A kutyák szaglása hibátlan, de az embereké sem rossz

A kutyák szaglása hibátlan, de az embereké sem rossz

2017 MÁJ 17  |  Hasznos

Az embereknek egészen fenomenális a szaglásuk - állítja  John MacGann, a Rutgers Egyetem professzora, és ezzel teljesen szembemegy a közvéleménnyel – olvashatjuk az index.hu-n. Állítólag nem rosszabb a szaglásunk, mint a kutyáké, egyszerűen csak máshogy szimatolunk.

Az idegtudománnyal foglalkozó tudós erről szóló kutatását a Science című tudományos lap tette közzé. Régóta hisszük, hogy kedvenceinkéhez képest fényévekkel elmarad a szaglásunk. Egy 19. században élt antropológus, Paul Broca megvizsgálta a szaglóhagymának nevezett agyi struktúrát, amely a szaglószerveinkből érkező jeleket dolgozza fel, és azt elég kicsinek találta a teljes agyméretünkhoz képest. Azt hozzárendelve, hogy mi nem szagolgatjuk egymást olyan intenzíven, kijelentette, hogy az ember szaglása sokkal rosszabb, mint az állatoké.

Később más tudósok is megerősítették ezt a tévhitet, és beépült a köztudatba, hogy a szimatolást jobb más állatokra bízni. Szerencsére MacGann-nek köszönhetően mára bebizonyosodni látszik, hogy ugyan más emlősökéhez képest tényleg kicsi a szaglóhagymánk, csakhogy a struktúrája is teljesen más, és kisebb számú receptor több érzékszervi ideggel van összecsomagolva.

Amíg egy kutya ügyesebben megérzi a vizelet szagát, az emberek pontosabban érzékelik a bor vagy kávé összetett illatában rejlő különbségeket. A kávéillat például százötven különféle vegyület kombinációja, és bár nem ismerjük fel az illat egyes részeit, összességében tudjuk, hogy a kávé illatát érezzük – mondja MacGann.

Akkor is felismerjük a kávét, ha egy cukrászda teljes illatkavalkádja áramlik az orrunk felé, és a kedvenc nedűnk illata a különféle sütemények illatával keveredik.  

Az is kiderült, hogy a szaglás elvesztése komoly traumát okoz az emberekben, még ha egészségesen nem is gondoljuk azt, hogy ez fontos a boldogságunkhoz. MacGann abban bízik, hogy a munkájával motiválni tudja az erre irányuló kutatásokat, hogy segíteni tudjanak azokon az embereknek, akiknek elromlott az orruk.

 

Minden, ami a szagokkal kapcsolatos:

A kutya új esélyt kapott, és koala mentő lett kitűnő szaglása miatt

Foglalkozása: hivatásos kutyatáp-kóstoló

Pedofil bűnözők felkutatására készítenek fel kutyákat

A maláriát is ki tudják szagolni!

Az ázott kutya szaga

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Index

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Gala Tours Utazási Iroda

Gala Tours Utazási Iroda

aQuarium Étterem és Vendégház

aQuarium Étterem és Vendégház

PIÑA Bar Budapest

PIÑA Bar Budapest

Kontyfa utca kutyafuttató

Kontyfa utca kutyafuttató