A leghíresebb nőstény kutyák a világon

Számos kutya vált világhírűvé akár egy film szereppel, akár egy nemes cselekedetével, de a legtöbb ismert kutya bizony kan volt. Összeszedtük hát a legismertebb szuka kutyákat, talán sokan nem is tudják, hogy ezek a világhírű ebek lányok voltak. 

A világ talán egyik leghíresebb négylábúja Lajka, aki az első élőlény volt a világűrben. A moszkvai kutya kóbor állatként kezdte pályafutását, majd 1957-ben lőtték fel a Szputnyik 2 űrhajóval. Sokan elfelejtik megemlíteni, hogy Lajka szomorú sorsra volt hivatott: a műholdnak nem volt visszatérő képessége, így Lajkára a biztos halál várt az űrben, ami a felszállás után pár órával be is következett.

Susie-nak köszönhetjük, hogy tragikus sorsa okán szigorodott az állatkínzásért kapható büntetés az Egyesült Államokban. Susie egy szuka pit bull volt, akit 2009-ben egy parkban még kölyökkorában felgyújtottak, és magára hagyták. Súlyos égési sérüléseket szenvedett, de túlélte. Az elkövető két év börtönbüntetést kapott, akit az akkori törvények alapján nem lehetett volna börtönnel büntetni. Susie-t egy olyan hölgy fogadta örökbe, akit korábban kutyatámadás ért. Ez lett „Susie törvénye”.

Gabi a belgrádi állatkert egyik őr kutyája volt. Nevéhez fűződik a ’80-as években egy jaguár szökési kísérletének megakadályozása. Gabi vette észre a sötétben, hogy egy jaguár valahogy kimászott a ketrecből. A vele őrségben lévő kutya elszaladt, Gabi egyedül rávetette magát az állatra. Komoly sérüléseket szenvedett, de szerencsésen felépült, saját szobra ma is megtalálható az állatkertben.

Dorothy világhírű fiú kutyáját, Toto-t valójában végig egy nőstény terrier, Terry játszotta, és heti 125 dolláros fizetésével jobban keresett, mint több ember színész. Karaktere annyira megfogta az embereket, hogy két Óz könyv is született a főszereplésével.

Lassie nem csak egy film főszereplője, lényét annyira megszerette Hollywood, hogy ő az egyik a 3 kutya közül, aki csillagot is kapott a Hírességek sétányán, és négylábú létére Emmy díjat is nyert. A bátorság és a kitartás mintaképe lett. Érdekes, hogy a Lassie történetben fordítva volt, mint az Ózban: lány karakterellenére mindig kan kutyák formálták meg a szerepét.

A második világháború egyik híres szukája egy yorkshire terrier volt, aki Smoky névre hallgatott. Smokyt egy elhagyatott rókalyukban találta egy amerikai katona valahol az Új-Guineai dzsungelben, majd Wynne tizedeshez került. A kutya tizenkét repülős bevetésben vett részt, túlélt 150 légitámadást és egy tájfunt Okinaván. Egyszer figyelmeztette gazdáját a közeledő gránátrepeszekre, és ezzel megmentette az életét. 1945-ben egy 20 cm szűk csövön húzta át a távíró vezetékét, ezzel napokat takarítva meg a Ligayen-öböli bázist építő alakulatnak. A háború végén Wynne hazavitte otthonába, Clevelandbe, ahol két emlékművet is állítottak a háborús hős yorkinak.

 

További érdekességeink:

Híres nők kutyával

Tényleg jártak kutyák az űrben?

Kém kutya a Fehér Házban

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...