Segítség, a kutyám magával játszik

Segítség, a kutyám magával játszik

2017 MÁR 02  |  Hasznos

Itt a tavasz, dagad az … érdeklődés. De csak mi hisszük azt, hogy kutyáink szexuális téren eléggé maradiak. Épp itt az ideje a prűd életszemléletet félretenni kedvenceinkkel kapcsolatban, és új szókincs nézni: lássuk, mi a valódi helyzet az ebekkel egyéb szEBszuális téren. „Ismerjük az érzést, mikor a főnök jön ebédre, és Fifike becipeli a plüsst a nappali közepére, majd meghúzza a legnagyobb társaságban.

Az önkielégítést sok ember talán viccesnek találja a kutyáknál, azonban, Dr. Sátori Ágnes viselkedésterapeuta szerint, ha nem történik a viselkedésben megszakítás, a kutya hamar megtanulja, hiszen jó érzést ad neki. Akár egy rossz szokásnak is nevezhetjük, de sok esetben ennél súlyosabb problémákat vet fel. Ha sikerül tisztázni, hogy miért csinálja a kutya, akkor meg lehet rá találni a megoldást.

„A viselkedészavaros betegségeken belül előfordul egy bizonyos OCD szindróma (Obsessive Compulsive Disorder): a mániákus kényszeres betegség. Egy magasabb fokú aktivitási szint vagy ingerszegény környezet mellett szokott kialakulni, és gyakorivá válik, hogy ilyen cselekvésekkel kezdik lekötni a figyelmüket. Ilyen esetekben az úgynevezett  átkondicionálást tudjuk alkalmazni: eltereljük a figyelmét, egy másik viselkedést tanítunk neki ehelyett. Mindenképp növelni kell a fizikai aktivitását és szellemi terhelését. Gyakran olyan gazda-kutya párosnál szoktak ezek a problémák előjönni, ahol nagyon erős a kötődés; ahol ember és kutya szinte egyenrangú társai egymásnak.”

Egyrészt beszélhetünk a kutyák megszokott, ösztönös párzásáról, az ivarzásról. A ráugrálás és a hágó mozdulatok elvileg a normális párválasztás, az utódlétrehozás részei. De ugyanakkor, ha például két kan kutya közül az egyik, vagy esetleg egy fiatal kutya, akiben a nemi érés alatt van egy bizonyos mértékű izgalmi állapot, a másikra ugrál, és hágó mozdulatokat tesz, ez a viselkedés a dominancia kifejezésének eszköze is.

„Mikor agresszivitási gondokkal küzdő kutyát vizsgálunk, fontos kérdés, hogy vajon a gazdi felé végez-e hasonló mozdulatokat. A plüssállatos viselkedés is lehet agresszivitással, dominanciával kapcsolatos probléma. Ha egy nagyon súlyos szintre jut el, azt bizony már kezelni kell. Teljesen belemerülhet a kutya, akár más dolgokkal már alig foglalkozik. Sokan azért fordulnak ezzel állatorvoshoz, mert olykor rettentő zavaró tud lenni a környezet számára.”

Dr. Varga József állatorvos szerint az önkielégítést nem mondhatjuk súlyosan károsnak, kivéve, ha a kutya nagyon gyakran és erőteljesen csinálja. Használni azonban semmiképp nem használ semmire, sőt. Furcsa, de a rendellenes, feszítő testhelyzettől hosszú távon akár a gerinc is károsodhat.

„Valamilyen szinten tévhit az, hogy ez jó a kutyának, hiszen ezzel a tevékenységgel egy folyamatosan magas tesztoszteron szint is együtt jár, ami akár a prosztata megnagyobbodásához, gyulladásához és rákhoz is vezethet. 

Nem jó egy állatnak sem, ha állandóan kanos, főleg hogy nem minden kutya tudja ezt magának megoldani. Hosszú távon ez a felfokozott kanosság egy olyan állandó stresszt is okozhat, hogy akár immungyengülés is kialakulhat, és ennek talaján betegségek is felüthetik a fejüket.”

Varga doktor szintén említést tesz a viselkedéssel kapcsolatos összefüggésekre. A fizikai ártalmakon kívül viselkedési problémákról is beszélhetünk ezen esetekben. Véleménye szerint huzamosabb ideig a plüssállat engedésével is csak ártunk szeretett társunknak. A doktor úr nem titkolja: a legtöbb esetben az ivartalanítás elkötelezett híve. 

„Ismerjük az érzést, mikor a főnök jön ebédre, és Fifike becipeli a plüsst a nappali közepére, majd meghúzza a legnagyobb társaságban. Kellemetlen, de nem csak a viselkedés miatt, ez az állat számára sem jó. Részemről ezt hosszú távon tudatosan hagyni és elfogadni egy ugyan gyenge, rejtett, de állatkínzásnak minősítendő.”

Ha ilyen gondunk van, ideje döntenünk: a plüssállat és a herék maradjanak, vagy végérvényesen menniük kell. Az ismeretek bővítése érdekében pedig kérdezzük meg állatorvosunkat és lelkiismeretünket.

 

Hasznos tartalmaink közül:

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak szorosan összefügg

Kutyásnak lenni - nyitottság vagy magány?

Kutyagyász - létezik-e?

 

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Rapido Fast and Good

Rapido Fast and Good

ba bar Bistro

ba bar Bistro

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Fehérkereszt Állatvédő Liga

Gépmadár park kutyafuttató

Gépmadár park kutyafuttató