Budapest Bike Maffia – emberek és állatok bringás segítői

Budapest Bike Maffia – emberek és állatok bringás segítői

2017 FEB 10  |  Hasznos

2011 karácsonya előtt két héttel összeállt pár bringás. Kitalálták: ha már családjukkal megünnepelték a szentestét, mennek egy kört éjszaka a városban. De akkor már értelmet is kerestek neki: meglátogatják a hajléktalan embereket, és visznek nekik enni, inni. A facebookon elindították a Budapest Bike Maffia oldalt, mert már akkor tudták, hogy ez nem csak egy alkalmas sztori lesz. Azóta számos fantasztikus projektjük fut, többek között állatmenhelyek segítése. Igen, ilyen is van Magyarországon! A Budapest Bike Maffia elnökével, Havasi Zoltánnal beszélgettünk. 

Mesélj pár dolgot az indulásról, a kezdeti tervekről - mi volt az alapvető cél?

Nagyon nagy volt a közösségi oldalunk visszhangja, neki köszönhetően sokan jöttek adományozni. Két napig vittük az ételeket, takarókat. Az akció után éreztem, hogy megérkeztem, ezt akarom csinálni. A cél első körben a segítségnyújtás és az öröm átélése volt rászorulóknak és magunknak.

A kutyás segítség ötlete hogyan született meg, kiknek tudtok és mivel segíteni?

Vannak, akik embereken nehezebben segítenek. Sokan félnek a konfrontációktól, esetleg nem rokonszenveznek a városban csapatostól bringázással. Így nagyon jó ötletnek bizonyult különböző állatmenhelyeket felkeresni, így egy kisebb-nagyobb bringatúrát is szervezhetünk. Látogatások alkalmával adományokat viszünk, kutyát sétáltatunk. Ez az átlag 40-50 emberrel számolva egy-egy nap óriási segítség tud lenni. 

Ez a projektünk Pacsi néven fut. A Pacsi program a Budapest Bike Maffia állat szeretgető és szelídítő különítménye. Az adományokon felül fizikai és érzelmi hozzájárulásunkkal igyekszünk segíteni az ott lakó négylábú gazdikeresők mindennapjait és persze a kétlábú dolgozók munkáját: kutyát sétáltatunk, konzerveket rakodunk, takarítunk, cicákat csalogatunk és doromboltatunk.

A kutyákon kívül kiknek tudtok, szoktatok segíteni, és hogyan?

Főként hajléktalan embereknek, rászoruló családoknak segítünk. Társadalmilag fontos, kreatív, szociális projekteket hozunk létre. Van közös főzésünk, szendvicskészítős vitamin kommandónk: ezeken ételt, takarókat és az utcán élőknek fontos dolgokat viszünk ki.
A „mybudapest photoproject” keretében 100 eldobható kamerát osztottunk ki, és megkértük a hajléktalan embereket, hogy fotózzák le úgy Budapestet, ahogyan ők látják. A legjobb képekből falinaptár készült, melynek a nyereségét az alkotók kapják meg.

Legújabb projektünk, a „Sweet Home” keretén belül rászoruló családok lakását újítjuk majd fel. Emellett zakatol a „+1 szendvics” projektünk, ahol 35 iskola diákjai hoznak egy héten egyszer egyetlen szendviccsel többet az iskolába, melyeket mi melegedőkbe, hajléktalanszállóra viszünk. Ezen kívül több érzékenyítő akciónk van: ezeket ITT és ITT tudtok jobban megismerni.

Az elmúlt évben több tonna tartós élelmiszert és több mint 55.000 adag ételt sikerült eljuttatni a megfelelő helyekre.

Mik a jövőbeni tervek?

Erre az évre főként az ételpazarlás ellen vesszük fel a harcot. Emellett szeretnénk különböző civil szervezetekkel, ellátó intézményekkel még szorosabbra fűzni a kapcsolatot, sok iskolát meglátogatni, hogy átadjuk a mintát. Az év eleje óta egy tudatos szervezetfejlesztés zajlik, melynek köszönhetően körülbelül 25 új önkéntest integrálunk a háttérmunkába. Nagy kihívás, de menni fog.

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Tappancs Állatvédő Alapítvány

Tappancs Állatvédő Alapítvány

Legelő Salátabár

Legelő Salátabár

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

Oroszlános Borvendéglő és Borhotel

Lehel utcai (Hun utca) kutyafuttató

Lehel utcai (Hun utca) kutyafuttató