Saját KB bal
Saját KB jobb

Kullancs ma, holnap és mindig – télen is

Hiába a tartósan hideg idő, az állatorvosok figyelmeztetnek: télen is ajánlott a kullancs elleni védekezés, ugyanis sajnos már ebben az évszakban sem kerüli el kedvencünket a kullancsfertőzés. A kullancsokat egyébként rejtőzködő életmódjuk miatt maximum ritkítani lehet, kiirtani lehetetlen.

 

Az enyhe időjárásnak köszönhetően mára már nem igazán lehet kullancs szezonról beszélni, egész évben folyamatosan találkozhatunk velük. Így a kutyák időszakos kullancs elleni védekezése kezd átformálódni, a legtöbb állatorvos a folyamatos védekezést ajánlja.

A külső védekezésben az eddig használatos nyakörvek és bőrre csepegtethető cseppek széles választéka nem igen változott az elmúlt években. Viszont viszonylag újdonság, hogy egy-két éve már elérhető a tablettás védekezés, aminek igen jó a hatásfoka a tapasztalatok alapján.  12 hétig nyújt védelmet, bár a kullancs belemehet a kutyába, viszont ahogy kapcsolatba kerül a vérárammal, azonnal elpusztul és kiesik az állatból. Ez főként azoknak a gazdiknak jó hír, akiknek esetleg kutyájuk allergiás a nyakörvekben, cseppekben lévő vegyszerek valamelyikére.

_________________________________________________________________________________________________

Tudtad?

Érdekes elképzelni, hogy a kullancs, mielőtt befúrná magát a kutya bőrébe, érzéstelenítő váladékot fecskendez a bőrre, ezzel is csökkentve a rizikóját annak, hogy az állat megérezze a csípést és esetleg egy jól irányozott kaparással lepöckölje a betolakodót.

Vannak vak és látó kullancsok, a vak egyedek hőre mennek, hő térképként érzékelik az állatot és piros foltokat keresnek, ahol a legvékonyabb a bőr. Amikor hatott a szer, akkor indul a művelet: a fullánkjával – ami leginkább egy fűrészre hasonlít – átfúrja a bőrt. Eközben ismét fecskendez véralvadás gátlót, gyulladáscsökkentőt a résbe. Ezután egyfajta cementanyagot juttat a résbe a szívókáján keresztül, amivel kvázi bebetonozza magát a bőrbe, ezért nem olyan egyszerű kiszedni. Majd kezdődik a szívás, ami eltarthat akár több napig is.
__________________________________________________________________________________________________

Belső védekezés terén továbbra is megbízható védelmet nyújthat a Lyme-kór elleni oltás, amit évente kell ismételni. Általánosságban elmondható, hogyha olyan szerrel védekezünk, ami meg is öli a kullancsot és ezen felül Lyme-kórral is be van oltva kutyusunk, itthoni viszonylatban a leghatékonyabb védekezési módot választottuk.
Jelen pillanatban létezik vakcinás védekezés a babesiosis ellen is, azonban nem számolhatunk be átütő sikerről, és elég heveny mellékhatások is jelentkezhetnek.

 

 

Mik a tapasztaltok az úgynevezett ultrahangos kullancsriasztókkal kapcsolatban?

Sokan használják, száz százalékos védelmet ugyan nem nyújt, de kombinálva más szerekkel megfelelő kiegészítő lehet. Az ultrahang kellemetlen a kullancs számára, ezért távolodik a forrástól, viszont ha nagyon éhes, akkor leküzdi ezt a fajta kellemetlenséget.    

A legfertőzöttebb terület Ócsa környéke volt, már az 1980-as években is viszonylag sok kullancs volt. Szerencsére azonban elmondható, hogy amíg a fertőzött kullancsok száma évről évre országszerte növekszik, az orvosok nem találkoznak több beteggel, aminek az oka az lehet, hogy egyre szélesebb körben terjed a tájékoztatás.

 

Ezek is hasznosak lehetnek:

8 tévhit a kullancsokról

Amit a mérgekről minden kutyatartónak tudnia kell

Irtó jónak bizonyultak a kullancsirtó nyakörvek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: wikimedia, maxpixel
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...