Mi a szeparációs stressz és mi nem az

Rág, kapar, összevizel mindent, rongál, vagy egész nap ugat a távollétünkben. Mára bármely, az otthonunkat érintő viselkedési zavar divatos gyűjtőfogalmává vált a kifejezés: szeparációs stressz. Vegyük sorra, mi az, és mi NEM AZ!

A szeparációs stressz, más szóval elválasztási pánik, leválasztási szorongás

Ezt a viselkedési formát a kutya akkor „produkálja”, ha egyedül hagyják teljes magányában. Súlyossága eltérő lehet intenzitásban, és időtartamban, a halkan nyüszítek 10 perctől, az órákon át tartó ugatáson, romboláson keresztül egészen addig, hogy a kutya önmagában is képes kárt tenni, csakhogy kijusson a lakásból.

Tünetei lehetnek a fent említett nyüszítés, indokolatlan ugatás, nyugtalan járkálás, rombolás, tárgyak megrongálása, ajtókaparás, vonítás, bevizelés, bepiszkítás (nem összekeverendő a még nem szobatiszta kutya ürítésével), súlyosabb esetben pánikroham szerű tünetekkel.  

NEM szeparációs szorongással összefüggő tünetek

Lefárasztás hiánya

Sokak számára a séta az egészségügyi dolgok elvégzését jelenti. Oka lehet az időhiány, lustaság, illetve a rossz időjárási körülmények. Ha ehhez egy magas mozgásigényű eb is párosul, akkor bizony a kutya energiája addig halmozódik, amíg elkezd produkálni olyan viselkedést, mint az agresszió vagy a szeparációs stresszhez hasonló tünetek úgy, mint folytonos nyugtalanság, nyüszítés, ajtókaparás, túlzott ugatás stb.

Figyelemfelkeltés

Sokszor mutatkozhatnak a kutyán a szeparációs stresszhez hasonló tünetek pusztán figyelemfelkeltésből, ami annyit jelent, hogy azért ugat, nyüszít, rág meg tárgyakat, mert nem kapja meg a neki járó figyelmet, és el szeretné érni, hogy foglalkozzanak vele egy kicsit. Ha egy tartalmasabb séta, játék után nem figyelhetők meg a fent említett jelek, akkor a megoldás adott.

Gazda irányítása

Köztudott, hogy a kutyák minden eszközt bevetnek időnként, hogy elérjék, amit akarnak. Ha az állat rájön, hogy a „hisztis” viselkedésével nyomást tud gyakorolni a gazdára, akkor alkalmazni fogja ezt, hogy elérje, amit akar. Például, ha az állandó felügyelethez áthívunk valakit (nagymamát, szomszédot), hogy vigyázzon rá, amíg távol vagyunk. Ez sem szeparációs szorongás, csak irányítás felvett viselkedéssel.

A valódi szeparációs szorongás kialakulása

Nem véletlen, ha sok kutyánál észlelünk ilyen tüneteket, mivel a kutya falkaállat. Folyamatosan a társaival együtt él, és a közelükben tartózkodik. Számára idegen a magányos létforma. De ne felejtsük el azt sem, hogy a mai kutyák már nem rendelkeznek olyan erős ösztönökkel, mint az elődeik, és ezért megtaníthatóak az egyedüllétre.

A szeparációs stressz okai

Ha nincs hozzászoktatva az egyedülléthez

Gyakori eset, pl. a nyugdíjas gazdáknál, akik napi 24 órát, évi 365 napot együtt töltve kedvencükkel, a napi ügyintézés során a kutya az ismert tüneteket produkálja. Illetve olyan kutyatulajdonosoknál is megfigyelhető, akik otthon dolgoznak, és szintén ismeretlenné vált a kutya számára a magány.

Dominanciából eredő viselkedési zavar

Akkor alakul ki, ha a kutyával való sétáltatás a gazda számára rémálom, mert kezelhetetlen az eb – akár fajtársaival viselkedik agresszívan, ha a gazda fél más kutyáktól, vagy a szomszédok utálják a kutyát, ezek miatt a gazda feszülten viszi sétálni. A hangsúly a gazda zaklatott lelki állapotán van: a kutya negatív élménnyel köti össze a külvilágot, és otthon hagyva aztán mindenáron utána akar menni, hogy felügyelje az eseményeket, mert úgy érzi, hogy társa nem képes helytállni.

Tanult viselkedés

Ritka eset, azoknál az állatoknál fordul elő, akik együtt élnek egy stresszes kutyával, vagy menhelyen ragadt rájuk.

Beledicsért, rosszkor megerősített viselkedés

Ha az állat stresszes viselkedést produkál, és a gazda próbálja megnyugtatni, simogatni, azzal pozitívan megerősíti a kutyát.

Ha a gazda alapvetően ideges típus

A kutya alkalmazkodik környezete habitusához, életfelfogásához. Egy higgadt embernek nyugodt kutyája van, egy hevesebb, lobbanékonyabb vagy éppen szorongó embernek a kutyája is hasonló viselkedést produkál.

A szeparációs stressz kezelése

A vezetői szerep tisztázása

A kutya-gazda kapcsolat a vezető és együttműködő szerepen alapul. A gond akkor kezdődik, mikor a szerepek felcserélődnek, és a gazdi kiszolgáló személyzetté alacsonyodik a kutya szemében.

Önállóság

Kezdettől fogva el kell várni az ebtől, hogy önállóan tudjon boldogulni bizonyos helyzetekben, pl. kocsiba beszálláskor, ne a gazdi emelje be, a vizes tálat ne nyomkodjuk az orra alá, majd iszik, ha szomjas, hagyjuk ismerkedni környezetével, fajtársaival, emberekkel, helyzetekkel, nem kell, hogy minden lépését aggódó tekintetek kövessék.

Lakás, ház, kert birtoklása

Akárhol él a kutya, ne engedjük, hogy a terület 100%-át birtokba vegye! Legyenek, olyan helyiségek, ahova nem jöhet utánunk, és magától sem mehet oda. Jelöljünk ki egy-két területet, amit csak emberek használhatnak. Ez erősíti a pozíciónkat, mint vezető és a kutya is hozzászokik, hogy pl. ha zuhanyzom, akkor egyedül kell lennie.

Napi egy óra „együtt-nélküle”

Jelöljünk ki egy órát naponta, amikor a kutyával ugyan együtt vagyunk, egy helyiségben is akár, de békén hagy minket. Sokan élnek úgy, hogy a hazaérkezéstől fogva az elalvásig sziámi ikreket játszanak a gazdival, ez valaki szerint jól van így, de ha már kialakult a szeparációs stressz, akkor érdemes erre az apróságra is figyelni, segíthet.

Lakás elhagyásakor történő változások

Reggelente csörög az óra, bekapcsoljuk a rádiót, tévét, a család együtt készülődik munkába, iskolába, kotyog a kávéfőző, megy a hajszárító, zuhany stb., majd hirtelen minden megszűnik, sötét lesz és síri csend. Túl nagy a kontraszt! Hagyjuk égve valamelyik villanyt, hagyjuk bekapcsolva a rádiót….ezzel még nem oldjuk meg a problémát, de a kontraszt kevésbé hangsúlyos.

Biztonságos odú

Olykor beválhat, ha szoba kennelt állítunk fel, amit letakarunk, csak a bejáratot hagyjuk szabadon. Sok eb számára nyugtatóan hat.

Üdvözlés, köszönés

Hazaérve legyünk higgadtak! Ha lepakoltuk a bevásárlást, kezet mostunk, és a kutya már lenyugodott, üdvözölhetjük! Elmenetelkor ne vegyünk hosszú, érzelmes búcsút a kutyától.

Nemtetszés

Nyilvánítsuk ki a kutyának, hogy a viselkedése nem kívánatos a közösségünkben.  Alkalmazzunk figyelem megvonást olyan napokon, amikor a kutya stresszesen viselkedett, amíg mi távol voltunk (látjuk, hogy rombolt, a szomszéd szólt, hogy ugatott egész nap, stb.) Úgy takarítsunk össze, hogy semmilyen reakciót nem vált ki belőlünk. Ha csapkodunk, üvöltünk, mert megette a fél ajtót, azzal csak megerősítjük a kutyát, hogy hatással van ránk a viselkedése.

És ami a legfontosabb! Ilyen és hasonló viselkedési problémák esetén kérd szakember segítségét!

 

Kapcsolódó cikkek:

Néhány helyen már lehet többletszabadságot kérni béren kívüli juttatásként

Van-e kapcsolat a gazda emberek iránt érzett érzései és a kutya szeparációs szorongása között?

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...