Oviban kutya. Itthon. Igen!

Oviban kutya. Itthon. Igen!

2016 NOV 16  |  Hasznos

Itthon is van pozitív példa arra, hogy a pedagógusok értik, érzik az állat jelenlétének jótékony hatását. Két olyan óvodát is találtunk, ahol a vezetőség képes volt eleget tenni a felelős állattartásnak – a gyerekek legnagyobb örömére, hiszen az állatok közelségét, kommunikációját a hét minden napján saját közegükben tanulhatják.

Frakk, a gyerekek barátja

Frakkot, a kóbor kutyát 2013 októberében fogadta be a Bálint Ágnes Óvoda Vecsésen. Előtte sokáig a lakótelep játszóterén lakott. A szülők és az óvoda közös munkával alakították ki az ovin belüli helyét, melyet boldogan foglalt el – de csakis, miután az orvosi kiadta számára a szokásos ovis „Egészséges, közösségbe mehet!” igazolást.

Személyi anyaga bekerült a dolgozók közé. Munkaköri leírásában az alábbi feladatok szerepeltek: esti és hétvégi járőrszolgálat, ami magába foglalja az óvoda udvar rendjének fenntartását, a macskák és betörők elriasztását. Napközben a saját elkerített részén várta, hogy a gyerekek meglátogassák. Azóta Frakkba beleszeretett egy család, és örökbe fogadták – a gyerekek fájó szívvel búcsúztak tőle, de tudták: az ovi mentette meg a magányos élettől. Azóta már kutyás bemutatót is szerveztek az ovinak, ahol a Gödöllői Kutyasport Központ segítségével tanulhattak tovább a kutyák működéséről.

Archibald

Szegedi Zsóka, a Katica Kisdedóvó vezetője mesélt kutyával fűszerezett hétköznapjaikról.

"Archibald-ot (Árcsit) a gyermekek és a kedves szülők is elfogadják. Néhány ovis minden nap hoz neki jutalomfalatot. A kutya a család tulajdona, az ovisokkal együtt nőt fel, hozzá szokott kölyök korában  a légkörhöz, és nem zavarja semmi gyermek zaj, rohangálás vagy játék. Míg kölyök volt,  sokszor  benevezett a rohangálásba illetve a labdajátékokban is szerepet vállalt a gyerekek nagy örömére. Árcsi emberközpontú, nyugodt személy, nagyon okos, szinte beszél a tekintetével."

 

Milyen pozitív hatással van a gyerekekre Árcsi jelenléte?

"Van olyan család az oviban, aki Árcsi hatására vett a gyermekének kutyát. De alapvetően sok családban van kutya, talán ezért is nem volt gond soha az állat jelenléte. Fontosnak tartom - ha meg lehet oldani - egy ilyen családbarát állat tartását. A gyerekekben nem alakul ki félelem a kutyával szemben, megérzik,  hogy jó barát, megsimogatják, odabújnak hozzá, és a kutya is nagyon hálás tud lenni ezekért a pillanatokért."

Csuriba tettem a kezem, hogy ne ássak bele semmi olyanba, amivel esetleg árthatok ennek a két nagyszerű intézménynek. Szerencsére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága kielégítő és pozitív választ adott.

Óvodákban tartott kutyákra vonatkozó, a témakört konkrétan nevesítő rendelet nincs, magára a témakörre bizonyos jogszabályok persze hatással vannak.

A NÉBIH szakterületét érintően a legfontosabb, hogy egy rendszeres állatorvosi felügyelet mellett tartott, oltott, külső- és belső paraziták ellen kezelt és higiénikusan tartott kutya semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent még egy óvodás korú gyermek számára sem.

Mindenképpen egy, a kutyáért teljes felelősséget vállaló, gondos gazda jelenléte szükséges a gyerekekkel való, és az első időkben mindenképpen irányított találkozások alatt. A fokozatosság, a szoktatás-tanítás és az irányított kezdeti találkozások, a hozzáértő óvodapedagógus(ok) jelenléte és irányítása alapvető fontosságú.

A kutyának pedig biztosítani kell egy nyugodt zugot, ahol elvonulhat a kicsik elől, és a gyerekekkel meg kell értetni, hogy ott nem zaklathatják.

 

 

Hát igen. Valakinek egy állat társasága megtiszteltetés, és ha megtanítja rá gyermekeinket is, talán egyszer jobb hely lesz a világ.

 

További hasznos tartalmak gyerekekről, kutyákról, oktatásról:

Saját iskolai állataik vannak az angliai gyerekeknek

A kutyatartás pozitív egészségügyi hatásai

A kutya segít megelőzni az asztmát?

 

 

 

ViNyL

(kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Vajkay utcai kutyafuttató

Vajkay utcai kutyafuttató

Majorka kávézó és söröző

Majorka kávézó és söröző

Dráva utcai kutyafuttató

Dráva utcai kutyafuttató

Apartman Dóra

Apartman Dóra