Saját KB bal
Saját KB jobb

Döntsd el Te, hol alakítsanak ki kutyajátszóteret!

Évek óta az elkötelezett, felelős állattartás mellett tettük le a voksunkat. Valljuk, hogy a kutyatartás többéves felelősséget és lekötöttséget jelent, ezért nagyon fontos számunkra, hogy milyen környezetben tartjuk a kedvencünket és milyen lehetőséget tudunk neki biztosítani a mozgásigényének a kielégítésére. 

 

A felelős állattartásnak több ismert összetevője van a rendszeres állatorvosi ellátástól kezdődően, a szocializációs folyamatokon át, a megfelelő mennyiségű napi mozgás biztosításán keresztül, a kutyatréningig bezárólag. Mindemellett fontos, hogy kedvencünket kifejezetten a kutyáknak szánt táppal etessük és természetesen folyamatosan gondoskodnunk kell a külső-belső élősködők elleni védelemről is. Ennek az úgynevezett „well careness” állattartó filozófiánknak egy újabb állomásához értünk, a Bayer Állategészségügyi divíziójának szervezésében létrejött Kutyatér programunkkal.  

Célunk egy már meglévő kutyafuttató felújítása és átalakítása kutyajátszótérré, hogy színvonalasabbá tegyük azt az ott élő kutyák és kutyások számára. Elindítunk tehát egy olyan országos szavazást, amelyben minden városban élő kutyás érintett és a legaktívabb kutyatulajdonosok esetében lehetőség nyílik arra, hogy a településükön megtalálható kutyafuttató vagy kutyajátszótér felújítását szavazataikkal támogassák.

De mit is jelent a kutyajátszótér és mitől több, mint egy kutyafuttató?

A városi kutyatartók életében a munkanapok alatt az ember-állat közötti kapcsolat sokszor csak a közös sétáltatásokra korlátozódik. Lakótelepi környezetben mentőöv – mondhatni utolsó szalmaszál – a kutyatér, hiszen legtöbbször csak kakilni, pisilni visszük le a kedvencünket és egy ilyen egészségügyi séta alkalmával kevésbé van időnk foglalkozni velük.  A játszótér egy jó lehetőség arra, hogy a kutya is „kitombolhassa” magát, és ezzel maximalizálni tudjuk a sétáltatás alkalmával eltöltött hasznos időt.

Maga a kutyajátszótér szó is egy új fogalom a kutyatartás világában. Az emberek a kutyafuttatóval azonosítják, de ez több annál. Ez is a kutyák futtatására kijelölt hely, de itt idomítási lehetőség is van. Egy kerítéssel körbezárt hely, amely kulturált mozgási lehetőséget ad, és ápolt környezetben találkozhatunk más kutyákkal. Nem elhanyagolható szempont  a kedvencekre nézve az sem, hogy  a gondozott tér kevesebb veszélyes parazitát jelent rájuk nézve.

A Kutyatér egy magasabb nívót képvisel a kutyatartás világában. Használatával javítjuk a kutyatartás színvonalát és kultúráját az igényesség irányába visszük el. Mint egy gyermekjátszótéren itt is megtalálhatóak a klasszikus játékok, csak éppen kutyusokra tervezve. Van oszlop sor, cső, gátak, libikóka, fa padló vagy éppen a jól ismert autógumis keret is. Túl a mozgásigény kielégítésén, ezen játékok mindegyike egyben fejlesztő eszközként is funkcionál az ebek számára.

A játszótér használata kulturáltságot követel a gazdik részéről is. Létezik egy elvárt viselkedési mód, melyet minden kutyásnak be kell tartania ahhoz, hogy kutyusunk és a többi ott játszó is jól érezhesse magát. Az a legfontosabb, hogy vigyázzunk a tisztaságra, azaz szedjük össze a kutyapiszkot, így csökkentsük a fertőzéseket és a parazitaveszélyt. Fontos, hogy a kedvencünk is megkapja a megfelelő gondoskodást és azt az életteret, ahol egészségesen fejlődhet.

A programunk természetesen nem hanyagolja el a kevésbé jó sorsú kutyákat sem. A kezdeményezésünket örökbefogadó napokkal is összekötöttük. A szavazás május 31-ig tart és június 6-a után hirdetünk nyertest. A felújított kutyajátszótér átadása szeptember 9-én lesz. Reméljük, hogy sok szavazót és támogatót tudunk megmozgatni és ezt a kezdeményezésünket a jövőben is folytathatjuk, újabb esélyek és játékok reményében.

A programot a www.felelosallattartas.hu honlapon fogjuk elindítani 2017. március 13-án, de a Facebook oldalunkon és a legtöbb online felületen, valamint TV reklámban is felhívjuk erre a fontos kezdeményezésre a figyelmet.

Szeretnénk, hogy minél több boldog gazdi engedhesse játszani kutyáját az új Kutyatéren! Szavazz Te is, hogy melyik kutyafuttatót újítsuk fel kedvencednek!

Linkek:

https://www.felelosallattartas.hu

https://www.facebook.com/felelosgazdik

https://www.instagram.com/felelos_gazdik

https://www.youtube.com/user/felelosgazdik

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...