Kezdeményezik a hagyatéki törvény módosítását

Kezdeményezik a hagyatéki törvény módosítását

2017 ÁPR 18  |  Hasznos

A Vigyél Haza Alapítvány egyre több esetben találkozik azzal a drámával, mikor az elhunyt gazdi örökösei az állatot magára hagyják, kiteszik vagy gyepmesteri telepre adják le. Ezek az akár 10-12 éve pamlagon élő, kedves négylábú családtagok egyik pillanatról a másikra reménytelen körülmények közé kerülnek és örökbe adásuk a legnehezebb feladat. Ezért az alapítvány társadalmi párbeszédet kezdeményez a megoldás érdekében.

A hagyatéki törvény jelenleg csak ingó és ingatlan vagyont, vagyon értékű jogot, kötelezettségeket ismer: a cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes „személyként”, ugyanakkor meg sem említi az örökhagyó birtokában lévő társ-állatokat, akiket akár örökösként, akár hosszú távú kötelezettségként is értelmezni lehet, hiszen tartós ellátásukról az örökhagyó, szándékai szerint gondoskodott volna, amennyiben halála nem következik be.

Ezen állatok védelmében – akik saját érdekeiket érvényesíteni nem képesek – az alapítvány szükségesnek tartja, hogy a Hagyatéki Törvény szabályozza státuszukat és adjon lehetőséget arra, hogy élethez való jogukat hosszú távon, megfelelő minőségben biztosítsák.

Ezért szeretnék, ha elindulna egy közös gondolkodás a döntéshozókkal, döntést előkészítőkkel: hogyan lehetne az állatok érdekében humánusan és jogszerűen, megnyugtató és végleges megoldást találni?

Az alapítvány javaslata, hogy örökléskor az örökösöket kötelezzék, hogy haladéktalanul, megfelelően és ellenőrizhetően gondoskodjanak az örökhagyó elhunyta miatt magára maradt állataikról.

Amennyiben erre nem hajlandóak vagy nem képesek, az állatról való gondoskodást a Hagyatéki Törvény kezelje olyan hosszú távú kötelezettség vállalásnak, amelynek anyagi fedezetét az örökség terhére kell elkülöníteni.

  • Hagyatéki eljárást az állat érdekében, (a körülmények ismeretében, indokolt esetben) kezdeményezhesse állatvédő szervezet is.
  • Legyen kezelhető az állat az öröklésben érdekeltként is: ha érdeke veszélyben van
  • „cselekvő képtelen”- ként képviselhetné az érdekeit állatvédő szervezet.

Céljuk:

  1. Egy olyan végrendeleti blanketta kidolgozása, amely megoldást nyújt az örökhagyók hagyatékában maradt állatok (első körben kutyák) megfelelő elhelyezésére, a tartás ellenőrzésére, felügyeletére
  2. Javasolják a kutya elkülönítését a hagyaték többi részétől, továbbá a kutyával együtt a tartáshoz szükséges vagyonrész juttatását a gondozásra kiválasztott magánszemélynek  vagy szervezetnek.
  3. Fontosnak tartják, hogy (akár megyénként) legyenek kijelölve olyan szervezetek, amely ellenőrizni jogosultak a megfelelő tartást.

 

Kapcsolódó témáink:

Kutya örök(ség)be

A 89 éves Józsi bácsi belevette végrendeletébe a menhelyi kutyákat

Óriási szívvel rendelkező emberek, akik idős kutyát fogadnak örökbe

 

 

(kutyabarát.hu)

A képeken látható Maci és Leila, az idős kutya páros gazdája meghalt és mindkét állatot az örökösök leadták az Illatos útra, a főváros gyepmesteri telepére. Most együtt gazdit keresnek, aki biztosítja jövőjüket. Fotó: Göblyös Péter

Maci és Leila, az idős kutya páros gazdája meghalt és mindkét állatot az örökösök leadták az Illatos útra, a főváros gyepmesteri telepére. Most együtt gazdit keresnek, aki biztosítja jövőjüket. Fotó: Göblyös Péter

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

STIKA Budapest

STIKA Budapest

Ypsilon Café Étterem

Ypsilon Café Étterem

Anjuna Ice Pops - Buda

Anjuna Ice Pops - Buda

Buksi Kisállatfarm

Buksi Kisállatfarm