Kutyánk szeme világa – 1. rész

Kutyánk szeme világa – 1. rész

2017 JÚN 09  |  Hasznos

A kutyák érzékszervei (szaglás, hallás, látás) közül a látás a leggyengébb, mégis 3-4x jobban látnak, mint az ember. Meglehetősen nagy távolságból képesek észlelni a mozgást, azonban látásuk csak néhány szín felismerésére korlátozódik. Öt érdekesség, amit érdemes tudni kutyánk szeméről.

A kutya szemének felépítése, anatómiája alapvetően megegyezik a többi emlősállatéval és az emberével is, ennek megfelelően a látás folyamatában is nagy a hasonlóság. Ugyanakkor a látóképesség számos területének megítélése kutyában nehéz vagy lehetetlen, hiszen nincs meg a szubjektív visszajelzés értékelésének a lehetősége. Ezért csak bonyolult kísérletekkel, magatartás-elemzésekkel, valamint a kutya szemének szövettani vizsgálatával tudják jó közelítéssel megítélni a tudósosok.

Napjainkban is bőven maradtak még olyan tisztázatlan kérdések, amelyekkel kapcsolatban csupán feltételezésekre lehet hagyatkozni.

#1 Kutyára jellemző – eltérően az embertől –, hogy az ideghártya alatt egy színes fényvisszaverő réteg is megtalálható. Ezt fénylő kárpitnak nevezik, egy fontos funkciója a kutya szemének, mert lehetővé teszi számára, hogy szürkületben vagy akár sötétben is – pl. a Hold és a csillagok fényénél – viszonylag jól lásson, sokkal jobban (a képen jobbra), mint az ember, amelyben nem fejlődött ki a fénylő kárpit (a képen balra).

Egyébként ennek a fénylő kárpitnak a jelenléte az oka annak, hogy bizonyos fényviszonyok mellett – pl. este, az autó lámpájának fényében – a kutya szeme zöldesen „világít”. A kutya szemében a fénylő kárpit megjelenése és fennmaradása természetesen az evolúciónak köszönhető, és a kutya ősének éjszakai életmódot folytató, ragadozó mivoltával van összefüggésben.

#2 A kutya számára az a legfontosabb, hogy a látóképessége segítségével különbségeket tudjon tenni a tárgyak között és a tárgyaknak a környezettel való kapcsolata között.

A kutya szeme és látóképessége úgy fejlődött, hogy akkor tudja elégségesen megkülönböztetni a tárgyakat a környezetétől, ha az alábbiak valamelyikében az eltér a környezettől: fényesség, mozgás, mélység, felületi szerkezet (más néven textúra vagy mintázat) és szín.

#3 A kutya szeme különösen érzékeny a mozgás detektálására. Egy rendőrkutyákkal elvégzett tanulmányban megállapították, hogy nappali fénynél a legérzékenyebb állatok 900 m távolságról észleltek egy adott mozgó tárgyat. Azonban ugyanezt a tárgyat, amikor nem mozgott, csupán 585 m távolságból vették észre. Ez is magyarázza azt, hogy a legtöbb kutya figyelmen kívül hagyja a nem mozgó tárgyakat, de amennyiben az mozogni kezd, azonnal aktiválhatja a vadászösztönét.

#4 Nem kizárólag a mozgás látványával van összefüggésben a villogó fények érzékelése, azonban az ismert, hogy egy bizonyos sebességgel ismétlődő villogást a szem folyamatos fénynek lát. Az emberi szem esetében ilyen a másodpercenkénti 60 felvillanás, amit már folyamatos fénynek/képnek érzékelünk. Kutyánál ez a jelenség a másodpercenkénti 70-80 felvillanás esetében következik be. Ezért a kutyák a régi típusú (képcsöves) televízió készülékek képét (amelyek másodpercenként 60-szor frissültek) egy állandó, gyors villogásként érzékelhették, nem egy folyamatos mozgóképként. 

#5 A kutya mindkét szemének összesített látótere kb. 250 fok. Ebből a mindkét szemmel egyszerre látható – tehát a térlátás/mélységérzékelés szempontjából fontos – rész fajtától függően 30-60 fok között változik (a hosszabb orrú kutyáknál szélesebb, míg a rövid orrú fajtáknál szűkebb a látótér). Összehasonlításul az ember látómezeje 180 fok, ebből 140 fokot mindkét szem lát.

A térbeli látás-, mélységérzékelés kialakulásának egyik lehetséges oka az, hogy ez segítette a kutya ragadozó életmódot folytató őse számára a zsákmány helyzetének pontos bemérését és így elkapását. (A másik magyarázat az, hogy a térbeli látás lehetővé tette a gyakran álcázott ragadozó elkülönítését a környezetétől).

 

 

(Kutyabarát.hu)

részlet Dr. Szentgáli Zsolt cikkéből
állatorvos szemész specialista
egy. klin. főorvos
Állatorvostudományi Egyetem
Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Art of Home Lakberendezés

Art of Home Lakberendezés

Vackoló Állatvédő Egyesület

Vackoló Állatvédő Egyesület

Poci Állatpatika

Poci Állatpatika

Újpesti kutyafuttató

Újpesti kutyafuttató