Létezik-e hallucináció kutyáinknál

Létezik-e hallucináció kutyáinknál

2016 DEC 14  |  Hasznos

Egy mentett csivava a fekhelyén pihent, mikor csámcsogásra lettek figyelmesek gondozói. Olyan volt, mintha legyeket próbálna elkapni, de nem volt körülötte semmi. Majd elkezdte nyalogatni a lábát: finoman bökdöste, tisztogatta, mintha egy kölyköt babusgatna. Ezután a fekhelyéből kinyúlva enni kezdett. A bökkenő csak az volt, hogy nem volt ott semmi: se tál, se ennivaló. Teljesen életszerűen rágcsált, nyelt, és válogatott az "ételben". Hallucinált vagy más állt a háttérben?

Az állat-terapeuta szerint a tünet egy viselkedési zavar, idegrendszeri betegség

Vivit, a csivavát az előélete alatt olyan szélsőséges stressz hatások érték, amelyek tartós és visszafordíthatatlan pszichikai/agyi károsodást okoztak. Ebből a folyamatból alakulhatott ki a kényszermozgás (stereotypie, Compulsive Behavior Disorder, CBD) a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Gyógyítani, megszüntetni nem lehet, mert az elpusztult / nem működő / nem újrafejlődő idegsejtekkel nincs mit tenni.

A „hiperaktív” sajnos manapság divatos jelző lett a gazdik körében, ha egy magasabb mozgásigényű kutya, amelyiket nem tanítanak/nevelnek megfelelően, elfut tízszer a labda után, és nem megy szépen laza pórázon a városi tömegben a gazdi mellett, azt azonnal megbélyegzik.

Dr. Parcsami András – állatorvos szerint ilyen esetekben epilepszia is állhat a háttérben

Általánosságban véve az epilepsziának két megjelenési formája van:  a grand mal - amikor az állat elveszti az eszméletét, nincs tudatánál (a tulajdonosok nagy része ezt ismeri), a másik a petit mal, amikor az állat sajátos magatartásformákat vesz fel, a tudatát azonban nem veszti el. Ennek tipikus megjelenési formája, amikor a levegőben nem létező legyeket kerget. Azok az epilepsziák, amik 5 éves kor felett jelentkeznek, mindig szerzettnek tekinthetők. Hazánkban is megoldható ma már ennek a „rejtélyes” betegségnek az alapos kivizsgálása (akár EEg-vel, egyéb speciális vizsgálatokkal stb.), amelynek eredményeként van esély az ideális gyógykezelés megválasztására.

__________________________________________________________________________________________________
Tudtad?

Az internet egyik elhíresült videója hasonló problémát mutat be, bár a minifilm évekkel ezelőtt bekerült az Amerika legviccesebb házi videói c. műsorba is. A kutyát, aki saját „önálló életre kelt” lábától tart támadástól, ezért ő maga támadja meg azt, több mint két és fél millióan nézték meg. Az alapvetően viccesnek is felfogható videóval kapcsolatban azonban óva intenek a szakavatottabb kutyások és a szakemberek: mielőtt viccesnek találunk egy ilyen viselkedést, először gondoljuk végig, hogy egy állat betegségén nevetünk, ami fizikai és mentális gondokat is okozhat a kutyának, de legközelebb akár gyermekünk lábát is érezheti fenyegetőnek a gondokkal küzdő eb.

_________________________________________________________________________________________________

Dr. Kovács-Kozák Réka Erzsébet – kisállatgyógyász szakállatorvos, V.I.Pet Állatorvosi Rendelő, Tatabánya

A központi idegrendszer rendellenes működésének számos oka lehet: trauma, belgyógyászati problémák, fertőzések, tumor, epilepszia, mérgezések, időskori demencia stb.
Idegrendszeri tünetek, magatartászavarok esetében első és legfontosabb a veszettség kizárása. A kényszermozgást kiváltó néhány okról röviden: trauma és daganatos elváltozások esetében egyértelmű, hogy a sérülés helyén vagy a tumor által károsított agyi terület működésében áll be a zavar. A fejfájástól, bénulástól kezdve számos egyéb tünet, akár kényszermozgás vagy viselkedészavar is előfordulhat.
A máj, vese, egyéb belső szervek nem megfelelő működésének következtében felhalmozódhatnak a véráramban olyan bomlástermékek, anyagok, melyek az agyba eljutva gátolják, károsítják annak normális működését.

 

További cikkek az epilepsziához:

Ketogén diáta az epilepsziás kutyák terápiájában

Kutyadiéta

 

 

(kutyabarát.hu)

fotók: wikimedia, pixabay

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Gala Tours Utazási Iroda

Gala Tours Utazási Iroda

Delanta Panzió

Delanta Panzió

Norbi Update Bajcsy Bisztró

Norbi Update Bajcsy Bisztró

Polgár Pince és Panzió

Polgár Pince és Panzió