15 intő jel, mikor ideje meglátogatni az állatorvost

15 intő jel, mikor ideje meglátogatni az állatorvost

2017 MÁJ 30  |  Hasznos

Csodás lenne, ha a kutyák pontosan el tudnák mondani, mit éreznek, de azért a beszéden kívül más módszereik is vannak, hogy jelezzék, ha valami nincs rendben. Összeszedtünk 15 jelét annak, amikor érdemes komolyan venni a helyzetet, és azonnal állatorvosnak megmutatni kedvencünket. 

Nehéz dönteni a között, hogy sem túl aggódó gazdák ne legyünk, akik feltartják az állatorvost, mert a kutya máshogy pislogott, se ne hagyjuk figyelmen kívül a komoly beteségekre utaló jeleket.

#1 Hányás és/vagy hasmenés

Néha csak egy kisebb gyomorrontás vonul át kutyánkon, de főleg a tartós hányás vagy hasmenés komoly betegségek előjele lehet, mint például mérgezésé vagy bélgyulladásé. Figyelni kell a vér távozására is, és olyan veszélyekkel is párosul a jelenség, mint a kiszáradás.

Mérgezések – tünetek és teendők

 

#2 Lecsökkent aktivitás

Ugyan az alvás sok kutya számára az egyik kedvenc tevékenység, saját négylábúnk aktivitását azért jól ismerjük. Ha a játékok iránt vagy irántunk lankadtabb érdeklődést mutat, az lehet jele betegségnek, hiszen a „kedve” csak úgy nem fog elromlani.

 

#3 Túlzott vizelési inger

Ha egy szobatiszta kutya elkezd bepisilni, vagy látványosan többször jelzi, hogy ki szeretne menni, súlyos húgyúti vagy veseproblémák is állhatnak a háttérben.

 

#4 Túl sok vízivás

Természetesen a meleg hónapok beköszöntével megemelkedik a vízfogyasztás, de ahogy az aktivitást, a normális mennyiségű vizet is ismerjük saját kutyánknál. Ha feltűnik nekünk, hogy percekig áll a vizestál felett, és ahányszor újra töltjük, nem elég, az utalhat komoly bajra, például a Cushing-szindrómára.

Hogyan isznak kutyáink?

 

#5 Állandó remegés, fejmozgatás

Minden kölyökkutyától megszoktuk az aranyos fejforgatást, de ha ez állandóvá válik vagy remegéssel párosul, akkor vigyük el megmutatni. Állhat a háttérben fertőzés, fülgyulladás vagy egyensúlyi zavar.

Remeg a kutyám – mi lehet az oka?

 

#6 Furcsa szagok

Beleértve a test- vagy a szájszagot is rendszeresen ellenőriznünk kell, nem változott-e meg kutyánk „illata”.

A kellemetlen szagok eredete

 

#7 Rendszertelen vagy erőletett légzés

Érdemes rendszeresen figyelni a nyugalmi állapotban lévő kutyát – ha légzése az inaktivitás ellenére felgyorsul vagy látványosan rendszertelen, lihegős, irány az állatorvos.

 

#8 Szorongás és ingerlékenység

Mindenki feszültebb, ha valamiért nem érzi jól magát, és ez a kutyákra is igaz. Ha az eb tartózkodóbb, többet ugat, és nem örül annyira mások közelségének, mint korábban, érdemes megnézetni. Az ingerlékenység általános rossz közérzetből de szívproblémákból is fakadhat.

 

#9 Hirtelen agresszió

Nem mindig kutyakiképzőhöz érdemes fordulni először, ha a kutya váratlanul agressziót mutat. Nem is gondolnánk, hány esetben mutat valamilyen betegséget vagy erős fájdalmat. Az agresszió egy védekező mechanizmus, hogy elhárítson minden körülményt, ami ronthat állapotán.

Elszabaduló agresszió

 

#10 Érdektelenség az evés és ivás iránt

A létfenntartás alapelemei az étel és az ital, egyértelmű jele, hogy valami baj van, ha kutyánk étvágya vagy vízivása lecsökken.

Az itatásról általában

 

#11 Száraz bőr, sebek, csomók, dudorok

A szőr és bőr elváltozásának felismerésére is rendkívül hasznos módszer, ha minden nap jól átmasszírozzuk, átsimogatjuk kutyánkat. Könnyebben megérezzük, ha valami megváltozott a bőrén.

Kutyabőrben betegen itt és itt

 

#12 Száraz vagy nedvedző, vörös, viszkető szemek

Az allergiák kutyáinkat sem kímélik. Érdemes naponta vizsgálni szemüket – és tekintetük egészségességét is!

 

#13 Duzzadt has

Nem a pár felszedett kilóról beszélünk, mikor kutyáink puffadt hasáról esik szó. Az egyik legsürgetőbb probléma mutatója lehet.

 

#14 Nehézkes járás, felkelés vagy ülés

 Az idős kutyáknál már sokszor indokolt lehet, de sok esetben mutathat valamilyen mozgásszervi fájdalmat vagy akár idegi elváltozást.

A csípőízületi diszpláziáról

 

#15 Melegebb orrok és fülek

Kitűnően jelzik a láz állapotát az orrok és a fülek melegsége. A láz pedig szinte minden esetben betegségre, gyulladásra utal, amik legtöbbször nem kezelhetők otthon.

 

 

(Kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Lutra Állatorvosi Rendelő

Lutra Állatorvosi Rendelő

Széchenyi Étterem és Kertvendéglő

Széchenyi Étterem és Kertvendéglő

Árpád fejedelem útja kutyafuttató

Árpád fejedelem útja kutyafuttató

ITee Café

ITee Café