Újragondolt Balaton és Szentendre

A Hosszúlépés csapata júniustól 8 helyszínen mutatja meg, miről érdemes máshogy gondolkoznunk a Balaton körül, milyen felfedeznivalót rejtegetnek azok a tájak, ahol nyaranta a vízibicklit hajtottuk és lángost ettünk. A budapesti és a tóparti városok mellett Szentendrén is indulnak tematikus séták, melyben a Kádár-kor alternatív kultúráját, újrakezdők életét, és a templomokon keresztül a város multikulturális arcát hozzuk közelebb a sétálókhoz. 

A Balatonon a gasztroforradalom már elindult, és hamarosan a kulturális élményeket is új megközelítésben élhetjük meg. Júniustól a Balaton több pontján formabontó sétára indulhatunk egyedül, baráti társasággal vagy kutyával. Keszthely, Hévíz, a Szent György-hegy, Mindszentkálla, Tihany, Balatonfüred, Siófok és a Club Aliga rejtett arcát fedi fel nekünk vagy éppen az ismerős történeteket más nézőpontból ismerhetjük meg.

Balaton. Járunk?

A Festetics család hétköznapjait a kastélyon kívül, Keszthely utcáin mutatjuk meg; kiknek volt bejárása a grófokhoz, hol értesültek a világháborúról, milyen filmet néztek a moziban és mit vacsoráztak. A város rég elfeledett bűntényeit korabeli lapok beszámolói alapján nézzük meg, a környék sokszínűségét pedig hétköznapi emberek sorsán keresztül idézzük meg a sörmanufaktúrát alapító  Reischl családtól az 1929-es Miss Európa győzteséig. Az ország egyik legnagyobb főúri könyvtárában fehér kesztyűben lapozgathatunk könyvritkaságokat és bepillantást kapunk abba, hogy a korabeli arisztokrácia hogyan értesült Napóleon egyiptomi hadjáratáról. Hévízen a Hosszúlépés sétáján a 19. század végi közegészségügytől indulunk, majd az 50-es és 60-as évek párhuzamos fürdővilága bontakozik ki.

Mindszentkállán a dombok és a házfalak mesélnek nekünk a Káli-medence múltjáról, Tihanyban egy lokálpatrióta történetein keresztül elevenednek meg a halászfalu legendái, amikor pedig lemegy a nap, elhalkulnak az utcák, csendben, szakrális sétára indulunk az apátság falai között. Balatonfüreden családi történeteken keresztül ismerhetjük meg, hogy milyenek voltak egy zsidó közösség mindennapjai az északi parton. Siófokon megmutatjuk, hogy milyen viszonyban volt a Stasi a magyar állambiztonsággal, hogyan fonódtak össze a szökések és a szerelmek a megfigyelés központjában. A Club Aliga területén megnézhetjük, hogy a szocializmusban milyen körülmények között pihentek a káderek, milyen volt a szabadtéri mozi, merre volt a dolláros bolt és hol főzött Kádár János kedvenc szakácsa, Tóni bácsi.

Szentendrén a Pesti Est alapítója, Lang András mutat be öt különböző pályát olyan emberekkel, akik feladták megszokott életüket és Szentendrén kezdték újra. A templomokon keresztül a vallási és etnikai sokszínűséget érthetjük meg, az Ellenszél nevű séta során pedig a Vajda Lajos Stúdió legendás állomásait ismerhetjük meg.

A sétákról bővebb információ a Hosszúlépés weboldalán érhető el, a balatoni séták programjai folyamatosan bővülnek:

https://hosszulepes.org/balaton

https://hosszulepes.org/szentendre

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...