeretnénk a házunk körül, akkor már jó előre meg kell terveznünk néhány dolgot, hogy a kutya is jól lakjon, és a kertünk is gyönyörű legyen – olvashatjuk az életforma.hu oldalán.

Sok ember fejében tartozik össze a kert és a kutya, de nem mindig a legegyszerűbb módon. Sokan hiszik, hogyha kutyánk van, egyszerűen képtelenség megtartani a kertet a maga szépségében. Pedig mindkettő képes boldoggá tenni az embert, így senki nem mond le szívesen egyikről sem. De nem is kell: Megyeri Szabolcs kertészmérnök tippjeivel.

„A kutya és a kert viszonya nem mindig harmonikus, nem minden udvar ebkompatibilis, és fordítva. Olykor felásott gyep, kerítés melletti gödrök, vizelettel jobblétre szenderített dísznövények, megtépázott konyhakert, és egyéb változatos gaztettek nyomai jelzik az eb dúlását. Bár a kertfelújítás, kertépítés ideális időszaka a tavasz, nem haszontalan most nyár elején sem áttekinteni, hogy mit tehetünk a kutyabarát kert létrehozása érdekében, hogy némi előre gondolkodással, és okos tervezéssel, kivitelezéssel a sok bosszúság megelőzhető legyen -magyarázza Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

 

A rendszeres foglalkozás elengedhetetlen

A kutyabarát kert két fő összetevőből áll, nem meglepő módon kutyából és kertből.
A kutya része alatt a nevelést, tanítást, foglalkozást, és a fegyelmezést értem. Minden eb igényli a kerítésen kívüli sétát, ami jó esetben lefárasztja annyira, hogy a kertben már nem fog garázdálkodni. Szintén hasznos az aktív foglakozások rendszeresítése, apportírozás, játékos feladatok elvégzése, ezek szellemileg is kihívást jelentenek, és megnyugtatják a túlmozgásos négylábút. Igazából az állattal kapcsolatos teendőkről egy kutyaszakértő többet tudna mondani, a lényeg, hogy az egyenletből ne hagyjuk ki a kutyát, mert magától biztosan nem fog “jó útra” térni.

Ösvények, útvonalak

Minden kutya szeret a kerítés mellett őrjáratozni, így a szorosan a birtokhatároló mellé ültetett növények veszélyben lesznek. Hagyjunk egy szűk ösvényt a négylábúnak itt, hogy ne okozzon kárt a zöldben, és akár a sövényt is 30-40 centiméterrel beljebb ültethetjük.

Ugyanígy a kert belső területén is figyeljük meg, hogy melyek a blöki szokásos útvonalai, itt a fű várhatóan ki fog kopni, az így előálló randa látványt megelőzhetjük, ha itt “műutat” alakítunk ki, zúzott kővel, kültéri járólapokkal. A gyepről biztos nem fogjuk tudni leszoktatni kutyánkat, ezért füvesítésnél érdemes a strapabíróbb, taposásálló magfaták közül választani.

Kutyatoalett

Kardinális kérdés a kutyatoalett, a kerti eb egyik fő problémája mindig az elpottyantott csomagok okozta látvány és kár. Szakértők szerint minden eb megtanítható az egy adott helyre való piszkításra, de a nevelés mellett szükség lesz az alkalmas helyre is. A kert egy eldugottabb, takarásban vagy nem szem előtt lévő részén alakíthatunk ki wc-t. Ide ne ültessünk semmit, az itteni talaj pedig laza szerkezetű legyen. A kutyatoalettet takarítsuk rendszeresen, az ürüléket pedig semmiképp ne tegyük a komposztba! A vizelés a másik gyakori gond, az ösztönös jelölésnek sok növény látja kárát, és a gyep is megsínyli a rendszeres ürítést. Állítólag egy, a növény mellé leszúrt karó, vagy odahelyezett fatuskó eltéríti a védendő növénytől.

Elkerítés

Amennyiben a kert kevésbé van aktív használatban, az egységes, kutyanyomoktól mentes látkép érdekében csökkenthetjük a pázsitos felületet, és talajtakaró, elterülő növekedésű cserjékkel helyettesíthetjük, ezeken nem fog mászkálni a négylábú. Többé-kevésbé kutyabiztosak a sziklakertek is, ráadásul kiváló látványelemek, ezért a megszokott virágágyások helyett ilyen építményeket is bevethetünk. A veteményest, a zsenge palántákat védhetjük alacsony kerítéssel Ha lehet választani, hasznos idősebb, nagyobb növényeket ültetni kutyás kertben.

Sok eb a kerti tavat fürdőmedencének használja, így ha tavunk van (de ha nincs, akkor is), nem rossz ötlet egy kisebb kutyamedence kialakítása, ahol kedvére pancsolhat meleg napokon.

Biztonság

Kerüljük a mérgező, tüskés, szúrós fajták telepítését, főleg, ha kölyökkutya áll a házhoz. Sok dísznövény – melyekről nem is sejtjük – mérgező. A kertben használt vegyszereket még a kamrán belül is biztonságosan helyezzük el, lehetőleg magasabbra, polcokra, zárható szekrénybe. A rágcsálóknak szánt mérget vagy magasabbra, vagy kutya által nem hozzáférhető csomagolásban helyezzük ki. Az éles peremű, vagy nehéz eszközöket, szerszámokat is úgy tartsuk, hogy azok ne okozhassanak bajt.

A legfontosabb, hogy kertben tartott kutya esetében tudatosan cselekedjünk, ugyanis kertünk és ebünk a legritkább esetben fognak automatikusan problémamentesen együttműködni. Vegyük figyelembe az állat igényeit, vásárlás előtt pedig tájékozódjunk a kinézett fajta jellemző viselkedéséről, habitusáról, majd ezeket az információkat vessük össze kertünk adottságaival és saját szokásainkkal.

Kerüljünk a láncra kötést. Megfelelő, átgondolt kertkialakítással és a következetes neveléssel a nehézségek, bosszúságok minimalizálhatóak.

 

Ezeket is hasznosnak találhatod:

Gyógynövények kutyáknak – a kamilla, az orbáncfű, a galagonya és a csalán

Mi mérgező a kutya számára?

Számodra szép – számára méreg – mérgező növények

 

 

(kutyabarát.hu)

A cikk és a képek forrása: életforma.hu, megyeriszabolcskertészete.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...