Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

Egy kutya elvesztésekor érzett gyász felér egy családtag elvesztésével

2017 MÁR 16  |  Hasznos

Sokan, akik nem tartanak kutyát, kétkedve fogadják, hogy egy állat halálakor ugyanazt a veszteséget éljük át, mint mikor egy rokonunkat veszítjük el. Az emberek kétkedése miatt pedig sok kutyatulajdonos szinte lelkifurdalást él át, amiért így érez. Négy ok, amiért ne érezd bűnösnek magad!

#1 Többezer éve a legközelebbi barátunk

A kutyák és az emberek kapcsolata többezer évre nyúlik vissza, a kapocs funkciója sokat változott ugyan, de a lelki kötődés egyre erősödött az évek során, és mára a kutya a leginkább elválaszthatatlan társsá lépett elő. Olyannyira kifejlesztették a szociális készségeket a kommunikációban, hogy sokszor erősebb az interakció kutya és ember között, mint egy másik emberrel.

#2 Feltételek és kritikák nélküli visszajelzést kapunk

Nem véletlen: a kutya szelekciós tenyésztése arra is kiterjedt, hogy az egyedek mennyire figyelnek az emberre. A mai kutatások már bizonyítják: a kutyák képesek felismerni gazdáik érzelmeit, képesek támogatni őket kritikától mentes visszajelzéseikkel. Nem véletlenül igazolt, hogy a kutyát tartó emberek sokszor kiegyensúlyozottabbak, és maguk is hűségesebbek.

#3 A kutyával a biztonságérzetet veszítjük el

Mivel a felelősség a miénk, így a hétköznapjainkat is átszövi kutyánk jóléte. Bár az állatok nem gyerekek, de fontosságuk a gyerekekével vetekszik – ránk vannak utalva, feladatainkat el kell látni – még a nyaralásunkat is meghatározza. A hétköznapok biztonságérzetét is elveszítjük hiányukkal.

#4 A kutya családtag

Az emberi világban végbemenő elidegenedéssel egyre fontosabbá válnak a szűk családmag kapcsolatai, jobban támaszkodunk a mindennapokban mellettünk álló emberekre – és a kutyára, akiben még csalódni sem tudunk soha.

Ha a társadalom elfogadóbbá válik majd a kapcsolat fontosságának elismerésében, akkor mi, kutyások is könnyebben megélhetjük kutyánk elvesztését, mert nem kell félnünk attól, hogy beismerjük: halála joggal fáj ugyanannyira, mint egy emberé.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Life with dogs

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Háza

Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Háza

Fék Étteremt

Fék Étteremt

Kadarcsi Csárda Múzeum

Kadarcsi Csárda Múzeum

Országos Állatvédőrség Alapítvány

Országos Állatvédőrség Alapítvány