Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák szaglása hibátlan, de az embereké sem rossz

Az embereknek egészen fenomenális a szaglásuk – állítja  John MacGann, a Rutgers Egyetem professzora, és ezzel teljesen szembemegy a közvéleménnyel – olvashatjuk az index.hu-n. Állítólag nem rosszabb a szaglásunk, mint a kutyáké, egyszerűen csak máshogy szimatolunk.

Az idegtudománnyal foglalkozó tudós erről szóló kutatását a Science című tudományos lap tette közzé. Régóta hisszük, hogy kedvenceinkéhez képest fényévekkel elmarad a szaglásunk. Egy 19. században élt antropológus, Paul Broca megvizsgálta a szaglóhagymának nevezett agyi struktúrát, amely a szaglószerveinkből érkező jeleket dolgozza fel, és azt elég kicsinek találta a teljes agyméretünkhoz képest. Azt hozzárendelve, hogy mi nem szagolgatjuk egymást olyan intenzíven, kijelentette, hogy az ember szaglása sokkal rosszabb, mint az állatoké.

Később más tudósok is megerősítették ezt a tévhitet, és beépült a köztudatba, hogy a szimatolást jobb más állatokra bízni. Szerencsére MacGann-nek köszönhetően mára bebizonyosodni látszik, hogy ugyan más emlősökéhez képest tényleg kicsi a szaglóhagymánk, csakhogy a struktúrája is teljesen más, és kisebb számú receptor több érzékszervi ideggel van összecsomagolva.

Amíg egy kutya ügyesebben megérzi a vizelet szagát, az emberek pontosabban érzékelik a bor vagy kávé összetett illatában rejlő különbségeket. A kávéillat például százötven különféle vegyület kombinációja, és bár nem ismerjük fel az illat egyes részeit, összességében tudjuk, hogy a kávé illatát érezzük – mondja MacGann.

Akkor is felismerjük a kávét, ha egy cukrászda teljes illatkavalkádja áramlik az orrunk felé, és a kedvenc nedűnk illata a különféle sütemények illatával keveredik.  

Az is kiderült, hogy a szaglás elvesztése komoly traumát okoz az emberekben, még ha egészségesen nem is gondoljuk azt, hogy ez fontos a boldogságunkhoz. MacGann abban bízik, hogy a munkájával motiválni tudja az erre irányuló kutatásokat, hogy segíteni tudjanak azokon az embereknek, akiknek elromlott az orruk.

 

Minden, ami a szagokkal kapcsolatos:

A kutya új esélyt kapott, és koala mentő lett kitűnő szaglása miatt

Foglalkozása: hivatásos kutyatáp-kóstoló

Pedofil bűnözők felkutatására készítenek fel kutyákat

A maláriát is ki tudják szagolni!

Az ázott kutya szaga

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Index
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...