Várvizi Péter a konyhán, kutyája az étteremben

Várvizi Péter a konyhán, kutyája az étteremben

2017 MÁR 22  |  Hasznos

Várvizi Péter a legjobb magyar séfek egyike. A fantasztikus ételkülönlegességek megalkotása mellett pedig a kutyabarátság terén is olyannyira elhivatott, hogy a Larus étterem miatta is lett kutyabarát. Míg ő a konyhában főz, kedvence, Villám az étteremben várja. De vajon mit eszik egy séf kutyája?

 

A munkád a szenvedélyed is egyben?

Azt hiszem, egyszerűen az ízek kifejezőeszköze annak, amit érzek és látok. És nagyon szeretek igazán jókat enni. Nem szeretek evés közben unatkozni. Az pusztán a fiziológia. Azt szeretem, ha minden falatot élvezhetek. A tányérjaimat ennek szellemiségében alkotom és készítem el. Leggyakrabban csak leülök egy ceruzával és egy kockás papírral és elkezdem megrajzolni mindazt, amit, ha megehetnék, örömmel töltene el.

A Larus étterem tavaly különdíjat kapott az Év Kutyabarát Helye Pályázaton, mint a legjobb kutyabarát étterem.

A Larus egy nagyszerű intézmény. A legkreatívabb gasztroközpontként említeném magunkat. Jelenleg egy nagyszerű csapattal dolgozhatok, és egyre erősebben bontakozik ki az a műhelymunka, amely nagyon sok, kemény és fáradságos munka eredménye. Abban, hogy mára a hely kutyabarát díjjal rendelkezik, ebben nagy segítségem volt Losits Gábor is, aki a Larus marketing vezetője. De azt gondolom, hogy az egész házban dolgozó személyzet hozzátette mindazt, hogy ezt a címet megkapjuk.

Sokan látogatnak meg titeket kutyával?

Budapest egyik kiemelkedő zöldövezetében lehetünk, méghozzá alig pár lépésre a város, nyüzsgő forgatagától. Így magától értetődik, hogy sokan jönnek kutyát sétáltatni, akikre ugyanúgy odafigyelünk, ha éppen a teraszon vagy az étteremben helyet foglalnak és szeretnének bármit elfogyasztani, miközben a vendég fél szemét a szaladgáló ebén tartja. A fő titok, hogy teljesen természetesen kezeljük, hogy ha valaki éppen kutyával érkezik. Vannak törzsvendégeink, akik rendszeresen a kutyájukkal együtt térnek be hozzánk. Kollégáim ezen kutyákat név szerint ismerik.

És a saját kutyád? 

Az első igazán saját felelősséggel nevelt kutyusomat 12 éves koromban kaptam, egy magyar vizslát, Bercit. Az iskolán kívül mindenhol velem volt. Jól emlékszem: egy ausztriai síelésből jöttem siettem haza, mert édesanyám szólt, hogy Berci beteg. Hazaértem, ölembe hajtotta a fejét és elment. Megvárt.

Aztán kellett egy kis idő, amíg képes voltam másik kutyát magamhoz venni. És egyszer csak megláttam a jelenlegi kutyámat. 4 hetes volt. Egy „koszos képű” border collie, Villám, ma már 7 éves. Szinte minden reggel a Sió-parton fut velem, és élvezi a végtelen szabadságot. Olykor a nagyvárosba is elkísér, például karácsonykor a Larusba. Amíg én a konyhán dolgozom, ő az étteremben vár.


Péter gyermeke és Villám

Milyen gazdi vagy?

A legfontosabb négy parancs érdekel, hogy a kutyám ezeket tudja: Lábhoz! Indulj! Feküdj! Stop! Nagyon sokat tanulok még a mai napig is Villámtól, magamról. Szeretem nézni, ahogy a mezőkön szélvész sebesen fut. Lenyűgöz az a feltétel nélküli öröm, amivel nap, mint nap megajándékoz. Ahogy az állat megéli a jelent. Neki sosincs rossz idő, sose lusta kimozdulni. Így megyünk, ha esik, ha fúj. Ha ő nem lenne, lehet, olykor nem mennék, és nem vennék észre újabb szépségeket a természetben. Amelyekből aztán lehet, egyszer kockás papírra vetett rajz születik…

A saját kutyád mit eszik, szoktál neki főzni?

Sose főzök neki. Száraztápot kap, abból igazán prémium minőséget. Ugyanúgy szigorúan odafigyelek a napi adagokra és a minőségi alapanyagokra, mint a magam étrendjében.

Miért tartod fontosnak, hogy egy hely kutyabarát helyként működjön?

Nekem a kutya mindig jelen volt az életemben. Szüleim, édesapám is nagy kutyás. Édesanyám egy perc alatt elkényeztetné Villámot, ha megengedném. A barátaim szintén nagy kutyások. De a kutya felelősség. Nem kicsi. Így ha valaki kedvencével megy valahova, akkor egyszerűen jól esik neki, ha nem kell kirekesztettnek éreznie magát, csak azért mert kutyával van.

 

Ezeket a portrékat is ajánljuk:

A Zállatorvos valójában nem viccel

D. Tóth Kriszta kutyája a vizes sportok szerelmese

Esztergályos Cecília kutyás festőművész is

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Holland Pázsit Kft.

Holland Pázsit Kft.

Balatonföldvári kutyabarát fürdőhely

Balatonföldvári kutyabarát fürdőhely

Csilla utca kutyafuttató

Csilla utca kutyafuttató

Tiszavirág Szálloda

Tiszavirág Szálloda