A kutyáknak is van igazságérzetük

A legújabb kutatás szerint a kutyák és a farkasok közül nem mindenki fogadja el az egyenlőtlen bánásmódot, sőt, még az együttműködést is képesek megtagadni, ha úgy érzik, igazságtalanul alulértékelték teljesítményüket. 

A Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai, Jennifer Essler és kollégái ugyanolyan körülmények között felnőtt kutyák és farkasok körében vizsgálták, hogy érzékelik-e az igazságosságot – írta az MTI.

Az állatoknak meg kellett nyomniuk egy gombot, amiért cserébe valamilyen finom falattal jutalmazták őket. Később az állatok párban végezték a feladatot, ahol láthatták is egymást. Egy idő után csak az egyikük kapott finom falatot az eredményes feladatmegoldásért, a másikuk csupán valamilyen szárított falatot kapott.

Azok közül az állatok közül, akik igazságtalanul kevésbé finom falatot kaptak, egy idő után egy farkas és egy kutya sem volt tovább hajlandó részt venni a feladatban. Amikor ugyanezt a kísérletet egyedül oldották meg velük, nem volt ilyen gond, ez mutatja, hogy nem a jutalom hiányával vagy minőségével volt problémájuk, hanem az igazságtalanságra reagáltak úgy az állatok, hogy megtagadták a trénerrel való együttműködést.

A kísérlet után a hátrányosan megkülönböztetett farkasok még távolságtartóbbak is lettek az emberrel, ugyanezt a kutyáknál nem tudták kimutatni – így valószínűleg a kutyák hamarabb túlestek az őket ért igazságtalanságon.

 

Cikkajánló:

Kutyabarát kutatás

Egy kutatás szerint a kutyák hűségesebbek

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...