Kutyás kiruccanások – Írottkő, Léka, Sárvár

Kutyás kiruccanások – Írottkő, Léka, Sárvár

2017 JAN 18  |  Hasznos

Az utazzkutyáddal.hu jóvoltából bemutatjuk nektek Magyarország legszebb kirándulóhelyeit, ahova kutyátokat bátran magatokkal vihetitek. Természetesen a személyes élménybeszámoló mellett hasznos tippeket is adunk, ami segíti a kutyás túra zökkenőmentességét.

A Kőszegi-hegységben található 884 m magas Írottkő a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja, amely egyszerre fekszik Magyarország és Ausztria területén. Mi Velemből indultunk, és az aszfaltozott úton felmentünk autóval ameddig lehetett, majdnem a Hörmann-forrásig. Innen az Írottkő Tanösvényen haladtunk a hegycsúcs felé. A Tanösvény kb. 2 km hosszú.

A hegy tetején álló kilátó 1913-ban épült, és 2010-ben újították fel. A torony közepén húzódik az osztrák-magyar határ, amelyet határkő is jelez. A kilátóba mindenképpen érdemes felmenni, és a páratlan panorámáért még belépődíjat sem kell fizetni.

A kilátó közelében, csodálatos természeti környezetben pihenőhelyeket alakítottak ki, innen túrázni is indulhatunk, Ausztriába is. Ezek a túraútvonalak viszont elég hosszúak, kirándulásaink tervezésénél ezt figyelembe kell venni.

Elhatároztuk, hogy a Szent Vid kápolnát, amelyet az Írottkő felé vezető úton láttunk meg a hegyoldalban a fák között megbújva, feltétlenül megnézzük a visszaúton.

A következő állomásunk Cák volt, amelynek fő értéke a XIX. sz. második felében épült, jelenleg műemlékvédelem alatt álló Cáki pincesor. Az egykor híres borkultúra emlékét ma már csak a hófehér, zsúpfedeles pincék, (inkább kis házak) őrzik, amelyekben egykor gyümölcsöt és bort tároltak. A kis házaktól nem messze található a Hordómosó-forrás. Ezt a funkcióját mára már elveszítette, viszont kellemesen hűs vize jól esett gazdának és kutyának egyaránt.

Az osztrák határ közvetlen közelében, Bozsokon, a Határmenti Vigadóban energiát tankoltunk, ami abszolút kutyabarát csárdának bizonyult.

A határmenti barangolásunk következő úti célja Léka (Lockenhaus) volt, ahol a híres középkori Lovagvár már messziről hívogatja a látogatókat. Egy várudvari sétára kutyánkat is bevihetjük pórázon.

A Lovagvár alatt van egy kis tó, nagyon szép környezetben, viszont a vize sajnos még kutyaúsztatásra sem megfelelő. Kárpótlásul a Gyöngyös-patak hűs vizét próbálta ki a kutyánk nagy évezettel.

A várból és a tótól több jelzett kiránduló útvonal indul a Kőszegi-hegységbe, Magyarországra is. Egynapos túra keretében akár innen is felkereshetjük a népszerű kirándulóhelyként számon tartott Hétforrást, az osztrák-magyar határ közvetlen közelében, a régi határsávban.

A Hétforráshoz mi Kőszegről indultunk. Aszfaltozott úton, de gyönyörű erdőben visz az út, nem megerőltető, oda-vissza kb. 5 km. A bővizű forrást a Millennium évében, 1896-ban építették ki, és hét nyílását a 7 vezérről nevezték el.

A Kőszegi-hegységben tett kirándulásainkat Sárváron fejeztük be, fáradalmainkat a Termálfürdőben pihentük ki. Ide kutyánkat természetesen nem vihettük be, de a város a kutyák számára is igazi wellness-t biztosít. A fürdő mögött ugyanis egy árnyas, ösvényekkel, hidakkal, irányítótáblákkal kiépített tórendszer csábít kisebb-nagyobb sétákra, kocogásra. A tavak csónakázótavak, nem fürdőtavak, így hűsítő vizét kutyánk is kedvére élvezhette.

A városban magas színvonalú szállodák és apartman házak kínálnak szálláslehetőséget, amelyek közül több négylábú kedvencünket is szeretettel látja.

Fontos! Kirándulásaink során többször keresztezzük az országhatárt, ehhez elengedhetetlen, hogy mindig legyen nálunk a személyi igazolványunk, kutyánknak pedig a kutyaútlevele.

Kirándulás előtt mindig tájékozódjunk az esetleges ebzárlatról.

 

 

Hosszú Noémi
utazzkutyáddal.hu

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Paneer

Paneer

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola

Búbos Csárda

Búbos Csárda

Ezüsthegyi utca kutyafuttató

Ezüsthegyi utca kutyafuttató