Kutyás kiruccanásaink - Várak, bazaltkúpok és kutyák

Kutyás kiruccanásaink - Várak, bazaltkúpok és kutyák

2017 FEB 09  |  Hasznos

Ezúttal egy olyan vidék meglátogatását és bemutatását tűztük ki célul, amelyről talán nem annyira közismert, milyen különleges látnivalókat és lehetőségeket rejt a kutyás természetkedvelők és az aktív kikapcsolódást keresők számára. Palócföld, Szlovákia. 

Kalandozásainkat a nógrád megyei Eresztvényből kezdtük, és első úti célunk a Salgó vára volt (jobbra). Az út hatalmas bükkfákkal borított erdőn keresztül, az eresztvényi tanösvény egy részén vezet. A túra nem megerőltető, csak az út vége felé van egy kicsit meredekebb szakasz, ahogy a várhoz kell felkapaszkodnunk. A kirándulás kutyával is nagyon jól teljesíthető.

A 13. században a Medves-fennsík 625 m magas vulkáni csúcsára épült várból mára már szinte csak romok maradtak, egy torony van viszonylagos épségben. A várfalakról viszont olyan fantasztikus panoráma tárul elénk, amely bőven kárpótol bennünket az igazi vár hiányáért. Látjuk az északi-középhegység hegyeit, de szép időben még a Magas-Tátrát is.

A Salgó vára és környéke természetvédelmi terület, és egész évben belépődíj nélkül látogatható.

A következő túránkon ezúttal a Medves vidékének egyik érdekes képződményét, a „Tengerszem”-nek nevezett Középbánya-tavat kerestük fel (balra).

Valóban megérte ide eljönni, mert mind a tó, mind a környéke nagyon szép. A tó vize tiszta, kutyánk nagy élvezettel úszott benne. Ez a túra sem megerőltető, hossza kb. 5,5 km, így 2,5-3 óra alatt kényelmesen teljesíthető. A tavat körbe is lehet járni, az egyik oldalon az út a tó mellett, a másik oldalon az egykori kőfejtő tetején vezet.

A magyar-szlovák határtól alig pár méterre magasodó Somoskői várhoz Eresztvényből a Petőfi sétányon, a Salgó vár és a Somoskői vár közötti 8 km hosszú túraútvonalon indultunk, amely Petőfi Sándor környéken tett utazásainak emlékére kapta ezt a nevet. A Somoskői vár alatt található Petőfi Emlékkunyhó pedig a költő 1845. június 12-i, Somoskőben tett látogatásának emlékét őrzi.

A szépen helyreállított vár ugyan Szlovákia területén áll, de ma már itthonról is egyszerűen elérhető, észre sem vesszük, hogy nem Magyarország területén járunk. Kutyát elvileg nem szabadna bevinni a várba, de a pénztáros, aki tökéletesen beszélt magyarul, szó nélkül beengedte, és még vízzel is megkínálta. Arra kell készülnünk, hogy itt semmiféle infrastruktúra nincs, se víz, se mosdó. Amikor ezt a kirándulást tervezzük, erre feltétlenül gondoljunk!

A Somoskői vár és várdomb északi részén található világhírű „bazaltzuhatag” olyan látnivaló, amelyet feltétlenül érdemes felkeresni.

Ha energiánk és időnk is engedi, érdemes a bazaltképződménytől tovább folytatnunk az utunkat a Somoskői tanösvényen lefelé. Az erdőben a kőtengert követően kényelmes útvonalon sétálhatunk tovább a Krúdy-forrásig, ahol két kis tavat is találhatunk. A forrás vize kellemesen felfrissített bennünket.

A következő napon autóval mentünk tovább a Füleki várhoz, amely innen mindössze 13 km-re található. A hatalmas vár, (illetve ma már inkább csak várrom) egy tűzhányó kráter peremének maradványaira épült még a tatárjárás előtt.

A várban sétálva egy 5 állomásból álló tanösvényen ismerkedhettünk meg a vár történelmével és a várhegy földtanával.

A szlovák-magyar határvidéken eltöltött 3 nap sajnos túl kevés volt ahhoz, hogy minden értékes látnivalót felfedezzünk. Másoknak is azt javasoljuk, induljanak el, barangoljanak, gyönyörködjenek, töltődjenek fel ezen a különleges tájon! Határtalan élmény két- és négylábúnak egyaránt.

 

Korábbi kutyás kiruccanásaink:

Grad, Őrség és megszámlálhatatlan tó

Írottkő, Léka, Sárvár

 

 

Hosszú Noémi

utazzkutyáddal.hu FB

 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Kispesti Halásztanya étterem

Kispesti Halásztanya étterem

Park Inn By Radisson Budapest

Park Inn By Radisson Budapest

Dog Garden

Dog Garden