Treibball - Az új bogyó-őrület

Treibball - Az új bogyó-őrület

2017 MÁJ 11  |  Hasznos

A labda-fun kutyatulajdonosoknak van egy jó hírünk, itt a legújabb kutyás sport, aminek központi eleme a labdák, méghozzá óriásiak. Újoncunk elnevezése: Treibball. Talán a biliárdhoz hasonlít leginkább, bár ebben az esetben a terepasztal kicsi nagyobb, és igazi fűvel van benőve. Akik pedig bökdösik a hatalmas gumi „golyókat”, nem mások, mint olyan kutyák, akik élnek hallnak a kerek formájú, terelhető dolgokért. 

A működési elv

Természetesen alapjában véve inkább a birkás terelés, amivel asszociálhatunk, hiszen ott is a gazda és a kutya szoros együttműködése a lényeg. A kutya a juhász irányítása alatt dolgozik, annak érdekében, hogy a birkákat a megadott helyre beterelje, mégpedig minél gyorsabban. Jelen esetben valami nagyon hasonlóról van szó. Kivéve, hogy bégetés, az nincs.

Honnan való?

A Treibball egy pozitív megerősítésen alapuló kutya sport, amely Németországból indult világkörüli útjára 2003-ban. Hivatalosan 2008-ban fogadták el, mint kutyás sportot. Eredetileg olyan kutyáknak találták ki, akik nem vehettek részt élő birkákat terelő versenyeken, vagy fajtájuk miatt, vagy, mert a terelendő állattal szemben túl magas agressziót mutattak. Viszont rengeteg feles energiával rendelkeztek, ezért kreatív gazdáik nekiláttak imitálni a terelést, hogy kielégítsék kutyáik mentális és fizikális igényeit.

Ma már rengeteg szervezet létezik Európában és a tengeren túl, hivatalos versenyeket rendeznek, és egyre több Treibball tréner található világszerte, Magyarországon is.

Hogyan működik?

A sport lényege, hogy egy adott – szabályzattól függően – alapterületű pályán belül kell a kutyának a labdákat beterelni egy focikapuba a gazdája irányítása mellett.

A pálya körülbelül 15x30 méteres, a kapu pedig nagyjából 2 méteres. 8 darab, kb. 45-75 cm labdákat helyeznek el háromszög formában, mint a billiárdban. Az első sorban négy, a másodikban három, a negyedikben egy. A játék lényege, hogy mind a nyolc labdát be kell juttatni a kapuba egy megadott időn belül, ez általában 15 perc.

Akkor indul a verseny, amikor a gazda hangjelzéssel elindítja a kutyát. A kutya bármilyen módon, orrával, fejével, testével terelheti a labdát, egyetlenegy dolgot nem tehet, nem harapdálhatja a labdát, - mint ahogy a birkát sem - illetve nem kaparhatja azt. A gazda hang és kézjelzéssel irányíthatja a kutyát, neki viszont a kapuban kell állnia, nem mehet be a pályára.

Fontos szabály, hogy semmiféle fenyítést, megfélemlítést nem alkalmazhat a felvezető, és fizikailag sem érhet a kutyához. Vannak olyan szabályzatok, ahol az erős hangot és kiabálást is tiltják.

Ezek megszegése kizárást vonhat maga után. A legnagyobb kihívás ebben a sportban a megfelelő kooperáció és kommunikáció, főként, hogy a gazdinak egy adott távolságból kell mindezt véghezvinnie.

Ki lehet az ideális labdazsonglőr?

Bármilyen típusú, fajtájú kutya alkalmas a feladatra. Lehet egész törpe – ilyenkor a labdák mérete hozzájuk van igazítva -, vagy nagyobb testű. Ha szeret kergetőzni, vadászni, az is elég lehet, bár előnyös, ha konkrétan labdamániás, energikus és kitartó. Fontos megemlíteni, hogy ilyen szintű kommunikációs kihíváshoz elengedhetetlen, hogy a kutya kézben tartható legyen, tehát lényeges az előképzettség, legalább alapszinten, hiszen a játék során nagyon precízen kell a kutya pozícióját, mozgását és sebességét irányítani.

Tudtad?

A kissé furán hangzó „Treibball” elnevezés a német Treiben (mint hajtani, terelni) valamint a Ball (mint labda) szóösszetételből származik.

 

Minden, amit a kutyás sportokról tudni kell:

Állati sport rekorderek

Nagyon sok ok arra, miért űzzünk közös sportot kutyánkkal

Városi akrobaták – a parkours

Bezárt az utolsó londoni agárpálya

 

 

(kutyabarát.hu)

fotók: Csombók Edit, internet

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Hangulatos otthon webáruház

Hangulatos otthon webáruház

Apartman Dóra

Apartman Dóra

SEMMI EXTRA és egy kis KERT

SEMMI EXTRA és egy kis KERT

EMAN Apartmanház

EMAN Apartmanház