A bántalmazott kutyák viselkedése

A bántalmazott kutyák viselkedése

2017 FEB 17  |  Hasznos

Az állatbántalmazás ritkán kerül a felszínre, és többnyire nem sikerül minden részletében feltárni. Nehéz vizsgálni a következményeket, hiszen sokszor nem tudjuk, milyen lehetett a kutya a bántalmazás előtt. Egy kutatócsoport mégis megpróbálta: nem bántalmazott kutyákkal hasonlítottak össze áldozatokat, ezzel is segítve a felépülés folyamatát.

Azt meg lehet vizsgálni, hogyan viselkednek a bántalmazáson átesett kutyák, de ettől még nem mindig tudjuk, milyenek voltak ők maguk a traumatikus események előtt.

A vizsgálat során arra kérték egy kutyás egyesület tagjait, hogy ha úgy vélik, a kutyájuk korábban átesett bántalmazáson, töltsenek ki egy kérdőívet. Több mint 1100-an válaszoltak. Ebből az adatbázisból öt szakértő 69 kutyánál találta - az élettörténet és a fizikai sérülések alapján - nagyon valószínűnek az abúzust. E kutyák kérdőívvel értékelt viselkedését 5239 olyan kutyáéval vetették össze, akik korban, befogadásuk idejében és beszerzési forrásukban megegyeztek a bántalmazott kutyákkal.

Az eredmények szerint nyugtalanabbak, több kötődést mutatnak, és több figyelmet igényelnek az abúzust átélt kutyák. Jobban félnek idegen emberektől és kutyáktól, valamint több agressziót mutatnak feléjük (az agresszió és a félelem sok más tanulmány eredménye szerint is gyakran kapcsolatban áll).

Jóval több viselkedési probléma fordul elő náluk: gyakrabban hemperegnek ürülékben, félnek a lépcsőzéstől, többet ugatnak, és gyakrabban mutatnak furcsa vagy ismétlődő viselkedést (pl. cipők felhalmozása, gödörásás, farok kergetés), ami kényszerbetegségre utal.

Kérdés, hogy az észlelt különbségek valóban a bántalmazásra vezethetők vissza, és nem például arra, hogy a kutyák bizonyos jellemzői hajlamosítják a körülöttük élőket az agresszióra. (A gyerekeknél például már tudjuk, hogy az agresszivitás a bántalmazás következménye és kiváltó oka is lehet.) A nehézségek ellenére nagyon fontos, hogy a kutatások elinduljanak ebbe az irányba is.

 

 

Hasonló tartalmak:

Létezik-e hallucináció kutyáknál?

Kutyagyász

Kevesebb ideig élnek a kutyák, mint 10 éve

 

 

 

Kubinyi Enikő
ELTE Etológia Tanszék

(Kutyabarát.hu)

Forrás: NCBI
Fotók: pixabay, flickr, wikimedia

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Széchenyi Étterem és Kertvendéglő

Széchenyi Étterem és Kertvendéglő

Óhegy park kutyafuttató

Óhegy park kutyafuttató

Dunapark Kávéház

Dunapark Kávéház

Riolittufa-szurdok, Medves-fennsík

Riolittufa-szurdok, Medves-fennsík